Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

De Syv Leker



SONER!

Før vi fortsetter med lek 2, ”Porcupine”-leken, skal vi ta en titt måten Parelli har delt hestekroppen inn i soner.







Sone 1: Fra nesebåndet på grimen, og ut et langt stykke foran hesten. Fysisk involverer det mulen hans, og ”hans personlige plass” foran ham. Området fra nesebåndet på grimen, rundt øynene, over ørene til nakkebåndet på grimen, (The Delicate Zone) er et følsomt område som trenger å behandles forsiktig.

Sone 2: Fra rett bak ørene, ned til rett før manken. Nakken og brystet.

Sone 3: Fra punktet rett før manken, til toppen av hoften

Sone 4: Fra toppen av hoften til haleroten.

Sone 5: Fra haleroten, og et langt stykke bak hesten.

Noen ganger kan det være greit å bruke sonene for å poengtere hvor problemene sitter. (Følsomme områder, eller områder hvor hesten ikke reagerer.) Eller for å beskrive de områdene vi trenger å stimulere for å be hesten flytte på seg.




PORCUPINE LEKEN!

Dette er en morsom lek som lærer hesten å gi etter for trykk. Vi skal be hesten om å flytte seg i seks forskjellige retninger: Forover, bakover, høyre, venstre, og om at den løfter hodet/nakken opp og ned.
Det vi skal prøve på, er og be hesten flytte seg i disse forskjellige retningene, med bare et forsiktig trykk med fingertuppen. Før du skal trykke et sted, gni litt på stedet først, begynn og presse med fingertuppen, og på slutten av øvelsen, gnir du igjen.
For eksempel: Du vil ha hesten til å rygge, ved å trykke på brystet. Da gnir du først med hånden din på midten av brystet til hesten, gir deretter et lett trykk med fingertuppene, og ser i den retningen du vil at hesten skal flytte seg. (Bakover)
Først starter du med et veldig lett trykk. Deretter øker du gradvis trykket omtrent hvert tredje sekund, (Gi den tid til å tenke) inntil hesten flytter seg. Husk, at i begynnelsen, er det nok at hesten skifter vekten sin bakover. Så fort den flytter seg, eller flytter vekten, stopp med å trykke, og gni stedet igjen.





Harley: "Rygger på et tegn med fingeren!"


En måte og se på dette på, er at første gang du gnir, forteller hesten at du er en venn (vennskapsleken) og at du skal til og be den om noe. Deretter ber du den med fingertuppene, for så å fortelle den at bevegelsen skal stoppe, og at den har gjort riktig, ved å gni stedet igjen.
Dere bør prøve å holde dere til et lett trykk med fingertuppen. Husk at du skal ikke jage den, og den skal ikke flykte fra deg. Dere er partnere, og skal flytte dere sammen.

Du kan bruke klikkeren for lettere å få hesten til å forstå hva du ber om. Vær konsekvent med hva du ber om, og begynn alltid med lettest mulig trykk. Du tilfører alltid så mye trykk som er nødvendig for å utføre øvelsen, men målet er å bruke så lett trykk som mulig.
Husk på en ting: Hesten merker noe så lett som en flue. Den rykker til når en flue lander på den! Hva vi prøver å få til, er at hesten flytter seg på et omtrent umerkelig trykk.

Ok! Nå kan du prøve og flytte hesten din rundt!

- Be han om å rygge ved å legge trykk på neseryggen.
- Flytt på forparten. (Soner 1.2.3)
- Flytt bakparten. (sone 4)
- Flytt ham sidelengs, høyre og venstre. (sone 2.3.4)
- Be han om å rygge ved å trykke foran på brystet. (Foran på sone 3)
- Senk hodet han mot bakken. (toppen på sone 2)
- Reis hodet hans opp igjen. (”delicate zone” / hake)

Tenk også på hvordan du bruker kroppen din. Finn ut hvilken plassering av kroppen som er mest effektiv for å påvirke hesten til å flytte seg i den retningen du vil!
Tenk på hvor rette enkelte av øvelsene er, og hvordan plasseringen av kropp og hender påvirker dette. Hvor du plasserer hendene på hesten er avgjørende for hvordan øvelsen blir utført. Det kan faktisk hende du ber han om å rygge skjevt!
Se opp og i den retningen du vil at han skal flytte seg.
La det gå tre sekunder før du øker trykket. Gi hesten tid til å tenke.
Klikkeren hjelper til med at hesten forstår raskere hva du ber om!



”Driveleken”

Tilbake til oversiktsiden

Home