Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

KLIKKERTRENING
FOR HESTER!

"Heisan, dette er jo lett!!!"


Vinteren 1999

Hvor ofte har man ikke vært i den situasjonen at man jobber og sliter, men samme hva man gjør, ser det ikke ut til at man får hesten til å forstå hva den skal gjøre? Man prøver den ene metoden etter den andre, men samme hva man gjør, misforstår hesten, og det hele ender opp i frustrasjon fra begges side.

Har du noen gang ønsket at det var mulig og kommunisere bedre med hesten din? At du kunne forklare den akkurat hva det er du prøver å si? Det er en situasjon iallfall jeg kjenner meg godt igjen i…

Noe som er fort gjort å glemme, det er at hesten faktisk ikke forstår norsk! Den forstår heller ikke engelsk eller tysk. Det eneste språket hesten forstår, er dens eget språk. Språket hestene bruker seg i mellom i en flokk. Det hjelper lite at vi står og roper ”TRAV” til den, hvis den ikke har fått sjansen til å lære hva trav betyr.

Det er ganske enkelt å forestille seg dette også i vår verden! Forestill deg at du går på gaten, og en person kommer bort og prater til deg. Han snakker kinesisk, og du skjønner ikke et ord av hva han sier. Han blir irritert, og gjentar de samme ordene om og om igjen! Du skjønner fortsatt ingen ting, men prøver å gjøre deg forstått, så godt du kan. Tilslutt begynner han å rope og skrike, og ser virkelig sint ut! Hvordan ville du følt deg i denne situasjonen? Han kan rope, han kan bli sint…men han kan ikke få deg til å forstå!

Det vil si, at vår jobb, er å lære hesten hva våre kommandoer betyr. Og det må vi gjøre på en måte de forstår! Hvordan gjør vi det…?

Det finnes like mange treningsmetoder som det finnes hesteeiere. Det er opp til hver og en og finne en metode som passer til seg og hesten. Men noe vi alle bør strebe etter er å finne en metode som er rettferdig mot hesten!

***


Hoppen min - Chianti, og jeg - Heidi, oppdaget klikkeren for en tid tilbake. Og jeg vil påstå den har gjort underverker både med treningen vår, og forholdet vårt. Chianti er ung. Hun blir 6 år nå, og var veldig umotivert for alt som hadde med arbeid å gjøre. Etter at vi begynte med denne treningen, tilbringer vi dagen på en helt annen måte. Hun har lært noen triks, som vi bruker for å leke og kose oss sammen. Det øker samtidig både konsentrasjonsevnen, og flere av øvelsene : smidigheten, finmotorikken.

Jeg har begynt å oppfatte Chianti`s tegn og signaler på en mer oppmerksom måte, og lært å dele hver enkelt oppgave ned i små, små biter, for å gjøre det hele enklere for hesten. Jeg må innrømme at i begynnelsen tenkte jeg på den som et hjelpemiddel til å lære hesten søte triks!! Men etter at vi har blitt mer kjent med den, har jeg oppdaget at den er glimrende til allslags trening. Ridning, longearbeid, og ikke minst om du har et spesielt problem du sliter med!

På linken under finner du artikler om klikkertrening, hvordan det brukes, og andre artikler om trening og innlæring generelt.

Hva er Klikketrening, og Hva kan det brukes til??
(Artikler om klikkertrening. Triks. Historier.)c Sign My Guestbook Get your own FREE Guestbook from htmlGEAR View My Guestbook