Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

KLIKKE UTENFOR PADDOCKEN!Kan vi bruke klikkeren andre steder enn i paddocken??? Ja, det kan vi. Klikkeren kan brukes til akkurat det du selv ønsker og bruke den til. Det finnes omtrent ingen begrensninger, så ta med deg hesten ut på tur, og prøv.Stresser hesten???

Hvis hesten stresser veldig, og ”drar” deg av gårde, vil han neppe høre på noe ”senke hode” kommando helt med det første. Men er hesten litt småstresset, kan den kommandoen være nok til å roe hesten. Det gjelder selvfølgelig hvis hesten kan det godt.

Det første du må gjøre, er å klare og få kontakt med ham. Vi har alle våre metoder å roe ned en hest på. Beroligende stemme, lette tak i grimetauet/tøylene, kroppsbevegelser. Det du IKKE skal gjøre er å kommandere med skarp stemme eller bli sint.

Hva hjelper det, tenker du. Du får roet han ned et skritt, også drar han av gårde igjen!!! Det ene skrittet, eller halve skrittet er akkurat det vi leter etter. Så fort hesen minsker tempoet det aller minste, klikk og belønn han. Dette stopper ham, og gir deg et øyeblikks oppmerksomhet. Repeter dette til han roer ned mer og mer. Belønn og ros masse. Etter hvert vil han høre mer og mer på deg. Han venter på et klikk. Utnytt dette før du ”mister ham” igjen. Be han om enkle små øvelser du kan klikke ham for. Belønn han når han er oppmerksom og følger med. Vær raus med godbitene i begynnelsen. Klikk for oppmerksomheten hans. Det er den du ber om i første omgang.

Nå kan du prøve å be ham senke hodet sitt!!!!

Skvetten for uvante og nye ting??

Her kan ”ta på” treningen komme til god nytte! Gå en tur med hesten i nabolaget. Er det noe han skjener unna, ta deg god tid på dette stedet. Be han gå bort og ”ta på” det som er skummelt! Først klikker du hvis han ser veldig oppmerksomt på det. Deretter for et lite skritt i riktig retning. (Hvor detaljert du gjør dette er selvfølgelig avhengig av hvor redd hesten er ) Klikk deretter for nye skritt i riktig retning.
br> Når han omsider er borte og tar på den skumle tingen, Klikk, kjempebelønning og masse ros! La han vite at han er verdens flinkeste hest, som turte og gjøre det.

Samme teknikk an brukes på biler lastebiler etc, begynn i det små, og klikk for den minste fremgang. Etter hvert vil hesten være mer villig til å prøve seg på skumle ting, siden han vet at hvis han gjør som han får beskjed om, vanker en stor belønning.

Kan ikke stå stille!!

Dette bør helst øves inn i havna først. Men hesten din stopper kanskje pent i havna??? Og står stille, så pent som bare det?? Men på tur girer han seg opp, så han rett og slett ikke klarer å stå i ro??

Lær han en kommando på dette før du begir deg på tur. Det vil gjøre det enklere. Gå sammen han, og be om holdt. Stopp selv, og la slakken gå ut av tauet. Ikke dra, legg litt press på det hvis ikke han stopper. Prøv å få han til å stå stille lenge nok til et du rekker og klikke.

Nå ha du fått oppmerksomheten hans. Gå videre og gjenta det samme flere ganger. Klikk for det minste lille stopp, ikke forvent at han skal bli stående lenge. Repeter, og øk kravene gradvis. Når du har det godt inne fra bakken, prøv når du rir. Men nå begynner du på nytt igjen. Klikk for det minste lille stopp…Dette er bare et par forslag. Du kan klikke for ulike ting på tur, på banen, under sprang. Hva som helst. Når du lærer den noe nytt, eller om du skal forbedre noe. Husk bare å øke kravene gradvis, og at du slutter å klikke for det hesten kan godt!

Noe å tenke på er at straff hører overhodet ikke med under klikketrening. Det du gjør, er å oppfordre hesten til å prøve å finne svarene. Ved å straffe hesten for feil svar da, ødelegger du selvtilliten til hesten. Han vil ikke fortsette å prøve. Det hjelper lite om han får belønning for rett svar, hvis han får straff for feil svar! Han vet jo ikke hva resultatet av forsøkene hans blir. Klikk for steg i riktig retning, og overse steg i feil retning. Da får du en blid og fornøyd hest, som gjør alt han kan for å gjøre som du ber han om!!!!!