Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

GALOPP!Mange sliter med å få hesten i galopp eller å få den i rolig galopp. Kanskje også for å få den til å holde galoppen. Her er èn måte og jobbe med dette på. Overganger til skritt og trav følger samme prinsippet.
Hvorvidt du begynner i longe eller løsarbeid, på tur eller på bane, er egentlig ikke så viktig. Det må du selv vurdere utfra hvordan hesten din oppfører seg på de enkelte stedene. En ubalansert eller en umotivert hest vil ha god nytte av rette strekninger, og den gnisten ofte en tur bringer fram. Men har du en hest som villig går fram i longe eller løs, da kan du prøve det.

Så, hvordan vil vi dele opp ”Å lære hesten galopp”…Hva vil vi? Jo, vi vil ha en hest som rolig fatter riktig galopp, og som rolig holder den til vi gir annen beskjed. Da er det mest logisk og starte med selve galoppfatningen.

”Harley Happy!!!”Hold hesten i et rolig, men godt framdrevet trav. Bruk energien din og oppmuntre han til å øke til galopp. Utnytt gjerne steder du vet han tenner litt, som bakker, hellinger. Nøyaktig det øyeblikket du merker hesten begynner å slå over, klikker du og belønner. Hvordan overgangen ble har ingenting å si. Han gjorde det. Vær obs på at når du klikker så bråstopper hesten!! (Så du ikke seiler i bakken på egen hånd) Repeter dette til hesten fatter galopp gang på gang. Nå lærer han i grunn to ting. Han lærer å fatte galoppen, og at det er positivt å stoppe igjen.!

Når hesten virker trygg på fatningen, kan du la ham gå et steg før du klikker. Det kan godt være han blir forvirret og stopper etter fatningen. Som dere har gjort fram til nå. Sett ham da bare rolig fram igjen, og vent til han har tatt et steg. K/b. Slik fortsetter du, og øker antallet steg gradvis. Hvilken galopp han fatter har ingenting å si foreløpig. Nå er det galoppen du vil ha fram.

Når hesten fatter galoppen og holder den til du klikker, er den klar for kommandoen. Det kan være greit å lære den ordkommandoen først. I det hesten fatter galopp, gi kommandoen. Repeter dette til ordet blir en del av handlingen, og du ser hesten kjenner det igjen. Da kan du begynne å si kommandoen, og bare klikke når han galopperer på kommando.

Nå må du bestemme deg for hva du vil gjøre videre. Vil du at han skal galoppere lengre avstander? Vil du at han skal holde galoppen til du ber om trav? Eller vil du aller først jobbe med høyre/venstre galopp??”Chianti koser seg!!!”

Gå fram på samme måte. Tenk på at du innfører nye elementer, og du må kanskje minske på kravene på det hesten allerede kan. Øk gradvis tid og avstand før du klikker, be om mer i små steg. Tenk på at du bryter hver enkelt ting ned i så små steg du kan.

Klikkingen kan – i nødsituasjon – faktisk fungere som et nødsklikk. En klikkertrent hest vil automatisk bråstoppe ved lyden, og kommer du i en situasjon du mister kontrollen, kan det stoppet gi deg de sekundene du trenger for å få kontrollen tilbake. Men husk, du får det du klikker for, så har du en hest som stadig stikker, må du ikke nødsklikke den.


Tilbake til oversiktsiden

Klikke Utenfor Paddocken!

Home