Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Lære Hesten å Hente!

Morgan: "Ta opp fra bakken og gi til Holly!"Som en innledning til klikketrening, har du nå lært hesten hva ”ta på” betyr. Antagelig har du også lært ham og ”ta på” objektet som blir flyttet rundt, også ned på gulvet. Kanskje du også har lært ham og ta på forskjellige objekter? Da er du godt i gang for å lære den dette trikset. Jeg går ut fra nå at hesten er godt kjent med å ”ta på”, og at den er vant til å ta på noe som ligger på gulvet. Hvis hesten din ikke kan det, er det hva du må begynne å jobbe med.
Det er ikke alle hester som vil løfte noe med munnen. Hvis ikke hesten din gjør det, så se på hesten din, kanskje han viser deg et annet triks du kan lære ham i stedet. For eksempel dytte til objektet? Det kan du videre utvikle med for eksempel en ball.
Dette er en forklaring på hvordan du kan gå frem.

Chianti: "Chia`s første løfteobjekt. Det eneste vi fikk til...!"


Finn fram et passelig objekt som det vil være enkelt for hesten og løfte. Noe som er enkelt og få tak i og ikke så tungt. Du kan bruke omtrent hva som helst. Et bøttelokk, en tøyleke, sammenrullede sokker…..Hva du måtte ha for hånden.

Du begynner med å få hesten til å ”ta på” objektet. Jeg velger å bruke et lokk når jeg forklarer dette. Be han om å ”ta på” mens du flytter det rundt, og om å ”ta på” det når det ligger åp gulvet. Når hesten helt tydelig forstår dette, kan du gå videre.
Nå kan du drøye klikket litt og se hva hesten din gjør. Her er det om og gjøre og være tålmodig. Sannsynligvis vil hesten ”ta på” lokket, og deretter titte på deg for å se hvor godbiten ble av. Fortsett og vent, og han vil prøve igjen. Følg nøye med hva han gjør. Det du ser etter, er om han gjør noen bevegelser med leppene eller tennene på lokket. I det øyeblikket du ser den minste lille antydning til noe sånt, k/b. Masse ros og klapp. La han få vite at nå var han kjempeflink! Oppmuntre alle forsøk!

Ikke krev for mye i begynnelsen. Klikk for alle forsøk. Løfter han den litt opp? Flott! Pass på å rose mye. Forsett slik, steg for steg, til han etter hvert løfter den opp fra bakken. Nå er det om å gjøre at han skal prøve og holde den litt lenger for hver gang. Små steg videre. Målet er at han skal holde det helt til han får beskjed om annet. (Når du klikker. Da slipper han det, og det er helt riktig) Slipper hesten lokket? Bare la han ta det opp igjen og prøv på nytt.

Vinur: "Spiller horn!"


Etter hvert vil hesten forstå at den skal løfte lokket opp fra bakken, og holde på det til du klikker. Det er på tide og sette en kommando på øvelsen. Ordet bestemmer du selv. Jeg velger kommandoen ”hente”.
I øyeblikket før hesten skal til og løfte lokket, sier du ”hente!”. Repeter dette mange ganger. Ordet ”hente” og det at hesten løfter opp lokket, vil til slutt ”henge sammen”, og når du da sier ”hente”, skal hesten automatisk ta lokket opp. På dette stadiet slutter du og klikke hver gang hesten tar opp lokket. Du klikker bare når du har bedt den om a ta opp lokket.

Til nå har hesten lært og ta opp et objekt på kommando, og holde på det til du klikker.
Nå kan du begynne å lære ham og gi deg lokket! Du kan begynne med å be han hente lokket. Før du klikker, tar du selv tak i det. Når du klikker, slipper hesten lokket i hånden din – i stedet for ned på bakken.

Morgan: "Ballspill!!!"


Fortsett på samme måte. Oppmuntre han til å snu hodet mot deg når han har løftet opp lokket. Hvis du vil, kan du godt legge inn en kommando også på dette, for eksempel ”slipp!”. Da går du fram på samme måte som med kommandoen ”hente”.

Etter litt tid blir hesten trygg på hente opp og gi deg lokket. Du kan da begynne å flytte lokket litt til siden, ikke mye om gangen. Jobb med at han henter lokket og gir det til deg. Du kan legge det lenger og lenger bort ettersom han forstår. Husk at nå innfører du et nytt element, og da kan det hende du må slakke litt på de gamle kravene. Hvis du legger lokket så langt bort at hesten må gå for å hente det, bør du klikke for at han går bort og tar det opp. Senere kan du øve på at han kommer tilbake til deg med det. Ta det hele rolig og i små steg.

Chivas Regal: "Løfter like godt presenningen..!"


Dette kan du nå utvikle videre som du vil. Du kan kaste lokket lenger og lenger bort. Du kan be han hente det i trav, elle galopp. Han kan lære og legge lokket i en bøtte. Du kan lære han og rekke deg lokket når du sitter i salen.

Dette er en måte og gjøre det på. Du kan selv velge framgangsmåte, og andre måter og gjøre det på. Det som er viktig, er at du deler alt inn i små biter. Så små som mulig. Og hver gang et nytt element blir satt til, må du senke kravene. Sitter dere fast, prøv å gå litt tilbake, eller vent med å innføre noe nytt. Husk at du vil hele tiden at hesten skal lykkes, og dere skal begge ha det gøy!! Bruk god tid, og hold leksjonene korte.

Dette er et vanskelig triks. Det kan lønne seg og vente med dette til dere begge er blitt vant til å jobbe med klikkeren!Å leke med presenning

Tilbake til oversiktsiden

Home