Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

THE RYDER DRAW!

(Noe fritt oversatt fra en artikkel av Judy Ryder Duffy.)








”The Ryder Draw” ble skapt som en måte å ”trekke” hesten til deg, uten å behøve å legge på det presset som normalt blir brukt i rundpaddocken. Den beste tillæringen skjer når man er i en avslappet tilstand og rolig atmosfære.





"Ljufur: Opptatt med sitt. Man bør stå litt lenger frem enn disse bildene viser."




Rundpaddockarbeide har sin plass når det blir brukt av kunnskapsrike hestefolk, og det kan være nyttig på ville , utemte eller aggressive hester. For våre tamme turhester, finnes det alternativer som kan være mer passende til opplæringen deres og etableringen av et ekte partnerskap.

***

”Siden opplæring innebærer en forandring i oppførsel, tilført gjennom erfaring og opplevelser, og siden elever må motiveres for å lære, er det er viktig at treneren klarer å motivere eleven, og har evne til å forstå hvorfor den oppfører seg som den gjør .”

***

”Individet som opplever en forandringsprosess, som en ny lære situasjon, føler fort stress og forvirring. Noe uro øker ofte motivasjonen til å lære, men for mye urolighet kan forårsake tretthet, manglende evne til å konsentrere seg, ergrelse, og andre barrierer mot å lære. Opplæringen er mer komfortabel og effektiv, når omgivelsene tilbyr åpenhet, deling av meninger, og problem løsningsstrategier. Atmosfæren bør fostre tillit og akseptering av forskjellige ideer og verdier.”





"Her følger både øyne og ører med på Judy, og han har løftet hodet litt."




”The Ryder Draw” kan startes med hesten på et lukket område. Stallboks eller lign. Er det din egen velkjente, trygge hest, kan du starte med å la den stå løs i et inngjerdet område.

Alt blir gjort på en rolig måte, uten på noen måte å utfordre hesten. La hesten få noen minutter på seg til å ”drive med sitt”.

Stå i en skrå vinkel fra hestens øye, 45 grader ut mot siden, bakover. Bare stå stille, men observer hele tiden hesten nøye. Med en gang du ser hesten kaste et blikk på deg, eller retter øret mot deg, selv om den ikke rører på seg ellers, klikker du, går bort og gir hesten belønningen, og går tilbake på samme plassen. Hesten har nå blitt belønnet for å forandre ”fokusen” fra hva den holder på med, og til deg. Ganske snart vil hesten snu hodet mot deg også, ikke bare gløtte på deg med øyet. Dette kan oppmuntres med at når du ser den titter på deg, kan du gå et par steg bakover. K/B. Hesten vil etter hvert forstå at meningen med denne ryggingen er at hesten skal trekkes mot deg.





"Enda litt mer oppmerksom! Nakken begynner å bøye seg."




Etter at hesten har snudd hodet mot deg, venter du på at nakken skal bøye seg. Dette skjer vanligvis ganske fort hvis timingen er riktig. ( klikket, din oppdagelse av forandringer, og ryggingen din)

Ganske snart, når du går fra hesten, går tilbake til den plassen du jobber fra, stopper, og deretter går bakover, skal hesten løfte hodet, og bøye nakken, og se mot deg.

Den neste naturlige framgangen, er at brystkassen løsner opp litt, og følger bøyen i nakken. Dette vil føre til at bakparten flytter seg. Nå beveger bena til hesten seg, når vi går bakover nå, skulle hesten bli ”trukket” etter oss.





"Brystkassen er med, og nå også bena!"




Vi har nå effektivt kommet til hestens ben, gjennom hestens sinn. Ikke bare det, men vi har også lært den en kommando for ”kom”. (Du kan gjerne legge inn et håndsignal også) Vi har fått en hest som vil være sammen med oss, uten å stresse den.



Du kan gå igjennom Parellilekene med hesten løs. Etter hvert kan du stille hesten overalt, og hvor du vil. Bare fantasien setter grenser for hva dere kan få til.





"En velfortjent godbit!"




Du kan gjerne begynne med dette utenfor havnen! At hesten står løs på et inngjerdet område, og du selv står utenfor. Hesten kan fint følge deg langsmed gjerdet på innsiden. Etter hvert som hesten følger deg, kan du gå inn til den. Sikkerheten er hele tiden det viktigste elementet.

***

Dette er en slags ” gi og ta – situasjon”, hvor du finner ut hva hesten kan tilby uten å bli nervøs, og hvor mottakelig han er for metoden. Gå bort til han og gi godbiten, til han er komfortabel med å komme og hente den.

Det er forfatterens mening at dette fungerer bra på hester siden de ikke blir bedt om å stå stille noen gang. Den er fri til å bevege seg når den vil, enten mot, eller fra godteri kilden. Å ha muligheten til å bevege seg er viktig for hester. Å innlegge den muligheten i treningen er ut til å fungere bra. De velger selv å følge deg.







Home