Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

En Engels Tålmodighet!
...eller et Barns!

(Judy Ryder Duffy)


Heather, ei lita sølvblond elleve års gammel jente, kom ruslende nedover bakken, mot ridebanen, leiende på Tritan, islandshesten sin.

Hun annonserte tydelig og selvsikkert, at : ”Jeg skal lære Tritan å legge seg ned i dag!”

Det kan komme som en overraskelse på noen, men ikke for de som kjenner denne unge hestetreneren, som har et naturlig håndlag for kommunikasjon med en hest.

Med leken godt planlagt på forhånd, bar hun med seg det utstyret hun trengte. Hjelm, klikker, godbiter. Hun glemte ikke en av de viktigste verktøyene i hestetrening , tålmodighet. Hun var godt forberedt.

Heather er erfaren i klikkertrening, det samme er hesten hennes, Tritan.

Første steg: Gjøre hesten bløt, for å oppmuntre den naturlige reaksjonen en hest får når den er bløt : legge seg ned og rulle seg.Når spylingen er ferdig, er det på tide og sitte ned og vente, på å fange opp og belønne den ønskede oppførselen.

Det er noen distraksjoner , skoletimer i rundpennen, hunder som leker, og storesøster Amber som rir forbi nå og da.Tålmodighet er en dyd, sier de. Bare vent, det vil skje.Det vil være naturlig. Ingen tvang.Tritan begynner å grave og slå i bakken, en indikasjon på at han tenker på å legge seg.Han flytter seg litt , og graver igjen. Heather har klikkeren klar. Tålmodigheten hennes er misunnelsesverdig.Han snur seg, og knekker sammen i fronten. Heather har klikkeren klar for å gi han ”ja!” signalet.

Han er nede! KLIKK! Heather skynder seg og finne fram godbitene sine.Han hører klikket, og spretter opp. Tenker: ”Hva? Hva gjorde jeg ? Jeg visste ikke engang at vi lekte klikkerleken…” Siden Tritan er vant til klikkeren, og til å lære, begynner hjernen hans og jobbe med å finne ut av hva som gjorde at han fortjente klikk og belønning. Etter noen få minutter, bestemmer han seg for å legge seg ned igjen.Klikk klikk klikk JACKPOT!!!!!!!!

Nå skjønner han. Han fortsetter å tilby øvelsen for å få Heather til å fortsette å gi han godterier.Og, som enhver god hestetrener, bryter hun ikke avtalen med hesten sin.Han tilbyr øvelsen, han får et click, og godbiten. Neste steg nå vil være å legge til en kommando. Når øvelsen først er lagt til en kommando, vil han bare få godbit for øvelsen når han er bedt om å gjøre den. Alle forsøk uten kommando vil bli ignorert, og vil derfor etter hvert bare forsvinne.Bare litt tålmodighet, et barn, og en hest.

Heather's neste steg vil være å jobbe med varighet. Hun kommer ikke til å klikke øyeblikkelig når Tritan legger seg ned, men holde tilbake klikket noen få sekunder. (mer og mer etter hvert ) og Tritan vil holde seg nede lenger og lenger, iogmed klikket avbryter øvelsen.

Heather planlegger å fortsette prosessen med å forme ”sitte ned”, som oppstår når Tritan er på vei opp. (ved å reise opp framparten, og bli sittende med bakparten på bakken. )Tilbake til oversiktsiden

Home