Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

VANLIGE SPØRSMÅL!

Ljufur!

Jeg lurte på en ting .. hvis jeg for eksempel er ute og rir med klikkeren, så skal jeg lære henne å stoppe på kommando og slike ting. så klarer hun det fint da klikker jeg.
men...må jeg fortsette å klikke hver gang hun stopper da?? da kommer hun vel til å forvente godbit hver gang hun stopper??? kanskje jeg har misforstått litt her men jeg måtte nesten spørre!


Svar:


Når du lærer en ting, klikker du mye i begynnelsen. Etterhvert som hesten forstår kommandoen og gjør som han skal, klikker du sjeldnere. Da stiller du større krav, og klikker etterhvert bare når øvelsen blir "perfekt utført".
Enda senere kutter du ut klikkingen, eller du klikker engang i blant for en spesielt god utføring av øvelsen, for å holde motivasjonen oppe. Meningen er ikke å klikke for samme om og om igjen. Meningen er å hele tiden øke kravene.

Tenk deg når du gikk i første klasse. Da fikk du mye ros når du forsto at 2+3=5. Du forventer vel ikke samme rosen for det nå??
Men nå vil du ha ros for nye ting du lærer. Samme gjelder med hesten. Den forventer ikke stormende jubel og masse ros hvis den utfører noe som har blitt dagligdags.

Men dette er et viktig spørsmål! Det er en viktig del av klikker treningen, å klare å slutte og klikke for gamle ting. Pass på at dere ikke detter i den fella!!!


Kan man bruke et ord som klikke lyd? (Hva bruker dere?)
Hva anbefaler dere meg?


Svar:


Du kan det, og mange gjør det, men personlig synes jeg ikke det er å anbefale.
Da bør du i tilfelle ha et ord som skiller seg fullstendig ut fra andre . (Hvis du tenker på at du prater med hesten hele tiden.)
Å bruke ord innebærer også litt trøbbel når du begynner å sette kommando på ting. Du må si kommando ord og klikkeord omtrent samtidig, og det er vanskelig å time riktig .
En annen ulempe med å bruke et ord, er at du blir så vant til å bruke det, at du etter hvert kan si det i tide og utide, uten egentlig du hadde planer om å klikke.
Selv har jeg stort sett gått over til en klikkelyd med tunga, men bruker alikevel klikkeren endel.

Kjarkur lærer å bukke!


Jeg har tenkt på å begynne med klikkertrening på hesten jeg har på for.
Må jeg ha en annen klikkelyd på henne enn på valakken? ?
Hvis jeg klikker hoppa samtidig som valakken er i nærheten, blir vel han litt forvirra?
Jeg bruker plystring på valakken, er det noen som har en god ide til hva jeg kan bruke på hoppa?


Svar:


Du kan ha samme klikker lyd på begge hestene. Det går helt fint! de blir ikke forvirret, de vet jo hvilken hest som blir jobbet. begge hestene på stallen vår blir ofte klikket samtidig, og siden de er fokusert på den som trener dem, går dette helt fint.

Når dere klikkertrener, bruker dere mat eller kløing?
Hva er best? Selv har jeg brukt hestegodt, men jeg synes det er litt tungvint å gå rundt med sånt i lomma hele tida. Er det like effektivt med kløing?

Svar:


Jeg bruker godbiter. har ikke troen på at kløing motiverer Chia like godt som godbiter. (Hun har vært litt vanskelig og motivere for arbeid)
Det er nok ikke like effektivt med kløing, men det skal visst virke. Hvis du først har begynt å bruke godter derimot, er det ikke sikkert hesten din er så enig i at kløing er en verdig avløser for det. Du har jo i utgangspunktet gjort en avtale med den at Klikk = godbit...


svar 2:


Jeg bruker utelukkende go'biter til hesten min. Dette pga. at jeg vet at kløing ikke ville hatt samme effekten på han som go'bit.
Med andre hester kan det selvfølgelig være annerledes.
Men jeg mener allikevel at effekten ikke blir det samme. Å klø er jo noe du gjør til stadighet uten å klikke.
Jeg bruker gulrøtter, brød, epler m.m. som jeg har i en rompe-taske. Dette fungerer utmerket.Hank i snøfulle Alaska!
Må jeg gi godbiter hver gang jeg klikker, eller gir jeg en godbit en gang i blant etter hvert som hesten blir flinkere til å utføre ting?

Svar:


Aller først må du bestemme deg for hvilken belønning du vil bruke. Vil du bruke godbit, eller vil du bruke ros. For det du bestemmer deg for, det du introduserer hesten for, det er det du må fortsette og bruke. Har du først fortalt hesten at klikket betyr godbit, kan du ikke plutselig begynne å stryke den på halsen i stedet. Du har lovet godbit, og det må du holde.
Du må alltid gi denne belønningen hver gang du har klikket, uansett.Jeg er usikker på dette med å gi hesten godbiter fra hånden. Vil den ikke bli fæl til å nappe, og tigge og sånn??

Svar:


Meningen med klikkertrening, er å dressere hesten på godbiter. Det betyr at hesten vil aldri oppnå og få godbiter når han tigger for det. Han vil lære seg at for å få en godbit, må han utføre en jobb. Mas og bråk og tigging får han ingen vei. Mange opplever at hestene har en tendens til å bli tiggete og ”pushete” i begynnelsen. Men det er fordi hesten er ikke vant til denne måten å bruke godbitene på. De må lære. Er man konsekvent, forstår hesten raskt hensikten.


Hvor lenge må jeg fortsette og klikke?

Svar:


Hvor lenge du fortsetter å klikke for en øvelse, er avhengig av hvor raskt hesten forstår, og hvor mye du vil finpusse øvelsen. Etter hvert som hesten lærer seg det du vil den skal lære seg, må du øke kravene for den. Og etter hvert som kravene økes, slutter du og klikke for de gamle kravene. Når du er fornøyd, kan du klikke sjeldnere og sjeldnere, for eksempel når øvelsen blir utført ekstra bra. Til slutt er det hele blitt en vane for hesten, og man kan slutte helt og klikke.


Hvor stor godbit skal hesten få?

Svar:


veldig liten. På teskje mengde.Går det an å klikke når jeg sitter på hesteryggen? Må jeg da ha en hjelper på bakken som gir godbiter, eller holder det med en klapp?

Svar:


Det går helt greit og gi hesten en godbit fra hesteryggen. I begynnelsen kan den bli litt forvirret, og lete etter godbiten, men den forstår ganske raskt at de må bøye hodet for å få den. Kanskje du må hjelpe til med tøylene i begynnelsen.


Ljufur og Marjon!

Jeg klikket for feil ting, en oppførsel jeg på ingen måte vil oppmuntre. Lar jeg da være og belønne, og fortsetter?

Svar:


Nei, det gjør du ikke. Du har fortalt hesten din at når du klikker, da kommer en godbit. Hesten har ingen oversikt over om du klikker på riktig eller feil tidspunkt. Klikker du feil, må du gi hesten godbiten. Du har allerede fortalt han at det han gjorde var riktig. Men ved å ignorere akkurat den tingen senere, vil det neppe bli et problem. Men vær nøye med hva du klikker for! Man får hva man ber om!Skumur og Kay!


Trykk og Ettergift.

Tilbake til oversiktsiden

Home