Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
 
Komputer Masa Hadapan...
Sejak akhir-akhir ini, banyak syarikat komputer berlumba-lumba untuk mengeluarkan komputer serta kenyataan berkaitan dengan masa hadapan dunia pengkomputeran dalam nada yang optimistik dan positif. Para saintis dan juga pakar-pakar komputer telah menyenaraikan beberapa aspek pengkomputeran yang bakal muncul nanti. Malah inisiatif untuk menghasilkan teknologi komputer terbaru telah dijalankan sejak empat atau lima tahun sebelum memasuki abad ke 21 ini oleh beberapa syarikat komputer gergasi.
Namun begitu segalanya bergantung kepada kehendak dan keupayaan pengguna untuk menyerap segala teknologi baru ini dan digunakan dengan baik. Untuk merealisasikan impian untuk mengujudkan teknologi komputer terbaik maka mereka telah menyenaraikan 10 ciri-ciri teknologi komputer termaju sebagai panduan umum. Walaupun ada di antaranya boleh dianggap agak terkehadapan tetapi ia tidak mustahil untuk dicapai dan dicipta oleh manusia.
 
 

Komputer akan mempunyai sifat kemanusiaan
Komputer dikatakan akan mempuyai sifat-sifat kemanusiaan dengan memahami arahan suara, kepenggunaan kehadiran maya (virtual presence) dan mengenal kelakuan atau emosi.

Peranti berfikiran sendiri
Peranti-peranti seperti telefon, jam tangan, ketuhar gelombang mikro, TV dan peti sejuk akan menjadi lebih bijak. Penggunaan pemproses seperti StrongARM, DragonBall dan pSOS akan dipermajukan untuk tujuan ini. Peranti-peranti ini juga dirangkaikan kepada rangkaian luar bagi menyediakan sebuah rangkaian bersepadu dan membolehkan para pengguna mendapatkan perkhidmatan tambahan.
 
Rangkaian akan menjadi lebih pintar
Sistem rangkaian yanag akan diwujudkan mempunyai ciri-ciri seperti lebih pantas, sistem rangkaian rumah yang lebih pintar, penggunaa teknologi IPV4, talian digital dan intra sambungan dengan pelbagai peralatan telekomunikasi. Malah rangkaian anda menjadi sistem neural kepada sesebuah bangunan atau jentera bagi memeriksa keupayaan atau sebarang kerosakan kepadanya dan memberikan maklumbalas kepada komputer utama.
 

 

| BACK |