Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!




Lisää vain vesi: Tekijät



Artikkelit

Näytteet


Tekijöistä kirjoitettua

2001 Kotomaan katsaus: Telava

Kolme ei-niin-valmista sarjakuvapiirtäjää esittelee itsensä. Tuomas Lassinantilla on paras jännite kertoa ja välittää tunne, Teemu Ollikainen osaa pelkistää ja Risto Valjakalla on lupaus näkemyksestä, jolla uudistaa kerrontaa. Ja noin menee myös mun mielestä se järjestys, kuinka pitkällä ollaan sarjakuvan ymmärtämisessä. Jatkakaa.

KIVI LARMOLA


2002 Psykologista sarjakuvaa?

(ENo-lehti, tulossa)


2003 Lähikuvassa: Vedenlisääjät

ENo-lehdessä vuodesta 2000 ilmestynyt lisää vain vesi on kahden turkulaisen sarjakuvataiteilijan yhteisprojekti. Tuomas Lassinantin luoma graafinen asu Risto Valjakan käsikirjoituksiin on kerännyt ympärilleen pienehkön, mutta sitäkin innokkaamman ihailijajoukon.

Tapaan sarjakuvantekijät savuisessa kahvilassa. Hiukan alle kolmekymppiset miehet ovat mustissa vaatteissa, kumpikin juo viskiä. Valjakka polttaa ketjussa koko haastattelun ajan, Lassinantti kertoo lopettaneensa puoli vuotta sitten.

Valjakka on intensiivinen haastateltava. Hän katsoo silmiin koko haastattelun ajan ja nojaa kohti, jotta puhe kuuluisi kahvilasorinan yli. Lassinantti on harvasanaisempi ja puhuu punnitummin, ja parimetrisen miehen syvä ja voimakas ääni kantaa helposti taustahälyn yli. Artisteista saa rennon, älykkään kuvan. Molemmat osoittautuvat siviiliammatiltaan psykologeiksi.

Ennen veden lisäämistä
Aiemmin Valjakalta ja Lassinantilta ilmestyneet yhteisprojektit ovat pienlehdet TELAVA ja VALLAS. Lassinantti on piirtäjänä monessa Valjakan kirjoittamiin sarjoihin erikoistuneen, ValotOn-kustan-nuksen harvakseltaan julkaiseman Ontto Valo - lehden sarjoissa. Valjakka puolestaan on vakiovierailija Lassinantin piirtämässä ja käsikirjoittamassa strippisarjakuvassa SKURK!.

Lisää vain vesi on tekijöiden pitkäaikaisin yhteisprojekti.
-Sarjakuva oli suunniteltu yleisinhimillisiä ky-symyksiä hauskalla tavalla pohdiskelevaksi kertakäyt-töviihteeksi, Valjakka kertoo.
-Siitä vaikuttaa tulleen näennäishauskaa, puoluepo-liittisesti sitoutumatonta yhteiskunta- ja ihmiskunta-kriittistä kertakäyttöviihdettä.

Kummallakin on omalla tavallaan läheiset kontaktit yh-teiskunnan taloudellista ja fyysistä valtaa käyttävään portaaseen, minkä tekijät toivovat tuovan tietynlaista selkeyttä ja kiinnostavaa ristiriitaa tekstin ja kuvan yhteispeliin.
-On tietysti ilahduttavaa jos sarjakuva herättää ajatuksia ympäröivästä todellisuudesta, Valjakka toteaa.
-Varsinainen vaikuttaminen tehdään kuitenkin kaduilla.

Käsikirjoittaminen
Valjakka on tehnyt ensimmäisen sarjakuvakäsikir-joituksensa 90-luvun alussa, lukiolaisena. Lukion toisella luokalla syntyi ensimmäinen albumikäsi-kirjoitus Valontuoja.
-Eräs helsinkiläinen sarjakuvataiteilija piirsi sen muutaman vuoden kuluttua, Valjakka kertoo.
-Sellaista Sandman-vaikutteista tahnaahan se oli, tarinan etenemisessä ei sinällään ole mitään valittamista.

Nykyään kyseinen kuvataiteilija on sen verran tyytymätön lopputulokseen, että on pyytänyt käyttämään pseudonyymiä Aulis Luukko albumia julkaistessa.
-Liioittelun makua, Valjakka toteaa.
-Kahden alle parikymppisen tekemäksi albumiksi se on kohtalainen. Turha sitä on hävetä.

Valjakan sarjakuvia on julkaistu muutamissa koti-maisissa antologioissa. Joitain strippejä on ilmesty-nyt Turun ylioppilaslehti Tylkkärissä, Tampereen ylioppilaslehdessä, Kakolan henkilöstölehdessä, SPIN-lehdessä, Feedbackissa ja Turun jujutsuseuran koti-sivuilla.

Lisää vain vesi on Valjakan toinen pidempään julkaistu sarjakuva. Lasten strippisarja Vekarat (ruotsiksi Knattarna) ilmestyi SPR:n lehti Prätsissä kolme vuotta, piirtäjänä Tanelista tuttu Rauli Nordberg. Lehti sanerattiin pois Punaisen Ristin toiminnasta talousvaikeuksien vuoksi.
-Olisi mukavaa julkaista järjestölehtien ohella kaupallisissa tiedotteissa, Valjakka unelmoi.
-Niissä ilmestymistiheys ja liksa ovat aivan eri luokkaa.

Valjakka kertoo käsikirjoittavansa harvakseltaan, päivätyö terveyskeskuspsykologina kun vie aikaa aivan eri tavalla kuin opiskelijana.
-Kirjoittelen myös kuvatonta proosaa, koska nekin harvat kuvataiteilijat jotka pitävät jutuistani tuppaavat olla niin saamattomia, että viiden sivun tekemiseen menee kolme vuotta, Valjakka suomii.
-Näkeepä välillä edes jotain töistään valmiina.

Proosaa syntyy silloin tällöin ja pari kirjaprojektia on ollut muutaman vuoden jokseenkin kesken.
-En ole kummoinen kirjoittaja, mutta minusta mukavaa näperrellä.

Vaatimattoman miehen kanssa eri mieltä oli Boris Hurtan johtama SPIN-lehden raati, joka antoi Val-jakalle ainoassa kirjoituskilpailussa, johon hän on osallistunut kunniamaininnan raapalesarjassa. Raapa-leet (engl. drabble) ovat tasan sadan sanan tarinoita.
-No joo, olen yrittänyt unohtaa sen, Valjakka ähkii.
-Kuulin jälkeenpäin, että olisin päässyt palkintosijoille, jos osaisin laskea. Sanoja oli 101.

Raapaleesta ilmaisumuotona innostunut Valjakka on työstänyt Raapaleaakkoset-työnimellä kulkevaa teosta aina silloin tällöin. Kirjassa on yksi sadan sanan tarina per aakkosten kirjain, ja kuvittajana toimii turkulainen taiteilija Teemu Ollikainen.
-Osallistuin kyllä kerran kirjallisuusopiskelijoiden runoskabaan, mutta en menestynyt, Valjakka muistelee.
-Kielellä iloitellut voittajaruno kertoi joistain kesäangstin vierroista, joten taisin osallistua turhan korkeakulttuuriseen kilpailuun.

Valjakka on itse piirtänyt yhteensä muutaman sivun elämässään.
-Olen ihan paska piirtäjä. Minulta kesti puoli vuotta tehdä neljän sivun sarjakuvanovelli, Valjakka toteaa.
-Jokaista viivaa kohden piirsin kaksikymmentä, ja kumitin pois ne yhdeksäntoista jotka eivät sopineet. Ei ihme että kesti.

Visuaalista puoltaan Valjakka on viime vuodet toteuttanut valokuvaamalla ja taittamalla pienlehtiä ja asiavihkoja.

Piirtäminen
Lassinantti piirsi ensimmäisen sarjakuvansa peruskou-lun kolmannella luokalla. Muutaman ruudun tarina Julle-Juopon taksimatka kuvasi poliisiautoa juopon taksina.
-Piirsin vasta peruskoulun kuudennella seuraavan sarjakuvan, joka oli jullejuopon kömpelö retusointiyritys, Lassinantti muistelee.
-Varsinainen sarjakuvan tekeminen alkoi, kun vuonna 1999 Risto kysyi savuisessa baarissa kuuden tuopin jälkeen, osaanko piirtää. Siitä käynnistyi yhteistyöm-me, joka tuotti Helsingin sarjakuvafestivaaleilla 1999 ja 2000 julkaistut pienlehdet TELAVA ja VALLAS.

Lassinantti alkoi 2000 tehdä vuosituhannen vaihteen kunniaksi kolmen ruudun strippejä, joista syntyi omakustanne SKURK!.
-Riston vaimon ollessa kehitysvammahoitajana ruotsin-kielinen henkilö oli nimittänyt häntä varkaaksi ja huutanut skurk!, Lassinantti muistelee.
-Sana jäi jostain syystä mieleeni ja päätin nimetä strippisarjan sen perusteella, koska olen varastanut formaatin Max Cannonilta.

Omakustanteiden lisäksi Lassinantin sarjakuvia on julkaistu Turun ylioppilaslehdessä, Myrkyssä, Kakolan henkilöstölehdessä ja ENo:ssa. Hän on kuvittanut Aivohalvaus- ja dysfasialiiton tietokonekäyttöisen kuntoutusohjelman ja Liikenneturvan rattijuoppokampan-jan esitteen. Lehtikuvituksia ovat julkaisseet ENo ja Turun yliopiston psykologian opiskelijoiden lehti Feedback.
-Teen sarjakuvan lisäksi aika vähän muuta kuvataidetta, Lassinantti kertoo.
-Eteisen seinälle siveltelin muutama viikko sitten eläinkarikatyyrin minusta ja avopuolisostani, ja joitain juttuja olen tehnyt lahjaksi.

Lisää vain veden kuvallinen asu lähti Valjakan öl-jyvärimaalauksessa olleesta raitapaitaan pukeutuneesta oliosta, jolta Lassinantti poisti hiukset ja lisäsi korvat. Deadlinen paukkuessa Valjakka tuottaa käsikir-joituksen ja lähettää sen Lassinantille sähköpostitse.
-Käsikirjoituksissa on tarkkoja ohjeita siitä, mitä Risto haluaa ruutuihin, Lassinantti toteaa.
-Viiden ruudun formaatin vuoksi joudun yleensä rajaamaan valtaosan Riston yksityiskohdista pois, ja joskus muunnan kuvasymboliikkaa helpommin toteutettavaksi.

Lassinantti kertoo piirtävänsä lähes jokaisessa lisää vain vesi - stripissä kykyjensä äärirajoilla.
-Pyrin piirtämään elävää viivaa naiivilla otteella. Kuitenkin sen verran skarpisti, että piirrosjälkeni erottuu lastentarhan kämmenotteisista taiteilijoista, Lassinantti naurahtaa.
-Tähän päivään mennessä olen oppinut käyttämään eri-laisia kuvakulmia ja luopunut vahvasta pyrkimyksestäni piirtää objektit paperille siten, miltä ne näyttävät todellisuudessa. Toisin sanoen, olen oppinut sarjakuvan kieltä.

Vaatimattomillakin välineillä syntyy ammattimaista jälkeä.
-Käytän muutamaa mustaa tussia, joiden pitäisi Riston mielestä olla tummempia, mustepulloa ja paria sivel-lintä, Lassinantti kertoo.
-Piirtämisalustan virkaa toimittavat kodin pöytätasot.

Lassinantti pitää itseään laiskana piirtäjänä.
-Minulla on ajoittain paljon ideoita ja ajatuksia siitä, mitä voisin tehdä ja mitä pitäisi tehdä, ja lisäksi Risto pommittaa minua väsyneillä kysymyksillä käsikirjoitusten kuvitusten etenemisestä, Lassinantti virnistää.
-Toteutus kuitenkin siirtyy aina deadline-päivään tai hamaan tulevaisuuteen.

Muutakin elämää
Valjakka ja Lassinantti pitävät yhteyttä muutenkin kuin sarjakuvanteon merkeissä.
-Käymme maanantaisin paikassa, jota minä kutsun kuntosaliksi ja Tuomas punttisaliksi, Valjakka kertoo.
-Olemme myös soittaneet parissa samassa bändissä ja tehneet teatteria yhdessä.

Lassinantilla on sininen vyö jujutsussa, Valjakalla vihreä judossa. Aiemmin miehet heittelivät toisiaan budosalilla, mutta harrastus jäi muiden kiireiden jalkoihin.

Yhteistä aikaa löytyy myös liikunnan ja taiteen ulkopuolelta.
-Juomme nykyään vähemmän olutta kuin ennen, Lassinantti paljastaa.
-Enimmäkseen hengailemme ja pidämme huolta ruumiin-kulttuurista.

Valjakka on samoilla linjoilla.
-Yritämme kuitenkin hankkiutua humalaan pari kertaa kuussa, Valjakka toteaa.
-Opiskelijana saattoi humputella enemmän, mutta siir-ryttyämme työväenluokkaan iltamenot keskittyvät viikonloppuihin.

Lassinantti ja Valjakka soittavat bändissä Pahuuden Pajatso, joka on tällä hetkellä telakalla sen kitaristi/kosketinsoittajan tultua kidnapatuksi Espoo-seen työtarjouksella uhaten.
-Tuomas on teknisesti taitava, laulutaidoltaan rampa kitaristi joka ei tunne musiikin teoriaa, Valjakka kehuu.
-Todennäköisesti juuri siksi hän soittaa luovia ja yllättäviä kulkuja. Itse olen basisti, enkä halua puhua siitä.

Valjakka kuvailee Pahuuden Pajatson musiikkityyliä savuisten kuppiloiden soundtrackiksi.
-Meillä on kaunis ja lahjakas naislaulaja, joka soittaa poikkihuilua. Ehkä hänestä tulee myös kosketinsoittaja, entinen pianonsoiton opettaja kun on.

Tulevaa tuotantoa
Valjakka kirjoittaa tällä hetkellä satuja, joissa eläimet tuhoutuvat psyykkisesti koska eivät pysty muuttumaan.
-Työnimenä on Ikävät sadut ja mukavat sadut. Mukavat tulee siitä, että tarkoituksena on pyytää muita ihmisiä kirjoittamaan niihin myös onnellinen loppu, Valjakka kertoo.
-Vaimon mukaan kaikki tekstini ovat rumia ja ilkeitä. Bambini toivoi mukavampia kohtaloja eläinparoille, ja ajattelin että muut saavat auttaa kehittämään niitä.

Projektille hän ei odota järin suurta kaupallista menestystä.
-Vaikea ajatella kohderyhmää. Pikkulapset ei ainakaan, Valjakka puntaroi.
-Ehkä saduilla on jotain terapeuttista arvoa. Moni on kokenut että ne koskettavat jotain yleisinhimillistä.

Lassinantti aikoo jatkossakin jakaa aikansa musiikin ja sarjakuvan välillä entisellä tavalla.
-Tuotan tasaiseen tahtiin lisää sarjakuvia ja kitara-riffejä, joihin bändi yrittää epätoivoisesti keksiä laulumelodioita.

Lisää vain vesi on saanut sen verran suosiota, että tekijät aikovat tulevaisuudessa julkaista oheiskrääsää, mitä suunnittelevat poikamaisen innostuneesti. Harrastuspohjalta, kuitenkin.

Lupaan miehille, että ostan ainakin jääkaappimagneetin, kun tuotanto alkaa.
SIRKKA J. TAVOLA