Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
KOULURATSASTUS

Kouluratsastus on kaiken ratsastamisen perusta ja sen avulla myös koulutetaan nuoria hevosia. Kirjasta lukemalla opettelu voi helpottua, mutta ratsastamaan ei opi kuin ratsastamalla .

Kouluratsastusta voisi verrata klassiseen balettiin. Hevonen liikkuu notkeasti, joustavasti ja jäntevästi ratsastajan ohjatessa sitä pehmein, huomaamattomin avuin. Parhaimmillaan ratsukon eli hevosen ja ratsastajan välinen yhteistyö on niin saumatonta, että hevonen näyttää suorittavan liikkeet vain ajatuksen voimalla.

Hevosen pitää osata kulkea tasapainoisesti kaikissa askellajeissa ratsastaja selässään ja "kulkea kuolaimella". Tämä tarkoittaa että hevonen tukeutuu kuolaimeen ja ei raahaa takajalkojaan perässään vaan nostelee niitä kunnolla ja astuu itsensä alle, jolloin hevosen liikkeet tuntuvat kevyiltä ja joustavilta. Mitä vaativampaa kouluratsastus on, sitä enemmän hevosta kootaan eli se työntää takajalkoja syvemmälle alleen ja kulkee kaula kaarella.

Ratsastajalle kouluratsastus on eräänlaista jumppaa ja ikuista hevosen hallinnan opettelua, koska koskaan ei opi ratsastamaan täydellisesti. Kouluratsastuksessa ideana on antaa hevoselle avut niin, että katsoja tuskin huomaa että teet mitään satulassa.

 

Ihmiset harrastavat kouluratsastusta usein vain omaksi ilokseen tai kouluttaakseen hevosia pidemmälle. Suuri yleisö sen sijaan tuntee lähinnä kouluratsastuskilpailut. Kouluratsastusta on harrastettu jo kauan, mutta vasta 1900-luvulla se alkoi muuttua pääosin sotilashenkilöiden ja aatelisten harrastuksesta pelkästään siviiliurheiluksi. Kilpailumielessä kouluratsastusta alettiin harrastaa 1900-luvun alun vuosikymmeninä. Ratsastus on siinä erikoinen laji, että siinä kilpailevat miehet ja naiset samoissa luokissa.

Kouluratsastuskilpailuja järjestetään monella eri tasolla. Suomessa Suomen ratsastajainliitto (SRL) vastaa säännöistä ja luokkien ohjelmista. Kilpailuissa ratsastetaan 20 X 40 m kokoisella radalla jossa on kentän reunoilla kirjaimet. Ratsukon on tarkoitus suorittaa ohjelma (jonka ratsastaja opettelee ulkoa) ratsastaen eri liikkeet kirjainten "välillä"(eli ohjelmassa kerrotaan minkä kirjaimen kohdalla liike aloitetaan ja minkä kirjaimen kohdalla lopetetaan). Suoritusta arvostelee 1-3 tuomaria ja he antavat pisteet jokaiselle liikkeelle, arvosanoilla 0-10.

Kouluratsastushevosen pitäisi olla liikkeiltään lennokas, irtonainen, voimakas ja sen tulisi olla kevyt ratsastaa. Hyvä kouluratsastus hevonen on luonteeltaan rauhallinen, keskittymiskykyinen mutta myös innokas toteuttamaan pyydetyt asiat.

koulukilpailut

 

 

20x40m koulurata

Hevossivulle Kotisivulle
© Terhi Roivas, vain tekstit