Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
İSLAM HUKUKU SAYFASINA HOŞ GELDİNİZ

İslam Hukuku Sayfasını ziyaret ettiğiniz için teşekkürler                 22/01/03

   
Giriş İslam Hukuku Dergisi Soru/Cevap Dilek/Temenni Görüş

 

 

 

 

 

 

İslam Hukuku Web Sayfama Hoş Geldiniz!

        İslam Hukuku, Müslüman bireyin günlük hayatını kendisine göre düzenlediği bir yaşam biçimidir. Dolayısıyla "Müslüman'ım" diyen herkes onu bilmek hayatını ona göre düzenlemek zorundadır. Bu zorunluluktan hareketle biz burada İslam Hukuku'nu tanıtıcı mahiyette olan bu siteyi hazırladık.

       Bu cümleden olmak üzere hangi yetkiye dayanarak böyle bir faaliyette bulunmaya cesaret ettiğimizi merak edenler olabilir. Bu sebeple kısaca kendi biyografimizi verelim.

Yrd. Doç. Dr. Ali Duman       

       1968 yılında Ankara'da doğdum. İlk ve orta öğrenimimi burada tamamladıktan sonra, Kayseri Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde yüksek öğrenimime başladım. 1991 yılında buradan mezun olduktan sonra aynı yıl öğretmenliğe ve İslam Hukuku alanında yüksek lisansa başladım. 1993 yılında İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesine İslam Hukuku Araştırma Görevlisi olarak atandım. 1994 yılında "1115 Tarihli Şeriyye Siciline Göre Kastamonu'da Günlük Hayat" adlı tezle yüksek lisansımı tamamladım. Aynı yıl Konya Selçuk Üniversitesi sosyal Bilimler Enstitüsünde doktoraya başladım ve 1999 yılında "İslam Hukukuna Göre Siyasi Fikir Hürriyeti" adlı tezle doktor oldum. 2000 yılında İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesine Yardımcı Doçent ünvanıyla İslam Hukuku Öğretim Üyesi olarak atandım. Halen aynı görevimi sürdürmekteyim.

      Bugüne kadar yayınlanmış beş makalem ve üç kitabım bulunmaktadır. Makalelerim sırasıyla "İmam Muhammed'in Hayatı ve el-Kitabu'l-Asl Üzerine Bir Değerlendirme", "İslam Hukuku ve Türk Ceza Kanununa Göre Gasp, Hırsızlık ve Yol Kesme Suçları", "Nurettin Topçu'ya Göre Din Adamları", "Mutezile ve Husn-Kubh" (Şerafettin Yaltkaya'nın Makalesinin sadeleştirilmesi), "İslam Siyasi Tarihinde Bir Dönüm Noktası: Sakifetü Beni Saide"

Kitaplarım: Tartışmalar Bilimi (İlm-i Hilaf), İzmirli İsmail Hakkı'dan sadeleştirme. Mukayeseli İslam Hukuku Ders Notları, İngilizce Ders Notları.

 

 

SİTEDE NELER BULACAKSINIZ?

     İslam Hukuku sitesinde öncelikle İslam Hukukunu tanıtıcı mahiyette "İslam Hukuku Nedir?" başlıklı sayfayı öne almayı uygun gördük. Zira bu şekilde İslam Hukuku hakkında bilgisi bulunmayan ya da tam olarak ne olduğu konusunda fikir sahibi olmayan kimselere İslam Hukuku'nu yani Fıkh'ı tanıtmış olacağız. Ardından "İslam Hukuku Dergisi" bölümü gelmektedir ki burada İslam Hukuku alanında yazılmış te'lif, tercüme, tanıtma türü akademik yazıları bulmanız mümkündür. Daha sonra "Soru/Cevap" kısmı gelmektedir. Bu kısımda da İslam Hukuku alanında güncel problemlerinizi soracak ve akademisyenler tarafından verilmiş olan cevaplarını bulacaksınız. Son olarak da gerek sayfa hakkında ve gerekse İslam Hukuku alanındaki görüş ve düşüncelerinizi bize iletebileceğiniz "Görüş / Düşünceler" sayfasını bulacaksınız.

İslam Hukuku Nedir?

Bu kısımda İslam Hukuku hakkında bilmeniz gereken her şeyi bulacaksınız. Tarihçesi, alt dalları, İslam Hukukçuları ve daha her şey.

        İslam Hukukunun mahiyeti, Hz. Peygamber sonrası dönemlerdeki gelişmesi. Ortaya çıkmış alt dalları olan Usul, Furu, İlm-i Hilaf, Feraiz, Cedel ve hepsi. Hz. Peygamber dönemindeki durumu, Sahabe, Tabiin, Müçtehit İmamlar ve taklit dönemleri. Ebu Hanife, İmam Malik, Şafii, İbn Hanbel ve diğer bütün büyük İslam Hukukçuları.

 İslam Hukuku Dergisi

İslam Hukuku Dergisi adından da anlaşılacağı gibi İslam Hukuku alanıyla ilgili yazılmış makaleleri içeren bir bölümdür. Burada konunun uzmanları tarafından hazırlanmış özgün makalelerin yanında tarihi süreç içerisinde ortaya konulmuş bilimsel verileri içeren kitap ve risalelerin tanıtımını, ayrıca geçmiş dönemlerde yazılmış risalelerin çevirilerini bulacaksınız.

Soru/Cevap

Bu kısım sizlerin öğrenmek istediğiniz soruların ve cevaplarının yer alacağı kısımdır.

Görüş  Bu kısımda sayfayla ve bölümleriyle ilgili görüşlerinizi, olumlu ya da olumsuz kanaatlerinizi bildirip sayfanın gelişmesinde katkıda bulunma imkanına sahipsiniz. Buraya kendinize ait makale türü yazılarınızı gönderebileceğiniz gibi, dünyada ve Türkiye'de olmasını istediğiniz şeyleri, hayali de olsa, ifade edebilirsiniz.Sizin görüşleriniz doğrultusunda sayfanın daha iyiye ve daha güzele gideceğini umuyorum. Şimdiden teşekkürler.

Giriş | İslam Hukuku Dergisi | Soru/Cevap | Dilek/Temenni | Görüş

Bu sitenin son güncelleştirilme tarihi 22/01/03