BOYA TABANCALARI İÇİN PRATİK BİR KOMPRESÖR

Modelleri boyarken herkesin aradığı şey mükemmel ve gerçeğe en yakın olan bir sonuçtur. Vazgeçilmez dost boya fırçası bir süre sonra modelciyi tatmin etmeyecek ve daha gerçekçi boya uygulamaları için boya tabancasını ( air brush / pistole ) kullanmak isteyecektir. Boya tabancası [ resim : 1 ] ile boyama işlemi modelciye sınırsız imkanlar sunarken birçok sıkıntıları da beraberinde getirir. Akan boyalar, tıkanan tabanca uçları, her kullanmadan sonra sıkıcı temizleme işlemleri bunların belki de en başta gelenleri. Hele bir de çabucak tükenen hava tüpleri yok mu. Paranı sprey olarak havaya sıkmana mı acırsın yoksa tam da boya işleminin ortasında hava basıncının yavaş yavaş azalıp bitmesine mi?

 
resim : 1   resim : 2

Can sıkıcı hava tüplerine minnet etmemek için akvaryum motorlarını, tüplere yeniden hava basmayı çoğumuz denemiş; en azından düşünmüştür. Hatta bir arkadaşım arabasının yedek lastiğini bile kullanmış fakat dördüncü kata çıkartıp indirmek epeyi zahmetli olduğundan bu dahiyane fikrinden bel fıtığı olmadan vazgeçmişti.
Modelciler için özel olarak yapılmış ufak ve pratik kompresörler [ resim : 2 ] ise gerçekten el yakan fiyatlara sahip. Sonuç; uçaklar, tanklar, gemiler yapan biri için piyasadakilerin yarı fiyatına mal olabilecek bir kompresör imal etmek çocuk oyuncağı.
Böyle bir kompresör yapma fikri ilk olarak Revell'in 1994 kataloğunda gördüğüm bir kompresör resminden [ resim : 3 ] sonra oluştu. Daha sonra sevgili dostlarım T. Mustafa KIRAR ile modelciliğe büyük emekleri geçmiş Özkan TÜRKER'in böyle bir kompresör imal ettiklerini öğrendim ( Özkan TÜRKER'in MODELCİLER sitesine BAĞLANTILAR sayfasından ulaşabilirsiniz ). Gerisi çabucak geldi; biraz emek ve buzdolabı tamircisinde geçen bir günün sonunda çirkin ama çalışan bir kompresöre sahiptim. Sözü daha fazla uzatmadan kompresörün yapımına başlayalım.

 
resim : 3   resim : 4

Öncelikle kompresörü yapabilmemiz için, MALZEMELER sayfasında belirtilen parçaları tedarik ederek işe başlayalım.
ADIM 1 : ŞEMA'da [ resim : 4 ] gösterildiği şekilde, monte şasi üzerine ekovatı monte edelim.
ADIM 2 : Ekovatın hava çıkışına ¼ " dişi ' T ' rekoru bağlayalım.
ADIM 3 : Dişi ' T ' rekorun uçlarından birini lastik bir hortum ile basınç şalterinin hava girişine bağlayalım. Bu bağlantı hava şalterinin ekovatı devreye sokmasına yarayacaktır.
ADIM 4 : Dişi ' T ' rekorun diğer ucunu ¼ " erkek rekor yardımıyla çekvalfe bağlayalım.
ADIM 5 : Çekvalfin çıkışını da hava tankına bağlayalım. Çekvalf ekovatın tanka bastığı havanın geri gelmesini engelleyecektir.
ADIM 6 : Hava tankımıza bağlantılar için ¼ " genişliğinde üç adet delik açmalıyız. Eğer piknik tüp kullanıyorsak bu iş TEHLİKELİ olacaktır.

DİKKAT
DELİK AÇMA İŞLEMİ UZUN SÜRE KULLANILMAMIŞ, BOŞ BİR PİKNİK TÜPÜN KAFASINI ÇIKARIP BİRKAÇ GÜN HAVALANMASINI SAĞLADIKTAN SONRA YAPILMALIDIR. AYRICA HER TÜRLÜ KAYNAK İŞLEMİ MUTLAKA DENEYİMLİ KİŞİLERE YAPTIRILMALI VE KAYNAK ESNASINDA TÜPÜN İÇERİSİNE SU DOLDURULMALIDIR.

ADIM 7 : Tankın diğer taraftaki deliğine süzülmüş havayı almamızı sağlayan regülatörü monte edelim.
ADIM 8 : Hava tankının üst taraftaki deliğine de basınç şalterini monte edelim. Tank ile ekovatın hava bağlantılarını yaparken hava kaçağını önlemek için bağlantılar arasında teflon bant ve çekomastik kullanmak yararlı olacaktır.
ADIM 9 : Sıra geldi elektrik bağlantılarına; ekovattan gelen faz kablosunun anahtara bağlantısını ve bir kablo ile de basınç şalterinin ' L 1 ' ucu ile anahtara olan şebeke bağlantısını yapalım.
ADIM 10 : Ekovattan gelen nötr kablosu ile basınç şalterinin ' L 1 ' ucuna motor bağlantısını yapalım. Bu bağlantılar basınç şalterinin kullanım kılavuzunda gösterilmiştir.

DİKKAT
ELEKTRİK BAĞLANTILARI HERHANGİ BİR KAZAYA YOL AÇMAMASI İÇİN MUTLAKA DENEYİMLİ KİŞİLERE YAPTIRILMALIDIR.

ADIM 11 : Bütün hava ve elektrik bağlantılarını kontrol ettikten sonra kompresörümüzü çalıştırıp, basınç şalterinin ayarlarını yapalım.
Kompresörümüz artık kullanmaya hazır. Tankın içindeki basınç 15 PSI olunca kompresörümüz otomatik olarak çalışmaya başlayacak ve tankın içindeki havanın basıncı 50 PSI değerine ulaşınca kendiliğinden duracaktır.
Kompresörü yapabilmek için ihtiyaç duyacağımız malzemelerin listesi ile plan için MALZEMELER ve ŞEMA yazılarının üzerine tıklamanız yeterli olacaktır. Ayrıca [ resim : 4 ] kopyalanıp büyütülürse planın renkli şekline de sahip olabilirsiniz. Biraz çaba ile arzu eden arkadaşlar bu pratik kompresörü kolayca yapabilir ve pahalı hava tüplerine veda edebilir. Yapmayı düşünen arkadaşlara kolay gelsin diyor; yok bu iş beni aşar diyenleri de sevgili Özkan'ın sitesini ziyaret etmeye davet ediyorum. İsteyen arkadaşlar için Özkan TÜRKER bu tip kompresörler üretiyor.

( İMAL EDİLMİŞ KOMPRESÖRLER VE GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ. )

Cem AVCI ( EDİRNE )
Son Değiştirilme : Ocak 08, 2006