Hundarna på Samos
LÄNKAR
Artikel från world wide veterinarys besök
2004-09-15
Då har jag äntligen fått internetuppkoppling och kan börja jobba med sidan igen.De utlovade bilderna kommer efterhand.
På Samos har det varit fullt upp,ettt veterinärteam från Storbrittanien har varit där och kastrerat närmare 80st hundar och katter.
Min planerade resa nu till hösten blir inte av,utan de blir istället till våren,då jag har lite mer tid på mig att starta en insamling,samt att flygpriserna är lite bättre i början av säsongen.
Har ni saker ni vill donera så går det fortfarande bra,skicka ett email till samoshund@hotmail.com.
Var noga med att fylla i er mailadress rätt så jag kan svara. Ni som har mailat och inte fått svar,maila igen er mailadress stämmer inte!
Övriga frågor,funderingar hänvisas i första hand till denna adress.Ha en mysig höst// Maria
uppdaterat 2005-11-17
Lite nya bilder
greek animal rescue
hundskyddsforeningen hundis
2004-12-08
På Samos hålls det på för fullt med de sista transporterna till Tyskland innan julen. En stor privat donation har gjort det möjligt att köpa in en buss  till hundhemmet. Hundarna körs till hundhem i Tyskland där de sen blir utadopterade. Detta för att under vintern är det inte möjligt att få ut hundar från ön pga det dåliga vädret samt att det inte går några charterflyg. På vårkanten kommer det så många nya hundar,så att "tömma" hundhemmet på hundar redan nu är den enda möjligheten för att kunna ta emot nya efter vintern.
Vill påminna att alla som vill donera saker till hundhemmet är välkomna att höra av sig. Det behövs saker till vovvarna hela tiden,jag ser personligen till att allt insamlat material kommer fram. Hör av er till
samoshund@hotmail.com
God jul och gott nytt år till alla djurvänner
2005-02-22
Här kommer lite bilder från i våras,har nu hittat ett program som komprimerar bilder. Tycker ni att layouten på sidan är lite tråkig och rörig så sänder jag en ursäkt till er,och hoppas att ni kan stå ut med det ändå.Då jag är totalt nybörjare på webdesign och är glad bara sidan syns på nätet.Tills mina kunskaper i data världen blir större så får ni hålla till godo med dessa bilder.
Ha en bra mars månad och sänd en tanke till vovvarna på Samos.  Maria
samoshund@hotmail.com
2005-11-13
Då har ännu ett år gått och mycket har hänt på hundhemmet tack vare godhjärtade människor och en massa volontärer som ställt upp.
Ett litet hus för arbetarna att gå in och värma sig,framförallt under vintern, har byggts upp i anslutning till hundgårdarna. Vattencisternen har rengjorts,ett elaggregat har donerats,och avloppsrör har grävts ner.Allt detta med hjälp av volontärer som slitit hela sommaren samt donerat material till hela projektet.
Nyligen bröt en brand ut på soptippen och brandkåren fick stå vakt vid hundhemmet för att förhindra att det fattade eld,det verkar som hundhemmet klarade sig bra och hundarna med naturligtvis förutom obehaget med grön och svart rök.
hundstallet
danishfriends of animals
sos animals spain
Samos ligger i den grekiska övärlden nära Turkiets gräns. Här semestrade jag sommaren 2003 och det var också här jag kom i kontakt med den hemlösa hunden "HERA" första gången. Du kommer att kunna läsa mer om mina möten med henne på denna sidan.
På ön finns ett hundcenter som drivs av frivilliga, just nu är det två holländska volontärer Joeri och Carolien som ser till att hundarna får en dräglig vardag. För oss här i Norden är det nog mer självklart att vi tar hand om våra djur och ger dem det dem behöver, det är inte lika självklart i alla andra länder.
Däribland kan Grekland räknas in,trots påtryckningar på myndigheterna så avsätts inte många kronor (euro)för att avhjälpa problemen med lösdrivande/hemlösa hundar och katter.Därför behövs fortfarande dessa frivillig organisationer för att uppmärksamma situationen och naturligvis för att hjälpa de stackars djuren som allt som oftast blir övergivna eller misshandlade av sina ägare,valpar som dumpas i diken eller blir påkörda av människor som inte bryr sig. "Vakthundar" som kedjas fast och lämnas att dö i värmen utan vare sig vatten eller mat. Som turist vill man inte se detta,eller "låtsas" att man inte ser det och avfärdar det med "att man kan inget göra" eller "det är inte mitt problem".
Men det är allas problem och man kan göra något. Gör alla lite blir det till slut mycket!
Hundarna som tas om hand på hundcentret blir vaccinerade,avmaskade och behandlade mot ex loppor,löss och fästingar. Eventuella skador görs rent och läggs om,och tester för ex leishmania tas. De får mat och vatten varje dag och även promenader i den mån det hinns med efter att dagens sysslor är utförda.
Det finns ingen elektricitet på på hundcentret, inte heller finns det en riktigt bra anordning för vatten. Vatten tas från en behållare (typ cistern) som brandkåren får fylla på med jämna mellanrum. Då hundar inte är ett högprioriterad område i Grekland så är det inte alltid som brandkåren kommer och fyller på vattnet i tid,då har man istället fått köra vattendunkar från den närbelägna byn.
Det saknas idag helt medel för att åtgärda dessa saker (ca3000euro)
Hundcentret får helt förlita sig på donationer och volontärer för att få det att gå ihop. Men som volontärerna själva säger "bryr inte vi oss så bryr ingen sig".

Medlen på hundhemmet på Samos är små och används för att ta hand om skadade och sjuka hundar/katter och även friska/tillfrisknande.
Kostnaderna för mat,läkemedel,vaccinationer är höga och oftast blir det inget över för annat som en hund kan tänkas behöva.
Saker som behövs men som oftast saknas
*Tuggben
*Leksaker i gummi eller av rep (ej plast)
*Ohyremedel mot loppor,löss,fästingar ex
Frontline,X-spot,fästinghalsband,mm
*hund/kattschampoo
'Förbandsmaterial
Koppel
*Halsband
*Öronrensmedel
*Allt du kan tänka dig en hund behöver ,eller som kan tänkas behövas i omvårdnaden av en hund/katt
Känner du att du vill hjälpa till och har/vill donera något av ovanstående till hundarna på Samos så är du mer än välkommen att höra av dig.
Allt är välkommet och inget är för litet.

Jag (författare av denna sidan) har varit på hundcentret i maj-04 och överlämnat allt insamlat personligen.Det blev en hel del,ca 20kg,och jag tackar ödmjukast för detta,framförallt en stort tack från alla vovvarna på Samos som blev jätteglada.
Den planerade resan i våras blev inte av pga olika personliga anledningar,jag vet inte i dagsläget när jag har möjlighet att åka till Samos nästa gång,men helt klart är det något jag vill och tänker jobba för att göra.Jag försöker uppdatera sidan med jämna mellanrum. Viktigast av allt är att informera mina medmänniskor om hur det ligger till,inte bara på Samos utan överallt i världen,man kan inte tvinga en människa att ändra uppfattning om något,människan måste själv förstå och få en känsla för det som behövs förändras,först då kan en förändring ske.Jag tror att om vi alla hjälps åt så händer det,oavsett vad det handlar om.
Insamlingen kommer att fortsätta,så  ni som sitter där ute i världen och känner att ni vill hjälpa till med något litet av ovan nämda eller annat ni kan komma på HÖR AV ER!
Har ni "vägarna förbi" Samos så titta gärna in till hundhemmet och gör er en egen uppfattning. Det brukar alltid finnas folk där på förmiddagarna.

HUNDHEMMETS HEMSIDA
MAILA TILL samoshund@hotmail.com
ETT STORT TACK TILL ALLA  SOM SKICKAT GREJOR.