Att operera sitt barn. 

Att ens barn blir sjukt är ofta det värsta en förälder kan tänka sig. De flesta oroar sig mycket även om det bara är ett litet ingrepp. Vilken förälder som helst skulle gladeligen ta sitt barns plats. Jag ska berätta lite om våra erfarenheter om hur det går till för att ni som snart skall operera ert barn har en aning om vad som skall hända. De rutiner jag skriver om sker i regel när ingreppet är så stort att man planerar att stanna på sjukhus i några dagar. 

Före resan

Ta med:

●Egna sängkläder till barnet. Det känns alltid bäst att sova i något som luktar hemma.

●Några favoritleksaker, gärna något som är kul att leka med i sängen.

●Även om det finns tvål, schampo och hudkräm brukar jag ta med sådant. De som finns luktar sjukhus och det skyr jag alltid när jag är där. Jag tar också med en egen handduk.

●Inneskor är bra.

●Något att läsa. Timmarna när barnet (förhoppningsvis) sover på uppvakningsavdelningen eller intensiven kan vara dryga.

Inskrivning

Ofta får man information att man skall komma dagen innan operationen och avsätta hela dagen för inskrivning. Det är då man träffar alla som skall ha med ingreppet att göra.  

Först träffar man en sjuksköterska som tar uppgifter om hur barnet mår och visar runt på avdelningen.  

Man träffar även en narkosläkare, förhoppningsvis den som kommer att vara med om ingreppet. Narkosläkaren frågar i stort sett samma frågor som sjuksköterskan. Är barnet varit sjukt, främst förkyld vill man helst inte operera. Allergier, barnets vikt och matvanor tas upp och ni får veta hur länge ert barn skall fasta innan operationen. 

Så kommer den eller de kirurger som skall operera om talar om ingreppet. Det är här ni skall ställa era frågor om allt som har med ingreppet att göra. Skriv gärna en lapp innan. Det är mycket lätt att glömma dem när man väl sitter där. 

Före operationen

Före operationen skall barnet bada och få på sig sjukhuskläderna. Ibland sätts en bedövningskräm på hand och fot för att lindra vid eventuella nålstick. Precis innan det är dags att gå iväg får barnet lugnande för att det inte skall vara en så läskig upplevelse. Det gör barnet dåsigt och lite slappt. 

Narkosen

För de flesta föräldrar är det jättejobbigt att söva sitt barn. Försök att inte spänna er för mycket och prata hela tiden med ert barn. Fråga gärna narkospersonalen vad som skall hända. De berättar gärna, om de har tid, och det känns lite bättre när inte allt är obekant. Barnet sövs med mask eller via nål. Det är olika från barn till barn viket som fungerar bäst.  

 

 

Väntan

Vi brukar se till att äta när William opereras. Man vill inte gå iväg när han väl har vaknat. Försök gärna att sova också. Alla krafter behövs till senare. 

Uppvak/Intensiven

När operationen är klart och barnet har vaknat ringer sköterskorna efter er. Beroende på hur gammalt barnet är och hur stor operationen är hamnar barnet på Uppvakningsavdelningen, där man i regel stannar tills barnet är vaket, äter och kissar, eller Intensivvårdsavdelning. På intensiven stannar man allt ifrån fyra timmar till flera dagar beroende på hur barnet mår.

Det är jobbigt att se sitt medtagna barn ligga med nålar fästa här och var och en massa apparater som övervakar. Förbered er på vad ni kommer att se. Fråga gärna innan.

Gå fram till barnet och hälsa om det är vaket, ni är ju den stora tryggheten! Fråga personalen om allt ni undrar över, de brukar gladeligen svara. 

Man får inte som förälder sova på intensiven, så försök att sova i skift så att den ena alltid kan sitta där. 

Upp på avdelningen

När man väl är uppe på avdelningen känns det säkert lite lättare. En förälder kan alltid bo med barnet, ibland båda. Beroende på ingrepp görs det kontroller av barnet. Ta gärna en promenad när det känns ok. Det går en rond på förmiddagarna, då kommer läkaren/kirurgen och ser hur ni mår. 

Hemgång

Förmodligen i samband med en rond blir ni utskrivna. Även här kan det vara bra att ha skrivit upp alla frågor man har. Var förberedda på att barnet kommer att vara medtaget i några dagar efter operationen.

Lycka till!