Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

KILJU

Käyttö
Kilju käy mainiosti juhlajuomaksi shamppanjan sijaan. Aterialla nautittuna kilju korostaa ruoan hyvää makua. Saunan jälkeen kilju on verraton vaihtoehto oluelle; kylmä kilju palauttaa nopeasti nestetasapainon ennalleen. Väsynyt hiihtäjä saa nopeasti uutta voimaa lämpimästä kiljusta, ja taas suksi luistaa!
Kiljua käytetään myös päihtymistarkoituksessa

Kilju on monen mielestä oiva seurustelujuoma, joka sopii myös hyvin humaltumistarkoituksiin. Sen arvostuksen on kovin vähäistä ja sen käyttäjiin suhtauduttaan arveluttavasti. Sivunpitäjä ei mitenkään halua korostaa alkoholin vaikutusta, mutta asiasta kiinnostuneille annamme mahdollisuuden testata tätäkin puuhastelua... Tai.. kuka nyt ei osaisi kiljua tehdä... mutta jos epäröintiä tulee... niin tässä pari vinkkiä...

Kiljuilu vinkkejä:


Kilju -seurajuomista jaloin.

Klassisin tapa nauttia raikkaasta kiljusta on siemailla sitä valkoisesta mehukatti pullosta, jota voi tarpeen vaatiessa käytää tyynynä, koska jostain kumman syystä se on juomaa joka väsyttää vanhankin kilju konkarin unten maille.


kuinka sitä valmistetaan?
siihen vaaditaan paljon kärsivällisyyttä, jos haluaa juomasta kelvollista nauttia, koska sokerin, hiivan ja veden suhde on oltava kohdallaan. Seuraavaa reseptiä suosittelen kaikille, jotka haluavat virittäytyä oikeaan tunnelmaan kiljun avulla.

Työkalut:
-kilju ämpäri jossa on suositeltavaa olla vesilukko
-hiivaa. mieluusti super-hiivaa (haettavissa esim.viini liikkeestä)
-hieman yli 20 litraa vettä
-reilusti sokeria n.5 kiloa

Itse valmistus:
1.asenna ämpäri sopivaan koloon asunnossasi tai vie se metsän uumeniin jemmaan vihaisilta vanhemmilta. Kiljun tuoksu ei miellytä kaikkia, joten viisaana ihmisenä se kannattaa viedä semmoiseen paikkaan jossa haju ei haittaa. Jos ulkona on talvi tai muuten vaan kylmää ämpäriin voi rakentaa putken jonka toinen pää sijoitetaan ikkunan ulko puolelle vieden syntyvät kaasut ulos asunnostasi... tämä tapa on kokeiltu juttu.
2.kaada sokerit ämpärin pohjalle.
3.kaada n.30 C° asteinen vesi hiljalleen ämpäriin samalla sekoittaen että sokeri liukenee veteen.
4.lisää super-hiiva

vielä pari päivää että keitto on valmista...


varoitus:
Älä juo kiljua, jos haluat lähteä aamulla tallille ratsastamaan siskosi ponilla, koska kiljusta tulee armoton krapula. Tietenkin voit kännissä tukehtua oksennukseesi tai puukottaa kaveriasi keuhkoon! Joten varokaa kun riehutte "kiljussa", koska kilju pistää tekemään ihan hulluja juttuja. Kilju on elämäntapa...


Pikkusatsi kiljua

Tarvikkeet:
1,5l cola-pullo

Ainekset:
1l vettä
2dl sokeria
2 teelusikallista pulla-hiivaa

Valmistus:
Laita 1l vähän yli kädenlämpöistä vettä pulloon, murenna hiiva hienoksi ja heitä sekaan. Lisää sokeri, hämmennä hetki ja sulje korkki mausta esim. appelsiinilla. Laita pullo johonkin huoneenlämpöiseen, pimeään komeroon piiloon äidiltä ja anna käydä n. 4-8 päivää...tulos on 6-16 prossaista kiljua!


Isompi satsi kiljua

Tarpeet:
Kiljusanko , yleensä alle 30 litraa n. 25 litraa vettä
kuutisen kiloa sokeria
pussillinen pikahiivaa
pari kolme litraa tiivistemehua, Ananas-greippi on parasta.
pieni pullollinen sitruunatiivistettä

1.Okei, ensiksi tarkista että tynnyrisi on suhtkoht puhdas.
2.Kaada kaikki sokerit tynnyrin pohjalle.
3.Lisää kuumaa vettä noin kymmenen litraa, ja hämmennä kunnes sokerit ovat liuenneet.
4.Lisää mehu- ja sitruunatiivisteet.
5.Sitten kaada loput vedet. Huolehdi että vesi on loppujen lopuksi alle 30-asteista.
6.Kaada pikahiivapussien sisältö sankkoon.
7.Laita kansi sankon päälle ja ravista.

Keitos rupeaa rupluttamaan parin tunnin sisällä melko voimakkaasti. Ei tarvitse peljätä. Aarre on valmista viiden päivän kuluttua, tosin kolmen päivän kuluttua kilju on jo noin kymmenen prosenttista päätyen noin kuuteentoista viidentenä päivänä. Ei se ehkä mitään kaunista tässä vaiheessa ole, joten herkuttelijoiden kannattaa ehkä kirkastaa koko satsi. Tähän menee muutamia tuskallisen pitkiä päiviä, jolloin kilju lapotaan sankosta toiseen pari kertaa.

Ei sitten muuta kuin nauttimaan, ja muistakaa: EI SE MIESTÄ PAHENNA. ONNEA!!


Appelsiini Sitruuna kilju

Teko-ohje
10 L Vettä
2 Kg Sokeria
7 Appesiinia
3 Sitruunaa
2 Hiivan palaa

1. Vaihe Ota vettä joka on n.38 asteista ja laita siihen sokeri sekottaen.
2. Vaihe Viipaloi Appelsiinit ja Sitruunat ja pistä ne sokeriveteen.
3. Vaihe Pistä hiiva veteen puristaen sitä kädessä.

TIEDÄ. Pikahiivalla tulee 3 - 4 päivässä valmista. Kaljahiivalla tulee valmista yhdessä viikossa. Pullahiivalla tulee valmista kahdessa viikossa.


Omena kilju

Ainekset:
12 g kuivahiivaa
1 kg sokeria
6 litraa vettä
2-3 omenaa

Valmistus:
Kaada ämpäriin 6 litraa n. 35-50 celsiusta lämmintä vettä. Kuori ja viipaloi omenat ja viskaa ne ämpäriin. Kaada ämpäriin puoli pussia sokeria (0.5kg), ja sekoita poikaa. Ripottele hiiva seokseen ja pistä jonkunlainen liina ämpärin päälle niin, että ilma kuitenkin pääsee hyvin kiertämään ämpärissä. Vie ämpäri niin lämpimään paikkaan kuin vaan mahdollista, mutta ei kuitenkaan yli 50 celsiukseen. Jos paikka jossa kiljut ovat on kylmä suositeltavaa olisi että ämpärin ympärille kiedottaisiin pari pyyhettä. Sijoitettaessasi ämpäriä muista että kilju rupeaa tuoksumaan käymisen aikana ja, että siitä syntyy myös hiilidioksidia, joten tuuletuksesta olisi huolehdittava. Anna käydä jonkinlainen liina lepsusti ämpärin päällä noin 4 päivää, jonka aikana lisäät loput 0.5kg (puolipussia) sokeria. Sen jälkeen anna käydä 5 vuorokautta kansi suhtkoht tiiviisti ämpärin päällä. Sen jälkeen ota mausteet pois ämpäristä ja pullota. Pistä pullot tiiviisti kiinni jotta hiiva erottuisi vedestä. Kun hiiva on erottunut vedestä suodata kilju (k.s Kiljun keittokirja) ja NAUTI

VAROITUS : Kilju saattaa käymis vaiheessa ruveta haisemaan, joten pistä se paikkaan jossa haju ei haittaa


Paljon kiljua

Valmistus
Tarvitaan n. 75 l:n vetoinen ilmatiivillä kannella suljettava käymisastia, jonka kannessa on reikä ilmalukkoa varten.
Astiaan kaadetaan:
4 kg ohramaltaita
20 g magnesiumsuflaattia
60 g diammoniumfosfaattia
1 kg ruismaltaita
60 g humalaa
8 kg glukoosia
2 prk siirappia
20 l kiehuvaa vettä
Sekoitetaan ja annetaan mäskäytyä kaksi tuntia.

Tämän jälkeen astia täytetään kylmällä vedellä 70 litraan asti.

1.Haaleaan veteen liuotetaan useita (n. 4-8) paketteja hiivaa, jotka kaadetaan astiaan. Astiaa sekoitetaan jälleen huolellisesti ja asetetaan kansi kiinni. Vastoin elokuvan ohjeita vesilukkoa ei pidä tiivistää steariinilla, koska se kutistuu jähmettyessään. Sen sijaan sinitarra on hyvä vaihtoehto, jos käytettävissä ei ole kunnollista kumitiivistettä.
2.Kun käyminen näyttää pysähtyneen, lisätään toiset 8 kg glukoosia, sekoitetaan, ja taas poika porisee.
3.Käymisen aikana syntyy suunnaton määrä hiilidioksidia, joka on syytä johtaa esim. naapurien riemuksi.
4.Käymisen lopulta pysähdyttyä lisätään vielä 20 g tanniinia, joka nopeuttaa kiljun kirkastumista sekä lievittää mahdollisia vatsaoireita.
5.Kun kilju on kirkasta, se pullotetaan. Muista varoa pohjalla olevaa mäskiä!

Tarvikkeet: 30 l vesilukollinen saavi, lappo, 30 l edestä kanistereita, lappo, siivilä ja hypokloriittia.

Valmistusaineet: 10 sitruunaa, 10 kg sokeria tai mieluummin kalliimpaa panimosokeria, leivinhiivaa tai superhiivaa.

Aloita desinfioimalla ja pesemällä saavi huolellisesti käyttäen hypokloriittia ja huuhteluun kuumaa vettä. Laita sen jälkeen hiiva "heräämään" juomalasiin, johon laitetaan 1 pss. hiivaa, 1 tl panimosokeria ja huoneenlämpöistä vettä noin tunniksi. Sillä välin täytät saavin (vain 25 l merkkiin asti, ei ylitäyteen) huoneenlämpöisellä vedellä ja kaadat sekaan panimosokerit. Viipaloi sitruunat ja heitä palaset, niin hedelmäliha kuin kuoretkin, veteen. Kun hiiva on "herännyt" ja lasissa oleva liemi alkaa kuplia, se kaadetaan myös veteen. Tämän jälkeen laitetaan kansi ja vesilukko paikalleen. Annetaan käydä sokerin määrästä riippuen 3-5 viikkoa, joka tapauksessa ainakin siihen asti, että vesilukosta ei sanottavammin enää tule kuplia läpi. Sen jälkeen saavi nostetaan pöydälle, sitruunanpalat ja muu pinnalla oleva ylimääräinen aines siivilöidään pois ja kilju lapotaan kanistereihin. Kanisterit kannattaa sen jälkeen sulkea korkeilla ja laittaa johonkin lämpimään ja pimeään kaappiin kypsytystä ja kirkastumista varten. Saavi on desinfioitava tämän jälkeen huolellisesti! Aika ajoin on tarkkailtava, ettei kanistereihin muodostu hiilihapon painetta ja jos muodostuu (= olit liian hätäinen lappohommien aloittamisessa!), täytyy painetta päästää pois varovasti silloin tällöin. Kun kilju on kypsynyt kanistereissa noin 3-4 viikkoa, voi kanistereita varovasti yksi kerrallaan laittaa aina jääkaappiin jäähtymään ja nauttia kylmänä. Saavista kannattaa kaataa varovasti, ettei saa kaikkea hiivamoskaa sekaan. Hyvän kiljun tekeminen vaatii siis noin kaksi kuukautta, joskin maku saattaa siitä huolimatta olla monille liian "hienostunut". Olennaista on se, että homma on taitolaji eikä ole tarkoitettu deekujen sähläilyksi ;-) Sanomattakin lienee selvää, että tyhjentyneet kanisterit tulee desinfioida välittömästi ja huolella, koska epäpuhtaat kanisterit alkavat helposti kerätä hiivan lisäksi muutakin homesienikasvustoa ja haista todella pahalle.


Perinteinen vesi-hiiva-sokeri -kilju

Tarpeet:
Kiljusaavi, yleensä alle 30 litraa (+kansi ja ilmalukko)
25-30 litraa vettä
Kuusi kiloa hienoa sokeria
Pussillinen pikahiivaa (Mistä vaan marketista tai viiniliikkeestä, _ei tavallista hiivaa_!)

Valmistus:
Ensiksi tarkista että saavi on puhdas. (Pese vaikka tiskiharjalla ja Fairylla, myös kansi ja ilmalukko. Huuhtele hyvin!) Kaada kaikki sokerit (6 kg) tynnyrin pohjalle. Lisää kuumaa vettä noin kymmenen litraa, ja hämmennä kunnes sokerit ovat liuenneet. Lisää haaleaa vettä niin, ettei saaviin jää turhaa tyhjää tilaa. Huolehdi että vesi on loppujen lopuksi alle 30-asteista, muuten hiiva "kuolee", eikä kilju ala käymään! Kaada pikahiivapussin sisältö sankkoon. Sekoita. Laita kansi saavin päälle, lisää ilmalukkoon tilkka vettä ja anna olla huoneen lämmössä.

Keitos alkaa käymään parin tunnin sisällä melko voimakkaasti. Noin viiden päivän kuluttua käyminen on lakannut kokonaan ja sinulla on 30 litraa 17% kiljua! Tässä vaiheessa kilju on täysin juotavissa, mutta jos maltat vielä muutama päivää, niin hiiva laskeutuu saavin pohjalle ja kiljusta tulee täysin kirkasta kuninkaiden juomaa. Sitten ei muuta kuin maistelemaan!


Hiivaton appelsiinimehu -kilju

Tarpeet:
10 litran tölkkiä appelsiini-tuoremehua. Nimenomaan täysmehua, ei vesilantrinkia.
6 kg hienoa sokeria
10 litraa vettä
25 litran astia

Valmistus:
1. Tuoremehutölkit laitetaan pakkastimeen tai viedään ulos pakkaseen. Sisällön annetaan jäätyä "mehukalikaksi", tähän menee pari päivää.
2. Astiaan laitetaan 10 litraa vettä ja siihen sekoitetaan sokerit. HUOM. hiivaa ei tarvita!!
3. Jäätyneet mehupurkit otetaan pakkasesta 4. Tölkkien päällykset kuoritaan pois. (tai ainetaan mehun sulaa, tärkeintä että mehu on jossain vaiheessa jäätynyt)
5. Jäätyneet mehukalikat (tai sulanut mehu) pudotetaan astiaan.
6. Sitten vaan ilmalukollinen kansi päälle ja muhimaan.
7. Aineen annetaan käydä huoneenlämmössä kaksi viikkoa ja taikajuoma on valmis.

Haju voi olla paha (miksi helvetissä näitä pitäis haistella!?!), mutta maku on omalla tavallaan "appelsiinimehu-vodkahtava." Ja prosentteja joku 15-16.


Peinteinen Suomi -kilju

Valmistus: Tarvitaan n. 75 l:n vetoinen ilmatiivillä kannella suljettava käymisastia, jonka kannessa on reikä ilmalukkoa varten.

Astiaan kaadetaan:
4 kg ohramaltaita
20 g magnesiumsuflaattia
60 g diammoniumfosfaattia
1 kg ruismaltaita
60 g humalaa
8 kg glukoosia
2 prk siirappia
20 l kiehuvaa vettä
Sekoitetaan ja annetaan mäskäytyä kaksi tuntia.

Tämän jälkeen astia täytetään kylmällä vedellä 70 litraan asti. Haaleaan veteen liuotetaan useita (n. 4-8) paketteja hiivaa (_tavallista_, ei pikahiivaa!), jotka kaadetaan astiaan. Astiaa sekoitetaan jälleen huolellisesti ja asetetaan kansi kiinni. Kun käyminen näyttää pysähtyneen, lisätään toiset 8 kg glukoosia, sekoitetaan, ja taas poika porisee. Käymisen aikana syntyy suunnaton määrä hiilidioksidia, joka on syytä johtaa esim. naapurien riemuksi. Käymisen lopulta pysähdyttyä lisätään vielä 20 g tanniinia, joka nopeuttaa kiljun kirkastumista sekä lievittää mahdollisia vatsaoireita. Kun kilju on kirkasta, se pullotetaan. Muista varoa pohjalla olevaa mäskiä!

Käyttö: (se mukavin vaihe kiljunkäytössä :)

Kilju itsessään on kinkereiden ilopilleri, ja yleinen keskustelunaihe. Siis todellinen seurustelujuoma. Isännän tulee aina tarjota kiljua. Kilju tuntuu sopivan myös naisille miehekkäästä maustaan huolimatta, varsinkin jos on kokenut ja osaa drinkkejen sekoituksen jalon taidon. Kilju on usein hieman vikkelähkön makuinen juoma nautittavaksi sellaisenaan, joten kilju kannattaa jäähdyttää, vaikkapa muovisessa törpössä joka laitetaan pakkaseen ajan säästämiseksi. Kiljun alkoholihtava maku tulee paremmin esille mitä kylmempänä kilju juodaan. Varoitus kilju jäätyy, joten kiljun pitkäaikainen säilyttäminen pakkasessa tai pakastinlokerossa ei ole suotavaa, mutta jäähileiseksi jäähdytettynä kilju on mainio drinkki aihio. Kilju drinkki tehdään mahdollisimman vahvoilla makuainetiivisteillä, jotta saadaan makuaineen juomaa jatkava ominaisuus minimoiduksi. Kiljua ei pidä säilöä pitkiä aikoja valmistusastian ja mahalaukun välillä. Lyhyt aikaiseen säilöntään (0-7vrk) sopii 1,5litran muovinen mehutörppö. Mikäli kilju on lapottu edes jonkinnäköistä puhtautta silmälläpitäen ja hiivan on jo valmiiksi annettu lasehtua käymisastian pohjalle, saattaa kilju säilyä pitkiäkin aikoja juomakelpoisena. Muovinen törppö ei helposti rikkoudu ja sitä voit uudelleenkäyttää lukuisia kertoja. Kilju käy mainiosti juhlajuomaksi shamppanjan sijaan Aterialla nautittuna kilju korostaa ruoan hyvää makua Saunan jälkeen kilju on verraton vaihtoehto oluelle; kylmä kilju palauttaa nopeasti nestetasapainon ennalleen
Väsynyt hiihtäjä saa nopeasti uutta voimaa lämpimästä kiljusta, ja taas suksi luistaa! Kiljua käytetään myös päihtymistarkoituksessa Klassisin tapa nauttia raikkaasta kiljusta on siemailla sitä valkoisesta mehukatti pullosta, jota voi tarpeen vaatiessa käyttää tyynynä, koska jostain kumman syystä se on juomaa joka väsyttää vanhankin kiljukonkarin unten maille.


Drinkkivinkkejä:

Kiljuvavesseli: kaakaojauhetta ja kiljua, tarjoillaan lautaselta keksin kera.
Sameaunelma: appelsiinimehua ja nuorehkoa kiljua
Cool Alien: päärynämehutiivistettä ja kiljua
Red Paron: sekamehutiivistettä tilkkanen ja kiljua
Ruschian: Schweppes Ruschiania ja kiljua
Epätoivo: huoneenlämmintä kiljua

Kaikki drinkit nautitaan n. 0,5l vetoisista astioista. (lasiset hillo ja kurkkupurkit, muovituopit jne.) Jääpalat sopivat hyvin kiljudrinkkeihin, koska kilju tulisi nauttia mahdollisimman viileänä. Sitruunat sun muut tilpehöörit on syytä jättää toisiin drinkkeihin. Kiljuun ei sovi myöskään mehupillit!