Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

 

TEKNIK DAN PANDUAN 

UNTUK LULUS CEMERLANG 

DALAM MTEST & TEMUDUGA KPLI 

AMBILAN JANUARI 2006

Tajuk di atas sungguh menarik sekali. Ia merupakan himpunan teknik-teknik dan panduan-panduan khusus untuk lulus dengan cemerlang dalam Mtest dan temuduga KPLI ambilan Januari 2006. Kajian unik ini buat pertama kalinya diterbitkan khusus untuk membantu calon-calon yang ingin memasuki profesion perguruan.

Tujuan buku panduan ini diterbitkan adalah khusus untuk membantu calon untuk meramal, bersedia dan dapat menghadapi peperiksaan dan temu duga KPLI dengan lebih yakin dan berjaya melayakkan diri masuk untuk memasuki maktab-maktab perguruan di seluruh Malaysia. Kami yakin anda adalah di antara beberapa ribu pemegang ijazah yang sangat berminat dengan bidang perguruan. Saya juga faham anda sudah pun biasa dengan sesi-sesi temuduga kerja sebelum ini,menghadiri kursus-kursus temuduga dan yakin untuk ditemuduga. Tetapi anda perlu menerima hakikat bahawa sesi temu duga untuk KPLI adalah amat jauh berbeza. Anda perlukan pendekatan yang berbeza untuk meyakinkan penemuduga. Anda perlulah memiliki kemahiran untuk meyakinkan mereka supaya memilih anda, insan paling bertuah dari berpuluh ribu insan bertuah yang lain.

Ramai calon-calon yang menghadiri temu duga akhirnya gagal bukan kerana tidak layak dari segi akademik TETAPI gagal menampilkan diri sebagai seorang bakal guru. Jadi.... bagaimanakah anda boleh menepati kehendak penemuduga-penemuduga kursus perguruan dan menarik perhatian mereka ?

Tahukah anda ?  

TAHUN

AMBILAN

JUMLAH CALON

 LULUS

2000

2001

6000

1800

2001

2002

24,000

2400

2002

2003

37,000

3500

2003

2004

55,000

6000

2004

2005

60,000

3000

                                                Ini bermakna ...

    O  Semakin bertambah bilangan graduan yang memohon KPLI hingga      mencecah angka puluhan ribu setiap tahun !!

  O   Peruntukan penempatan maksimum untuk calon KPLI di maktab-maktab perguruan hanyalah 6,000  sahaja !!

   O    Semakin ramai yang ingin menjadi guru tetapi kerana tempat terhad, maka penapisan terperinci    perlu dilakukan setiap tahun !!

   O   Semakin ramai individu yang pintar akan memberi saingan yang tinggi kepada anda setiap tahun dalam ujian Mtest 

 

                                                  Renungkanlah....

O Adakah anda layak masuk ke maktab perguruan untuk KPLI ?

O Adakah anda pernah mencuba beberapa kali namun kenyataannya amat memilukan ?

O Pernahkah anda melakukan refleksi diri dan berfikir kenapa anda tidak berjaya ?

O Adakah nasib hitam anda akan berulang kembali tahun ini ?

O  Apakah anda sudah mempunyai perancangan kerjaya lain yang lebih terjamin dan selamat ? 

O Apakah persediaan anda untuk Mtest dan temuduga KPLI 2006 ?

 

Namun, disebabkan bilangan yang memohon adalah terlalu ramai dan tempat latihan yang ditawarkan amat terhad, maka kebarangkalian calon untuk berjaya adalah amat tipis. Hanya ada 28 buah maktab sahaja di seluruh MALAYSIA yang boleh menempatkan calon dan peruntukan penempatan maksimum untuk pelajar KPLI hanyalah seramai 6000 orang sahaja. Jangan biarkan orang lain mengambil hak anda.Anda sebenarnya mempunyai kelayakan. Anda sebenarnya layak dan secara teorinya tidak menghadapi banyak masalah untuk layak. Masakan tidak. Anda sememangnya seorang graduan yang sudah mempunyai ijazah. Malah ada yang sudah berpengalaman bekerja sebagai pengurus, jurutera, akauntan, dan sudah berjaya dalam profesion masing-masing namun kerana sebab-sebab yang tidak boleh dielakkan, profesion guru menjadi pilihan. Jadi kenapa masih ada yang gagal ? Apa lebihnya yang layak dan apa kurangnya yang tidak layak ? Saya faham anda mahukan KPLI dan tugas saya sekarang adalah untuk menolong anda semaksimum mungkin ! Jika hendak seribu daya, tak nak seribu dalih.

Kenapa buku panduan ini ditulis ?   

Buku ini ditulis khas untuk dijadikan rujukan dan panduan kepada para graduan,pekerja dan penganggur, khususnya yang ingin memohon KPLI. Ia boleh digunakan oleh semua calon walaupun mereka mengambil pengkhususan mata pelajaran yang berbeza, sama ada untuk peringkat Sekolah Menengah atau Rendah. Menyedari hakikat bahawa terdapat hampir 80 ribu pemegang ijazah di seluruh Malaysia yang masih menganggur ( Mengikut jabatan Perangkaan 2005 ), maka kehadiran buku panduan ini amatlah tepat pada waktunya. Jika anda serius untuk mendapat tempat dalam KPLI, pertimbangkanlah untuk memiliki buku ini. Anggaplah ia sebagai aset dan senjata anda untuk menghadapi ujian getir Mtest dan temuduga perguruan kelak. 

Pada tahun lepas, hampir 60 ribu calon pemegang ijazah telah menduduki peperiksaan Mtest dan daripada angka tersebut, hanya 15 ribu sahaja yang  lulus Mtest. Bayangkan saudara, 1/4 sahaja yang berjaya melepasinya. Jika hendak dibandingkan dari segi kelulusan akademik, penglibatan ko-kurikulum dan sukan , hampir 80% calon secara logiknya berupaya untuk lulus. Tahap pemikiran dan kepakaran ilmu yang ada pada setiap calon sepatutnya tidak boleh dipertikaikan. Tetapi, realitinya jauh berbeza dalam Mtest. 15 ribu daripada 60 ribu bermakna 1/4 sahaja yang lulus. Bagaimana pula dengan nasib 3/4 yang lain ? Di mana silapnya ? Jika anda tergolong dalam 3/4 itu, anda masih belum terlambat. 

Jika inilah pertama kali anda ingin memohon KPLI, jadikanlah permohonan ini menjadi satu realiti . Itulah objektif utama buku ini ditulis. Buku ini ditulis di atas kesedaran bahawa negara kita amat memerlukan sumbangan dan keringat saudara saudari sebagai bakal pendidik bangsa. Anda bukan tidak layak. Anda sebenarnya layak.Mungkin pada tahun-tahun yang lepas nasib tiada lagi. Namun, negara masih memerlukan khidmat anda. Jika anda masih ragu-ragu, teruskan membaca. 

Kenapa anda wajib memilikinya ?  

TEKNIK, TEKNIK DAN TEKNIK !!!

Sebijak mana sekalipun seseorang calon itu, jika tidak mengetahui teknik-teknik dan kemahiran yang khas ketika menjawab soalan Mtest, calon-calon masih akan gagal. Tekniklah yang membezakan antara atlet yang cemerlang dan atlet yang biasa. Teknik jugalah yang membezakan antara ahli perniagaan yang berjaya dan ahli perniagaan yang muflis. Teknik ini biasanya tidak dihebahkan kerana ia menjadi senjata yang ampuh bagi sesetengah individu. Teknik anda mestilah sesuai dengan bidang perguruan. Pelajarilah teknik keguruan melalui buku panduan ini. Fahaminya dengan mendalam dan yakinlah dengan kemampuan anda untuk lulus Mtest kali ini. Teknik dan panduan keguruan ini hanya akan didedahkan kepada orang yang ingin berjaya dan orang yang berjaya yang saya maksudkan ialah ANDA !! Buku ini diterbitkan khusus untuk menjadi buku rujukan utama bakal calon KPLI.

Buku ini akan membincangkan kaedah-kaedah dan teknik yang berkesan untuk anda bagi menghadapi Mtest. Anda tidak akan dapat menjumpai teknik ini di mana-mana sekalipun kerana inilah kali pertama ia diterbitkan, khusus untuk membantu calon-calon yang ingin memasuki KPLI. Teknik-teknik ini tidak terdapat di mana-mana kedai atau laman web yang lain kerana inilah pertama kali ia dikeluarkan. Bukan hasil ciplak dan bukan peniruan daripada mana-mana penerbitan. Ia merupakan kajian komprehensif dan mendalam tentang KPLI sejak pertama kali ia diperkenalkan pada tahun 1985. 

Mtest bukan sahaja menguji kebijaksaan calon untuk berfikir dan tahap penguasaan ilmu mereka tetapi lebih condong kepada ujian kendiri calon dan kemahiran calon untuk menjawab soalan berdasarkan masa yang ditetapkan. Bayangkan saudara, untuk satu soalan saudara hanya diperuntukkan masa kurang daripada 60 saat untuk menjawabnya. Ramai sekali calon yang gagal melepasi INSAK kerana tidak memiliki kemahiran menjawab. Individu yang arif atau sudah biasa dalam profesion perguruan pasti akan faham dan bersetuju dengan kenyataan saya ini. Saya akan menerangkan dengan lebih lanjut tentang bentuk dan format-format  Mtest  di dalam buku ini nanti. Anda akan dibimbing 100% untuk menghadapinya.

Mtest terdiri daripada 5 Kertas Ujian iaitu Ujian kefahaman BM, Ujian kefahaman BI, Ujian Kemahiran Matematik, Ujian Kecerdasan dan INSAK. Saya akan menerangkan dengan terperinci bagaimana saudara boleh melepasi ujian-ujian ini dengan mudah sekali. Bentuk-bentuk dan format soalan juga akan disediakan untuk anda, khususnya untuk format ambilan 2006.  Anda tidak perlu lagi berada dalam kebingungan dan kebimbangan.  Saya akan mengajar anda bagaimana caranya untuk anda menjawab dengan pantas soalan-soalan tersebut. 

Perkara-perkara yang menggagalkan calon-calon lepas

Kita perlu belajar dari kesilapan. Terlalu banyak kesilapan calon-calon KPLI pada tahun-tahun yang lepas dan anda akan didedahkan dengan kelemahan-kelemahan ini dengan harapan supaya anda tidak melakukannya kelak. Ada yang berkali-kali mengambil ujian dan temuduga namun gagal. Pastikan anda tidak tergolong dalam kategori ini. Kesilapan yang sedikit sahaja boleh

UJIAN BARU BAGI KPLI AMBILAN 2006 !!

Proses pemilihan untuk KPLI semakin sukar untuk dilakukan. Persaingan menjadi semakin sengit dan calon-calon perlu dipilih dengan penuh ketelitian. Pada tahun 2006, satu lagi ujian baru akan diperkenalkan dan hanya segelintir sahaja yang tahu mengenainya.Ketahui ujian baru itu. Bagaimanakah ujian ini dilakukan dan apakah persediaan yang perlu dilakukan ? Jangan berlengah lagi dan ketahui format ujian ini sebelum terlambat. Pastikan anda orang yang pertama tahu mengenainya.

INSAK

INSAK atau Ujian Sahsiah dan kendiri keguruan juga merupakan komponen penting yang diuji dalam Mtest nanti. Saya akan menerangkan juga strategi-strategi, panduan dan bagaimana anda dapat menguasai pengetahuan berkenaan INSAK dan cara untuk melepasi ujian ini. Saya pasti dengan pendedahan aspek-aspek yang berkaitan dengan INSAK dan panduan untuk menjawabnya dengan lebih cepat dan tepat, anda pasti akan berpuas hati. Masa itu terlalu berharga untuk kita sia-siakan. Ujian INSAK menilai tahap kecerdasan anda dari segi kognitif dan meta kognitif, kemahiran membuat keputusan dalam masa yang singkat dan meramal jawapan yang paling sesuai dengan kekangan waktu yang diberikan. Awas jika anda tidak lulus INSAK maka anda tidak layak secara AUTOMATIK. Ia menguji tahap sahsiah diri terutamanya yang berkaitan dengan bidang perguruan. Buku ini akan memberikan panduan untuk anda di mana anda dapat menguasai ilmu perguruan dengan begitu mudah dan berjaya menjawab soalan INSAK dengan penuh keyakinan. INSAK melibatkan penilaian Kementerian Pendidikan terhadap penguasaan calon terhadap beberapa prinsip, etika dan aspek-aspek penting di dalam profesion perguruan. Terdapat juga emosi pro dan kontra yang perlu ada sebagai seorang guru dan apakah emosi-emosi tersebut. Bagaimanakah INSAK boleh menentukan anda tergolong di dalam kategori emosi yang mana? Bagaimanakah skor-skor ini dapat mempengaruhi peluang anda untuk layak menjadi seorang guru ? Apakah rasionalnya INSAK diuji ? Segala persoalan ini akan terjawab.

 

STARTEGI PEMILIHAN BIDANG PENGAJIAN DAN PERINGKAT SEKOLAH

Kebijaksanaan ketika memilih pengajian dan peringkat sekolah juga memainkan peranan ketika memohon KPLI. Jangan pula anda mengikut jejak langkah sebahagian besar daripada pemohon yang SILAP di peringkat ini. Mereka kehilangan peluang untuk Mtest dan temuduga gara-gara memilih pengajian dan peringkat sekolah yang SALAH dan lansung tidak relevan dengan kelayakan calon. Saya akan memberikan panduan bagimana caranya anda dapat meningkatkan kebarangkalian terpilih dalam jurusan yang anda minat. 

 

ATASI KELEMAHAN CALON DALAM UJIAN KEFAHAMAN

Saya juga akan menunjukkan cara paling mudah untuk menjawab soalan kefahaman BM, Bahasa Inggeris, Matematik dan Ujian INSAK dengan memfokuskan kepada perkara yang anda perlu tahu sahaja. Saya jamin setelah anda membaca dan memahami isi buku panduan ini, anda tidak akan berasa ragu-ragu,gugup dan tidak yakin. Anda akan memasuki dewan dengan semangat berkobar-kobar dan satu-satunya perkara yang akan anda fikirkan hanyalah masa untuk menghabiskan peperiksaan itu sahaja. Ibarat memasuki medan perang, jika anda sudah tahu taktik-taktik musuh, sudah tentu anda akan dapat meramal dan mengalahkan musuh pada bila-bila masa sahaja. Buku ini bukan bertujuan untuk membocorkan soalan tetapi memberikan ramalan dan membantu anda untuk BERSEDIA. 

Dengan buku ini sebagai panduan, saya pasti anda tidak pasti kecewa. Anda sudah tentu dapat menjimatkan masa dan menghilangkan rasa bimbang untuk masuk ke dewan peperiksaan. Anda sudah menjimatkan tenaga daripada membaca surat khabar dan mencari bahan rujukan di perpustakaan yang berjumlah beribu-ribu banyaknya dan belum tentu ia akan disoal atau tidak. Dalam masa beberapa hari sahaja, saya pasti anda sudah bersedia setelah membaca buku panduan ini. Apabila anda sudah tahu bentuk soalan yang akan keluar, maka anda sudahpun memiliki 50% kekuatan menjawab berbanding calon yang lain. Ini sudah tentu akan menggembirakan anda.

 

KELEMAHAN-KELEMAHAN CALON KETIKA DITEMUDUGA

Apakah kelemahan-kelemahan tersebut dan bagaimanakah untuk mengatasinya ? Apakah jawapan-jawapan yang sepatutnya diberikan oleh calon ketika ditemuduga ? Apakah jawapan-jawapan yang harus dielakkan sama sekali ?

Bukan sahaja anda dapat bersedia dan yakin untuk Mtest, malah saya juga akan menerangkan teknik-teknik untuk menghadapi temu duga KPLI. Pada tahun 2005, daripada 15 ribu yang lulus Mtest, hanya 6 ribu sahaja yang berjaya untuk lulus temu duga KPLI. Ke mana perginya 9 ribu calon lagi ? Bagaimanakah nasib mereka ? Saya pasti anda juga tidak mahu tergolong dalam kategori 9 ribu itu dan saya akan menunjukkan caranya. Sesi temu duga ini adalah khas untuk memilih bakal guru. Jadi anda perlu tahu kemahuan,kehendak dan tahu menarik minat penemu duga. 

Siapakah mereka dan mengapakah mereka dilantik menjadi penemuduga ? Apakah pantang larang ketika berdepan dengan penemuduga KPLI dan apakah yang anda perlu tekankan pada personaliti anda ? Calon yang bagaimana yang mereka cari. Di sinilah tapisan terakhir berlaku di mana yang benar-benar layak sahaja yang akan terpilih dan memasuki maktab perguruan.  Hanya jauhari sahaja yang akan mengenal manikam. Saya akan menerangkan aspek-aspek, ciri-ciri dan bahagian-bahagian yang anda WAJIB tahu sebelum ditemu duga. Saya akan memberikan juga contoh-contoh soalan temu duga KPLI dan apakah jawapan-jawapan yang wajar anda berikan, sesuai dengan kehendak dan prasyarat profesion perguruan. Ketahui juga contoh-contoh jawapan calon-calon terdahulu yang menggagalkan mereka di peringkat temuduga.

Bagaimana pula strategi anda untuk mempengaruhi penemu duga dan meyakinkan mereka bahawa anda layak dan berhak ? Apakah prinsip dan etika diri anda yang perlu anda tonjolkan ? Apakah persediaan terbaik anda sehari sebelum temuduga ? 

Rahsia yang ada di dalam buku panduan ini tidak ternilai harganya. Mulakanlah langkah pertama itu sebelum langkah itu dimulai oleh orang lain dulu. Ingat saudara, 'masa itu emas'...

 

BERTINDAKLAH SEGERA !! 

klik di sini untuk mendapatkan borang pesanan

Semoga kejayaan dan kegembiraan sentiasa mengiringi langkah anda selepas ini. InsyaAllah dan semoga berjaya !! Satu lagi produk bermutu daripada kami, Progressive Mail Enterprise (25.04.2005)