Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

TENSION HEADACHE

Deze pagina wordt geschreven door Jacob Veld, fysiotherapeut.

 


INLEIDING SPANNINGSHOOFDPIJN

Tension headache is binnen de nederlandse taal beter bekend onder het woord spanningshoofdpijn. Voor veel mensen is het een uitingsvorm van een vermoeiende leefstijl. Te hard werken, te zorgelijk in het leven staan, te laat naar bed etc. Als fysiotherapeut heb je een taak om de mensen hier op te attenderen en waar mogelijk richtlijnen mee te geven om tot een gezondere leefstijl te komen.

Waar evenwel vaak niet aan wordt gedacht is dat spanningshoofdpijn helemaal niet een uiting hoeft te zijn van 'psychische' componenten, maar letterlijk het gevolg is van een teveel aan spanning in de spieren. Met name de aanhechtingen aan het achterhoofd zorgen voor teveel trekkracht. Als je goed oplet zie je dat deze mensen met hun achterhoofd 'in de nek' neigen. De neus wordt a.h.w. een beetje naar boven getrokken, het achterhoofd naar beneden. Vooral vrouwen combineren dit met een houding waarbij het hoofd ook nog een beetje naar voren neigt, de z.g. antepositie van het hoofd. Wellicht kunt u zich de videoclip van The Bangles 'walk like an Egyptian' nog herinneren. Daarin zie je een stukje beheersing van de hoofd-nek bewegingen waar veel van te leren valt. Probeer het maar eens en voel hoe je hoofd zich ten opzichte van je nek naar voren beweegt, hoe je achterhoofd zich 'in de nek' richt terwijl het hoofd iets naar voren beweegt. Daarna de omgekeerde beweging, de kin ietsje naar je toe, de kruin licht omhoog en het hoofd iets meer boven de romp brengen. Deze laatste houding kunt u het beste aannemen om zoveel mogelijk spanning in uw nek te laten verdwijnen.


KLACHTEN BIJ SPANNINGSHOOFDPIJN

Aanvankelijk voel je een pijn die zich in het gebied van je achterhoofd bevindt. Bij verdere verkramping van de hoge nekspieren zal het pijngebied zich over het hoofd naar de voorzijde gaan uitbreiden. Dit kan enkelzijdig en dubbelzijdig gebeuren. Vaak raken de ogen betrokken bij spanningshoofdpijn. Vermoeide ogen, druk op de ogen, weinig licht aan de ogen verdragen. Het gevoel van een band om het hoofd hoor je ook nogal eens.


WAAROM PIJN

Wat precies de pijn veroorzaakt is niet helemaal duidelijk. Mijn mening is dat een zenuw, de nervus occipitalis major, bekneld raakt door een aantal hoge nekspieren. Het gaat hier om een viertal korte nekspieren. Om u een indruk te geven waar die zich bevinden heb ik een afbeelding van deze spieren ingevoegd. De met 2. 3. en 4. aangeduide spieren vormen een doorgang voor de eerder genoemde zenuw, de nervus occipitalis major. Deze zenuw is verbonden aan het gebied van het achterhoofd. Deze zenuw heeft weer vertakkingen met de n. occipitalis minor, welke meer naar de zijkanten van het hoofd gaat. Raken deze zenuwen ge´rriteerd door een hoge spierspanning dan zullen ze pijnsignalen gaan geven. U voelt dit als hoofdpijn. Een tweede mogelijkheid is dat een aftakking van een grote slagader bekneld raakt door de eerder genoemde korte nekspieren. De voeding naar de spieren wordt slechter en deze spieren verzuren. De neiging tot verkramping van deze nekspieren wordt juist versterkt door de slechte conditie van deze spieren.


De afgebeelde spieren zijn:
1. = m. rectus captitis minor
2. = m. rectus capitis major
3. = m. obliquus capitis superior
4. = m. obliquus captitis inferior
Links naar Hoofdpijnsites

 

Spanningshoofdpijn en vrijen

 

Spanningshoofdpijn en leesbrillen

 

Spanningshoofdpijn en fietsen


Deze pagina is ook te zien op www.fysioweb.nl

last update: 01-06-2003