Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Çok eski yerleşim alanı olduğu anlaşılan yöremizin tarihine ilişkin yeterli bir bilgi yoktur.Bölgenin tarihi SİİRT,HAKKARİ ve MARDİN illerinin tarihiyle iç içedir.
Bu yöreyle ilgili yerleşim tarihinin eskiliğine ilişkin başlıca kanıtlar Beytüsşebap ilçesinde rastlanır.
Peştazare yöresindeki ilkel kaya resimlerinin, günümüzden yaklaşık 10 bin yıl önce başlayan Cilalı Taş Devri'nde yaşayan insanlar tarafından çizildiği sanılmaktadır. Bu resimlerde bazı geometrik motifler ile dağ keçisi ve onları avlayan insanlar görülür.

Faraşım yaylasında “dirhe” adıyla anılan kulelerin Urartu yapısı olduğu bilinmektedir. Bu kuleleri yayla yolunu korumak, ya da Asur saldırılarını önceden haber vermek amacıyla yapıldığı sanılmaktadır. Bölgemizde bu tip kule kalıntılarına her tepede rastlamak mümkündür. Yöremizin M.Ö. 3000’ lerde Hurrilerin yurdu ile M.Ö. 13 cü yüzyılda eski kaynakların Nairi ülkesi adıyla andığı topraklar arasında kaldığı bilinmektedir.
M.S. 4ncü yüzyıla kadar Asur Med ve Pers egemenliğinde bulunan topraklar Makedonyalıların yönetimine girmiş ve M.Ö. 2nci yüzyılda Partlar’a, M.S. 1nci yüzyılda Roma İmparatorluğu'na bağlanmıştır.
M.S. 5nci yüzyılda Sasaniler, 7nci yüzyılda Araplar ve daha sonra tekrar Bizanslılar yönetiminde kalan yöre, 12nci yüzyılda Artuklar ve Eyyübiler arasında el değiştirmiş, 13ncü yüzyılda Moğollar tarafından yağmalanmıştır. Teslim olanlar dahil 20 bin kişi kılıçtan geçirilmiştir.
Karakoyunlular ve Akkoyunlular tarafındanda yönetilen yöre bir süre Safeviler denetiminde kaldıktan sonra 1514 Çaldıran Savaşı'nı kazanan Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. 19ncu yüzyıl sonlarında Siirt Sancağı'na bağlanmıştır.
Yöre Bitlis, Cizre ve Hakkari beyleri tarafından özerk biçimde yönetilmiştir. Önemli kervan yollarının kavşağında yer alan Cizre ve Şırnak, İpek Yolu'na olan yakınlığı nedeniyle, stratejik açıdan yüzyıllarca önemini korumuştur.

AKDİZGİN KÖYÜ cumhuriyetin ilanından bir süre sonra kurulan Siirt iline bağlı Eruh ilçesi sınırları içindeyken, 16 Mayıs 1990 yılında Şırnak ilinin kurullmasıyla ilçe yapılan Güçlükonak beldesine bağlanmıştır.

Yöremizin köylüsü halen bulunduğu bölğeye 1940'tan itibaren yerleşmeye başladılar. Daha önce şu anki köyün yerleştiği bölgeye yakın mağaralarda yaşayan köylülerimiz geçimlerini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. Küçükbaş hayvancılık, buğday, mercimek, arpa, nar, incir, üzüm ve ceviz başlıca geçim kaynaklarıdır. Bölgede yetişmekte olan ve Eylül ayından itibaren olgunlaşan nar, başka bir bölgede yetişmemektedir.


[Ana Sayfa] [Tarihçemiz] [İşte Buradayız]
[Görüntüler] [Eğitim] [Amacımız] [Köy Muhtarı] [Bize Ulaşın]