Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Ağ Cihazları

Ağ cihazları uç sistem konumunda olan bilgisayar veya benzeri sayısal sistemlerin birbirleriyle karşılıklı çalışmalarını, iletişim yapmalarını sağlayan ara cihazlardır. Bir ağ bulutu bu tür cihazların birbirine bağlanmasıyla oluşur. Ağ cihazlarının en basiti ağ kartı ( NIC ) ve HUB'dır.

a-) Ağ Kartı ( Network Interface Card NIC )

Ağ kartı üzerinde ağ portu olmayan standart PC'lere takılan en basit ağ cihazıdır. Ağ kartları bağlanacakları ağ cihazlarının portları ile aynı teknıolojide ve hızda  olmalıdır. Bazı kart veya cihaz üzerindeki portlar "autosense" özelliğine sahiptir; bu özellik karşı tarafın hızına uyum sağladığını belirtir. Ancak teknolojileri yine de aynı olmalıdır.

b-) HUB Cihazı:

HUB en yalın ağ cihazıdır.; kendisine bağlı olan sistemlere paylaşılan bir yol sunar. HUB'a bağlı sistemler aynı yolu kullandığı için , aktarım yapmak isteyen bir çok bilgisayar olsa da aynı anda tek bir iletim yapabilir; diğerleri yolun boş olmasını beklemelidir. HUBlar 8, 12, 16 ve 24 portlu olarak üretilirler. Bu portlardan biri veya ikisi 100 Mbps gibi yüksek hızlı iken , diğerleri genelde 10 Mbps hızında olur. Yüksek hızlı portlar ya omurga bağlantısında ya da sunucu bilgisayar bağlantısında kullanılır.

c-) Anahtar Cihazı (Switch )

Switch kendisine bağlı sistemleri anahtarlamalı bir yol ortamı sunar; aynı anda birden çok iletim yapma olanağı vardır. iki bilgisayar iletişimde bulunurken, diğerleri de kendi aralarında haberleşebilirler. HUB cihazlarından farkı , kendisine bağlı sistemlere paylaşılan değilde anahtarlamalı bir yol sunmasıdır. Böylece yüksek başarım elde edilir.

Switch cihazları üretildikleri etknoloji ile anılırlar; Ethernet switch, ATM switch gibi...

d-) Yönlendirici ( Router )

Router bir yönlendirme cihazıdır; genel olarak LAN-WAN bağlantısında veya vLAN'lar arası bağlantılarda kullanılır. Üzerlerinde LAN ve WAN bağlantıları için ayrı ayrı portlar bulunur.

Router'larda koşan ROS ( Router Operating System: Yönlendirici İşletim ) önemlidir,; ağda kullanılan protokol kümesini destekliyor olması gerekir. Bu amaçla TCP/IP ağlarda kullanılcak router'da IP yazılımı, Netware ağlarda kullanılcak router'da IPX yazılımı yüklü olmalıdır.

e-) Güvenlik duvarı ( Firewall )

Güvenlik duvarı özel ağ ile internet arasına konan ve istenmeyen erişimleri engelleyen bir sistemdir; bununla ağ güvenliği sağlanmaya çalışılır ve erişim hakları düzenlenir.

f-) Modem Cihazı:

Modem cihazı analog hatlar üzerinden sayısal veri aktarımı yapılmasını sağlayan bir uzak bağlantı ağ cihazıdır.

g-) Erişim Sunucu ( Access Server )

Erişim sunucu, LAN'lara uzak bağlantıların gerçekleştirilmesi için kullanılır; iki nokta arasında bir iletişim kanalı oluşturur. Çevrim içi bağlantı ile yapılan Internet erişimleri erişim sağlayıcılar üzerinden olmaktadır.

h-) Ortam Dönüştürüvü ( Transciever )

Ortam dönüştürücüler, farklı fiziksel arayüze sahip uçların birbirine bağlanması için kullanılır. Örneğin biri bakır, diğeri fiber optik kablo için olan 10 BaseT ve 10 BaseF özellikteki iki uçların birbirine bağlanması için ortam dönüştürücü kullanılır.