Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
Kijkwijzer

  Je bent alweer bijna aan het einde van dit lespakket over theatrale interactie.  We hopen dat je duidelijk geworden is wat theater nu zo bijzonder maakt. De wisselwerking tussen acteurs en toeschouwers is in ieder geval iets waar je aandacht aan kunt besteden, de volgende keer dat je naar het theater gaat. De kijkwijzer hieronder geeft je wat tips waar je precies op kunt letten.

Kijkwijzer

- Spelen de acteurs naar het publiek toe, of doen ze net alsof het publiek er niet is? Manieren waarop een acteur naar het publiek toe kan spelen zijn:
o Door het publiek aan te kijken
o Door te reageren op dat wat het publiek doet of zegt
o Door met het publiek in gesprek te gaan
o Door de zaal in te gaan

- Is de ruimte waar de theatervoorstelling zich afspeelt helemaal afgescheiden van de ruimte waar het publiek zit, of niet? Voorbeelden van theatervormen waar de speelruimte en de publieksruimte door elkaar heenlopen zijn straattheater en de voorstelling ´Bandkaai´van Waardenberg en de Jong.

- Doen de acteurs net alsof het publiek een personage is in een stuk, of niet?

- Als laatste kun je jezelf de vraag stellen waarom een theatermaker op een bepaalde manier omgaat met de wisselwerking tussen acteurs en publiek. Maar nog belangrijker is de vraag, wat de voorstelling met jou als toeschouwer gedaan heeft. Voelde je je betrokken bij de voorstelling, of niet?

Verder