Plicurile de la Fisc va pot dovedi buna-credinta
In cazul in care administratiile financiare percep penalitati de intarziere la plata impozitului pe venitul global, exista cateva cai de evitare a platii. Pentru ca plicurile continand deciziile de impunere emise de unele administratii financiare nu poarta antet, platitorii impozitului pe venitul global se pot trezi ca au de platit bani pe care nu-i datoreaza.
Data la care primiti plicul cu decizia de impunere nu coincide cu data inscrisa pe documentul emis de administratia financiara. Regula aplicata in aceasta situatie este urmatoarea: termenul de plata a impozitului pe venitul global curge cu incepere de la data postei inscrisa pe plic.
Ce se intampla insa daca plicul nu poarta antetul administratiei financiare expeditoare, ci doar stampila postei, nu ati semnat de confirmare de primire (postasul vi l-a pus in cutia postala si a semnat in locul dvs.) si, ghinion!, termenul de plata a sumei datorate bugetului a expirat? Cum poate demonstra un contribuabil ca este de buna credinta, dar mai ales cum poate evita plata penalitatilor de intarziere?
Sunt administratii financiare care considera ca plicul cu data postei nu este o proba suficienta, nepurtand nici un element ce-l poate lega de decizia de impunere din interiorul lui. Prin urmare, contribuabilului venit sa-si plateasca impozitul i se imputa penalitati de intarziere. Cum poate el convinge inspectorul fiscal ca plicul este proba nevinovatiei sale? Depinde de inspectorul fiscal. Daca are noroc si locuieste in sectorul 4 al Capitalei, este crezut pe cuvant. Daca insa locuieste in sectoarele 3 sau 5, mai greu. Este indrumat la posta sa ceara copie de pe borderoul ce face dovada expedierii de catre Fisc a deciziilor de impunere. Dar problema ramane: ce daca borderoul arata data la care au fost expediate, de vreme ce plicul nu este personalizat? Aceasta este una din complicatiile aplicarii impozitului pe venitul global. Nu este insa de nerezolvat. ,,Nu platiti penalitatile la ghiseu, cereti intocmirea unui document separat care sa le reflecte. Apoi, contestati-l. Fiscul este obligat sa primeasca impozitul, dar nu are voie sa ceara sa platiti si penalitatile pe loc,,, spune expertul contabil Carmen Radu. Cu procesul-verbal intocmit de Fisc pentru suma necuvenit imputata sunt sanse sa scapati de penalitati.

Solutiile problemei si costurile aferente

1) Platiti prin virament suma datorata in contul impozitului pe venitul global. In acest fel, curgerea penalitatilor de intarziere inceteaza. Urmeaza ca acestea sa va fie comunicate ulterior de catre Fisc, in scris. Documentul poate fi contestat.
Cost: 100.000 lei deschiderea de cont.
2) Va prezentati la ghiseul administratiei financiare in a carei raza teritoriala domiciliati. Cereti functionarei sa va intocmeasca o nota de calcul a penalitatilor. Cu acest document si cu un avocat bun puteti contesta in instanta abuzul Fiscului.
Cost: este posibil ca taxa de timbru si onorariul avocatului sa fie mai mari decat penalitatile.
3) Faceti un memoriu scris catre directorul administratiei financiare, in care semnalati situatia si refuzul dvs. de a plati penalitatile. Inregistrati memoriul la registratura administratiei financiare si pastrati numarul. Daca vi se refuza, trimiteti memoriul prin scrisoare recomandata. Apoi aplicati (1) sau (2).
Ioana Speteanu
©Copyright 2001 RINGIER ROMANIA
Casa de editura cu sediul la Zurich. Toate drepturile rezervate