Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

HEPATITIS C

       Penyakit Hepatitis C berlaku akibat daripada infeksi virus Hepatitis C. Penyakit ini menular melalui darah pesakit dan biasanya ia tidak menimbulkan sebarang gejala. Antara mereka yang berisiko untuk mendapat penyakit ini adalah :

       Penyakit Hepatitis C ini boleh dielakkan daripada terus menular di kalangan orang ramai. Antara langkah pencegahan yang boleh diamalkan oleh orang ramai ialah :

       Rawatan untuk penyakit Heptitis C boleh dilakukan dengan menggunakan interferon dan juga Ribavirin. Interferon digunakan paling singkat dalam masa 6 bulan hingga 1 tahun untuk mematikan virus. Ia mula digunakan pada tahun 1986. Masalah timbul kerana interferon menimbulkan kesan sampingan seperti lemah, nyeri otot, demam, kurang selera makan, gangguan konsentrasi dan sukar tidur.

       Masalah timbul kerana interferon menimbulkan kesan sampingan seperti lemah, nyeri otot, demam, kurang selera makan, gangguan konsentrasi dan sukar tidur. Di samping itu terdapat juga masalah dari segi responyang diberikan oleh pesakit. Meskipun virus telah menjadi negatif, ia boleh kembali positif beberapa bulan kemudian.

       Ribavirin (Rebetol) pula memiliki sifat antivirus termasuk terhadap HCV dan digunakan secara oral (minum). Hasil kombinasi interferon (INTRON A) dan Ribavirin memberikan kesan yang cukup memberangsangkan. Peluang untuk membuang virus ini adalah 2 hingga 3 kali lebih tinggi berbanding menggunakan interferon sahaja.

  HEPATITIS       HEPATITIS A

  HEPATITIS B       KANSER       LEUKEMIA       HEMOFILIA