Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

 

 

  

 

Начална страница

Д-р Христо Караиванов, ветеринарен лекар

Алтернативни решения в медицината

 

Навигация в темата
Лечение на емоционални и поведенчески проблеми при домашните любимци с есенциите от цветя на д-р Бах:

Какво представлява системата на лечение с есенциите от цветя на д-р Бах

Кои поведенчески, емоционални и физически проблеми при домашните любимци, могат да се лекуват успешно с есенциите от цветя на д-р Бах 

 Комбинации от есенции на д-р Бах  за лечение на някои по-често срещани емоционални и поведенчески проблеми при домашните животни

Спешни капки на д-р Бах – най-известната и най-използвана комбинация от цветни есенции на д-р Бах >>>

 Копират ли домашните любимци патологичните състояния на своите стопани 

 Основна характеристика и показания на есенциите от цветята на д-р Бах (при човек)

 Тест за определяне на най-подходящата комбинация от есенции на д-р Бах при човека

 Дозировка и начин на приложение на цветните есенции

 

 


 
Лечение на емоционални и поведенчески проблеми при домашните любимци с есенциите от цветя на д-р Бах

 
Приложение на Спешните капки на д-р Бах (Rescue Remedy/Рескю Ремиди) при хората и животните

Рескю Ремиди или Спешните капки (СК), както са известни у нас, са най-известната и най-широко използвана комбинация от есенции от цветя, която д-р Едуард Бах създава в Англия още през 30-те години на миналия век. През годините СК напълно заслужено си спечелват славата на чудотворно действащ спасителен еликсир, помагащ за по-бързо преодоляване  на всякакви критични състояния, свързани със загуба на съзнание, физически и емоционален шок, силен стрес, паника, уплаха, хистерична криза, емоционално разтройство, физическа и душевна травма, нервно напрежение, депресия и други. Днес Спешните капки на д-р Бах са утвърдено и световно признато целебно средство, доказало че не случайно носи името си (rescue на английски означава спасение).

Състав и действие
Спешните капки са уникална целебна комбинация, която не съдържа никакви активни химически съставки - нито синтетични, нито натурални. Това, което СК съдържат е  воден екстракт от фините енергии на пет прецизно подбрани растения:  Prunus cerasifera (Синя слива) - възвръща способността за самоконтрол при критични ситуации; Clematis vitalba (Повет) - възвръща съзнанието и желанито за живот при кома и безсъзнание; Impatiens glandulifera (Циганче) - премахва нервността, треперенето и раздразнеността; Helianthemum nummularius (Хелиантенум) - премахва страха и действа окуражаващо; Ornithogalum umbelatum (Коледна звезда) - спомага за излизане от състояние на умствен или физически шок. Синергичното действие на вибрациите на петте растения, има силата да отстранява възникналите на енергийно ниво блокажи и да отприщва каналите за приток на жизнени енергии. Силата на СК е не толкова в директното лекуване на физическите  проблеми, а в изключителната им способност да отключват огромния потенциал на естественните целебни сили, които по един почти магически начин вършат всичко останало. СК съдържат 27% об/об  етилов алкохол като консервант.

Приложение на Спешните капки (Рескю Ремиди) при хората
Спешните капки имат изключително широк спектър на приложение. Основното и най-важно приложение е за оказване на първа помощ във всички случаи на внезапен физически или психически шок, загуба на съзнание, наранявания и травми, настъпили в резултат на пътно-транспортни произшествия или други злополуки. СК може да се използват успешно и за по-бързо преодоляване на епилептична криза и за възстановяване на жизнените функции при топлинен удар, колапс и др.

СК оказват много бърз успокояващ ефект при силни стресови ситуации, водещи до безпокойство, уплаха или панически страх. СК бързо облекчават  емоционалното състояние и при силни емоционални разтройства, мъка, душевни травми и депресии, предизвикани внезапно от възникването на проблемна ситуация, получаването на лоша вест, междуличностни конфликти, раздяла, загуба на близък и др. СК успешно могат да отстранят нервното напрежение и безпокойство преди изпит, интервю за работа, важна среща, спортни състезания, публична изява и да спомогне за избистрянето на ума, засилването на концентрацията и създаването на нужните психологически условия за постигането на максимална изява в условията на стрес. Използването на СК преди лягане (вътрешно или разтворен във ваната) след напрегнат ден е ефикасно средство, което ни помага да постигнем обща релаксация и успокоение и да се справим успешно с безсънието. СК са иделно алтернативно средство и за успокояване на малки деца.

Спешните капки могат да се използват още за облекчаване на менструални болки, болки в резултат на спазми, колики при бебета, болки при никнене на зъби, зъбобол, главоболие, мигрена и др.  СК могат да облекчат не само физическа, но също и душевна болка. СК спомагат за по-бързото излизане от наркоза и за стабилизирането на пациенти, изпаднали в криза в резултат на медикаментозно предозиране или лекарствена непоносимост. СК са помагнали и на много пациенти, получили различни интоксикации, включително и след ухапвания от отровни змии. СК са много добро допълващо средство, спомагащо за активизиране на защитните сили на организма при настинка, грип и други акутни неразположения.

Приложени локално, СК помагат за успокояване на кожния сърбеж, възникнал в резултат от алергия или ухапвания от насекоми, а също и за ускоряване на регенеративния процес при кожни заболявания, изгаряния, контузни и операционни  рани, натъртвания и разтежения.

СК се изплзват и от родилки преди и след раждане за облекчаване на родилния процес, за намаляване на стреса и риска от травматични увреждания и за по-бързото следродилно възстановяване. СК намаляват депресиращия ефект от анестезията при бебета, родени чрез цезарово сечение. СК могат да окажат реанимиращ ефект и при новородени с нарушени жизнени фунции.

Приложение на Спешните капки при животните
Спещните капки се използват не само при хората, но намират широко приложение и при животните. В много случаи животните дори реагират доста по-бързо и по-отчетливо. СК могат да намеят приложение при животните в следните случаи:
 • за намаляване на нервното напрежение преди посещение  при лекар;
 • за успокояване на животните при подстригване;
 • за намаляване на тревогата и безпокойството по време на пътуване;
 • за намаляване на стреса и риска от шок при всякакви манипулации с птици;
 • за по-лесно адаптиране при промяна на условията на живот;
 • за намаляване на стреса и тъгата при отделяне или загуба на стопанин или партньор;
 • за намаляване на напрежението и подобряване на резултатите по време на обучение или дресировка;
 • за намаляване на стреса и за по-добро представяне по време на изложби и състезания;
 • за успокояване на животни, изпитващи панически страх от силен шум, гръмотевици и фойерверки;
 • за преодоляване на критични състояния при всички  случаи на внезапен шок, стрес, травми, колапс, топлинен удар и др.;
 • за облекчаване на състоянието при колики, спазми и парализи;
 • за по-бързо преодоляване на епилептични кризи;
 • за по-бързо възстановяване на физическите сили при изтощени животни;
 • за облекчаване на раждането и намаляване на стреса при родилки;
 • за реанимация на новородени в критично състояние;
 • за стабилизиране на жизнените функции при предозиране на лекарства, интоксикации, ухапвания от отровни змии и насекоми;
 •  за по-бързо излизане от състояние на наркоза;
 •  за ускоряване зарастването на операционни и травматични рани;
 •  за успокояване на кожни сърбежи от всякакъв характер и за ускоряване налечението при различни кожни проблеми;
 •  за ускоряване на оздравителния процес при навяхвания, разтяжения и натъртванания.
Дозировка и начин на употреба на Спешните капки при хората и животните
Дозировката на Спешните капки е една и съща при човека и животните. Различия може да има единствено в начина на приемане. СК може да се употребяват директно в концентрирана форма (така както обикновено се предлага в оригиналната опаковка) или след предварително разреждане. Дозировката е индивидуална според случая. Не съществува опасност от предозиране. Препоръчителните дози са ориентировъчни и имат за цел главно по-икономичното използване. За постигането на благотворен ефект е от значение не толкова самата доза, а броят на приемите. Според нуждата СК могат да  се приема самостоятелно или в комбинация с други цветни есенции. СК могат да се комбинират и с всякакви други лекарства без опасност от неблагоприятни лекарствени взаимодействия. Препоръчително е преди всяка употреба флаконът със СК да се разклаща десетина пъти с ръка, което засилва терапевтичната му сила.

При екстремни ситуации се взимат по 4 капки директно от оригиналната опаковка на всеки 510 мин., докато критичната ситуация бъде частично преодоляна. Впоследствие капките се приемат на 30 мин., а след настъпване на значително подобрение – на всеки два часа, колкото пъти е необходимо, до постигане на максимален ефект. Ако пациентът е в безсъзнание, СК могат да се накапят или впръскат под формата на спрей директно в устата, върху устните,  слепоочията, китките или сърдечната област.

Приемането на СК директно в концентрирана форма оказва незабавен ефект, който обаче изчезва бързо. В разредена форма ефектът е по-дълготраен. Затова най-целесъобразно е първоначално РР да се приема в неразреден вид по 4 капки няколко пъти през интервал 5–10 мин. (лечебна доза), а след поява на първите признаци на подобрение да се премине към приемане в разредена форма (поддържаща доза) по един от двата начина: 4 капки директно в устата няколко пъти през интервал 1–2 часа или 4 капки в чаша вода, от която се отпиват по няколко глътки през същия интервал. При по-леки случаи може да се започне направо с приемане на СК в разредена форма, като се капнат 4 капки от разредената комбинация в чаша вода и сместта се изпие на малки глътки в продължение на 10 мин. При необходимост се приготвя втора чаша със СК. При животните поддържаща доза най-лесно може да се осигури, като се капнат 10 капки разреден РР във водата за пиене. Разреждането на СК се извършва, като  шишенце с вместимост 30 мл се напълва с 3/4 изворна или минерална вода и 1/4 водка или бренди (алкохолът се използва като консервант) и към получения разтвор се добавят 4–6 капки концентрират от СК.

СК могат да се прилагат външно и под формата на унгвент, лосион или компрес. Компресът със СК се прави, като се капнат 5–6 капки концентрат в половин литър вода и марля, потопена в този разтвор, се наложи върху желаното място.  Удобен начин на прилагане на СК (в концентрирана или разредена форма) както при хора, така и при животни е под формата на спрей – външно или за впръскване в устата. Спреят може да се използва също за напръскване на помещение, купето на автомобила, клетките на птици и животни и навсякъде другаде, където е необходимо. Едно впръскване под форма на спрей се равнява приблизително на две капки.

СК са комбинация, която е предназначена за използване изключително при акутни състояния и единичният курс на лечение обикновено не надхвърля един ден. Не е целесъобразно СК да се използват  при хронични проблеми и да се провеждат дълготрайни курсове на лечение. Не е удачно също СК да се използват  непрекъснато като щит срещу ежедневните предизвикателства на живота. Въпреки че СК са напълно безвредни, честата му употреба и използването му при незначителни поводи може да доведе до привикване на организма и намаляване на неговата ефективност. Затова не злоупотребявайте и използвайте СК само когато наистина се нуждаете от неговата помощ.  Не се знае кога може да ви потрябват СК, затова е най-добре да са винаги под ръка – у дома, в офиса, на път.

Странични ефекти и противопоказания
СК са абсолютно безвредни. Няма никакви странични ефекти и противопоказания. Може да се използва при всички възрасти, бременни и кърмачки. Тъй като СК действат на енергийно ниво, няма опасност от неблагоприятни лекарствени взаимодействия при едновременната му употреба с други медикаменти.  

Срок на годност
СК в концентрирана форма имат срок на годност минимум 5 години, при условие, че се спазват следните условия:
 • да се съхраняват при темлература под 25 градуса;
 • да не се излагат на пряка слънчева светлина;
 • да не се доближават до източници на силни електромагнитни вълни, като монитори, телевизори, микровълнови печки, GSM и др.
Срокът на годност след разреждане е не повече от месец.
 

 Въпреки уникалните си свойства, Спешните капки са само средство за първа помощ
и не отменя
т необходимостта от квалифицираната лекарска намеса при сериозни случаи!

 Спешни капки и други есенции и комбинации от есенции на д-р Бах можете да поръчате на тел. 02/8395281 или 0898 376 600.

Цената на един флакон Спешни капки от 20 мл (концентрат) е 12 лв + 6 лв. за изпращане до най-близкия офис на Еконт или + 10 лв. до адрес на клиента.


               
 
В този сайт можете да намерите информация и за други алтернативни методи на лечение:

 

            

 

 

 

 

 

 

 

AFS Analytics