Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

Начална страница

Д-р Христо Караиванов, ветеринарен лекар

Алтернативни решения в медицината

 

Навигация в темата Лечение на емоционални и поведенчески проблеми при домашните любимци с есенциите от цветя на д-р Бах:

  

Какво представлява системата на лечение с есенциите от цветя на д-р Бах

 

Кои поведенчески, емоционални и физически проблеми при домашните любимци, могат да се лекуват успешно с есенциите от цветя на д-р Бах 

 

Комбинации от есенции на д-р Бах  за лечение на някои по-често срещани емоционални и поведенчески проблеми при домашните животни

 

Спешни капки на д-р Бах – най-известната и най-използвана комбинация от цветни есенции на д-р Бах

 

Копират ли домашните любимци патологичните състояния на своите стопани 

 

Основна характеристика и показания на есенциите от цветята на д-р Бах (при човека)

 

Тест за определяне на най-подходящата комбинация от есенции на д-р Бах при човека

 

Дозировка и начин на приложение на цветните есенции >>>

 

 

 

Лечение на емоционални и поведенчески проблеми при домашните любимци с есенциите от цветя на д-р Бах

 Дозировка и начин на приложение на есенциите от цветя на д-р Бах

 Съществуват различни възможности за дозировка и приемане на есенциите от цветя на д-р Бах. Дозата на есенциите е една и съща при човека и животните. Различие може да има единственно в начина на приемане. Според нуждата цветните есенции  се приемат поединично или в комбинация до 6 есенции едновременно. Есенциите могат да се комбинират с всякакви други лекарства без опастност от неблагоприятни лекарствени взаимодействия. Цветните есктракти могат да се употребяват директно в концентрирана форма (така, както обикновенно се продават) или след предварително разреждане. Не съществува опастност от предозиране. Дозировката на есенциите е ориентировъчна и има за цел главно по-икономичното им използване. За постигането на благотворен ефект е от значение не толкова самата доза, а броя на приемите.

Начин на употреба на концентрата от цветните есенции

 През първите 2-3 дни от началото на терапията, както и при възникване на спешна нужда, за постигане на по-бърз ефект е най-добре избраната есенция или есенции да се използват в концентриран вид, директно от оригиналната опаковка, като се избере един от следните начини:

 1/  4-10 пъти дневно х 2 капки под езика от всяка от избраните есенции (броя на приемите е според интуитивното желание).

2/  4-10 пъти дневно х 2 капки в малко количество вода, което се изпива наведнъж.

3/ 2 капки в 250-300 мл вода или натурален сок и се пие през целия ден на чести интервали на малки глътки.

4/  5-6 капки във ваната за релаксация.

5/  чрез няколкократно накапване или напръскване върху устни, слепоочия и други части по главата (когато нуждаещия се е в безсъзнание).

6/  външно под формата на унгвенти, лосиони, масажни масла и компреси

 Дозировка и приемане на есенциите след предварително разреждане

 При използване на есенциите в концентриран вид ефектът е бърз, но не е много траен. Разредените есенции имат малко по-бавен, но по-дълбок и траен ефект. Затова при проблеми с по-голяма давност, които изискват и по-продължително лечение, след първоначална употребата на есенцията в концентриран вид в продължение на 2-3 дни, се преминава към приемане на есенциите след предварително разреждане.

 Разреждането на есенциите се извършва, като  шишенце с вместимост 30 мл се пълни с 3/4 изворна или минерална вода и 1/4 водка или бренди, според предпочитанията (алкохола се използва като консервант) и се добавят 3 капки концентрат от избраната есенция (по 1 капка на всеки10 ml). Ако е необходимо да се приготви комбинация от есенции, се капват по 3 капки от всяка избрана есенция. В комбинацията могат да участват максимум 6 есенции. Ако се приготвя разреждане на Спешните капките  или  комбинация, в чийто състав участват и Спешни капки, от изходния му концентрат се капват  4-6 капки за 30 мл флакон. Когато Спешните капки участват в състава на комбинация те се броят като една есенция. След приготвянето флакона с разредената есенция/есенции се разклаща интензивно стотина пъти.

Станцартната доза на есенциите след предварителното разреждане и при хората и при животните е 4 пъти по 4 капки, но есенциите могат да се приемат по-често или по-рядко според случая или според вътрешната потребност, диктувана от интуицията. Препоръчителните еднократни дози при животните могат да варират според източника на информация. Някои специалисти например препоръчват по-високи дози за по-едрите видове животни (6 капки за едри породи кучета, овце и кози и 10-15 капки за крави и коне). Различията в дозировката не трябва да водят до объркване и притеснение, тъй като в действителност дозата не е от особено значение за ефективността на есенциите. Препоръчително е преди всяка употреба шишенцето да се разклаща десетина пъти с ръка, което засилива терапевтичната сила на есенциите.

 Курса на лечение с есенциите от цветя на д-р Бах е рзличен. При остри състояния ефекта може да настъпи след минути, докато при хронични проблеми положителен ефект може да се очаква най-рано след 2-4 седмици. В някои случаи може да се наложи и по-продължително приемане на есенциите.

 Обичайния начин на прием на есенциите е чрез накапване директно в устата (под или върху езика), но при необходимост екстрактите могат да се капнат върху устните, носа, зад ушите и където и да е по главата, с почти същия ефект. Друг алтернативен вариант е в началото на деня в малка бутилка, съдържаща стотина мл минерална вода, да се добавят десетина капки от разредения разтвор на желаната есенция или комбинация от есенции и от приготвения разтвор да се отпива по една глътка 4 пъти дневно.

 При животните за улеснение при продължителен курс на лечение есенциите могат да се дават чрез водата за пиене, като в дневното количество вода се добавят десетина капки от нужната есенция или комбинация от есенции (независимо от големината и броя на животните). Капките са безвредни и няма да окажат ефект, ако се поемат от животно, което не се нуждае от тях. Ако отглеждате повече животни заедно, а желаете да лекувате само едно или няколко от тях, можете без притеснение да разтворите нужните есенции в общия съд с вода за пиене. Ако животните имат и съд с чиста питейна вода те ще пият от есенциите толкова често, колкото интуитивно чувстват, че е необходимо. Еднократната доза при животните може да се даде и като се смеси с храна, малко количество вода, бульон или мляко или се капне върху бисквита или друго адсорбиращо лакомство. Есенциите могат да се дадат като се капнат върху ръката на стопанина и се позволи на животното да ги оближе.

 Разредените есенциите могат да се прилагат и при хора и животни и под формата на спрей, с който според необходимостта се пръскат хората, животните, помещенията, купето на автомобила, клетките и навсякъде другаде където е необходимо.

                Дозировка и начин на употреба на Спешни капки на д-р Бах (Rescue Remedy)

 Дозировката на Спешните капки (СК) е една и съща при човека и животните. Различия може да има единствено в начина на приемане. СК може да се употребяват директно в концентрирана форма (така, както обикновено се предлага в оригиналната опаковка) или след предварително разреждане. Дозировката е индивидуална според случая. Не съществува опасност от предозиране. Препоръчителните дози са ориентировъчни и имат за цел главно по-икономичното използване. За постигането на благотворен ефект е от значение не толкова самата доза, а броят на приемите. Според нуждата СК може да  се приемат самостоятелно или в комбинация с други цветни есенции. СК са абсолютно безвредни. Няма никакви странични ефекти и противопоказания. Може да се използва при всички възрасти, бременни и кърмачки. Тъй като СК действат на енергийно ниво, няма опасност от неблагоприятни лекарствени взаимодействия при едновременната му употреба с други медикаменти. Препоръчително е преди всяка употреба флаконът със СК да се разклаща десетина пъти с ръка, което засилва терапевтичната му сила.

 При екстремни ситуации се взимат по 4 капки директно от оригиналната опаковка на всеки 510 мин., докато критичната ситуация бъде частично преодоляна. Впоследствие капките се приемат на 30 мин., а след настъпване на значително подобрение – на всеки два часа, колкото пъти е необходимо, до постигане на максимален ефект. Ако пациентът е в безсъзнание, СК може да се накапят или впръскат под формата на спрей директно в устата, върху устните,  слепоочията, китките или сърдечната област.

 Приемането на СК директно в концентрирана форма оказва незабавен ефект, който обаче изчезва бързо. В разредена форма ефектът е  по-дълготраен. Затова най-целесъобразно е първоначално СК да се приемат в неразреден вид по 4 капки няколко пъти през интервал 5–10 мин. (лечебна доза), а след поява на първите признаци на подобрение да се премине към приемане в разредена форма (поддържаща доза) по един от двата начина: 4 капки директно в устата няколко пъти през интервал 1–2 часа или 4 капки в чаша вода, от която се отпиват по няколко глътки през същия интервал. При по-леки случаи може да се започне направо с приемане на СК в разредена форма, като се капнат 4 капки от разредената комбинация в чаша вода и сместта се изпие на малки глътки в продължение на 10 мин. При необходимост се приготвя втора чаша с СК. При животните поддържаща доза най-лесно може да се осигури, като във водата за пиене се капнат 10 капки разреден разтвор от СК. Разреждането на СК се извършва, като  шишенце с вместимост 30 мл се напълва с 3/4 изворна или минерална вода и 1/4 водка или бренди (алкохолът се използва като консервант) и към получения разтвор се добавят 4–6 капки от концентрирания разтвор на СК. Поддържаща доза може да се приготви още по0бързо и лесно като във водата за пиене се капнат 10 капки от концентрирания разтвор на СК.

СК могат да се прилагат външно и под формата на унгвент, лосион или компрес. Компресът със СК се прави, като се капнат 5–6 капки концентрат в половин литър вода и марля, потопена в този разтвор, се наложи върху желаното място.  Удобен начин на прилагане на СК (концентриран или разреден) както при хора, така и при животни е под формата на спрей – външно или за впръскване в устата. Спреят може да се използва също за напръскване на помещение, купето на автомобила, клетките на птици и животни и навсякъде другаде, където е необходимо. Едно впръскване под форма на спрей се равнява приблизително на две капки.

 СК са комбинация, която е предназначена за използване изключително при акутни състояния и единичният курс на лечение обикновено не надхвърля един ден. Не е целесъобразно да се използват СК при хронични проблеми и да се провеждат дълготрайни курсове на лечение. Не е удачно също да се използват СК непрекъснато като щит срещу ежедневните предизвикателства на живота. Въпреки че СК са напълно безвредни, честата им употреба и използването им при незначителни поводи може да доведе до привикване на организма и намаляване на тяхната ефективност. Затова не злоупотребявайте и използвайте СК само когато наистина се нуждаете от тяхната помощ.

 

 

                 В този сайт можете да намерите информация и за други алтернативни методи на лечение:

 

      Лечение с етерични масла

      Лечение с тъканните соли на д-р Шюслер

      Лечение с таблетки, заредени с универсална жизнена енергия