Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Geert Waegemans (ALF-gevangene)

Huidige situatie en nieuwe ontwikkelingen

17 oktober 2000 werden Geert Waegemans en Anja Hermans op heterdaad betrapt toen ze probeerden de auto van een onderzoeksrechter in brand te steken. deze actie vond plaats twee dagen voordat er een rechtszaak zou plaats vinden om te toetsten of het rechtsgeldig was om de dossiers van het ALF en de fiets guerrilla Spaak en Tandrad (een publieksvriendelijke actie van de autolozen) te koppelen.

Beide personen werden stevig verhoord in de hoop om nu eindelijk eens het ALF te kunnen ontmaskeren. Geert hield zijn mond maar Anja kon het niet laten om Geert te verraden. Anja heeft de betrokkenheid van Geert bekend bij de brandstichting bij het vleesverwerkend bedrijf Damar te Temse die plaats vond op 7 september 2000. Het vleesverwerkende bedrijf brandde tot de grond toe af. De rijkswacht confronteerde Geert met de bekentenis van Anja die hij aanvankelijk niet wilde geloven. Geert werd echter met haar geconfronteerd en hij vroeg aan haar of het waar was wat de rijkswacht beweerde. Haar stil zwijgen maakte voor Geert veel duidelijk. Toch heeft hij zijn mond gehouden over de betrokkenheid van Anja bij acties van het ALF. Vervolgens gaf Anja interviews met de krant en ze maakte Geert hierin zwart. Ze beweerde dat hij haar onder druk had gezet en dat Geert haar regelmatig sloeg. Haar ‘bekentenis’ was nu mogelijk omdat ze tot de conclusie was gekomen dat Geert haar niets meer kon maken. Geert wist aanvankelijk niets over de aantijgingen tegen zijn persoontje. Toen hij weer eens werd verhoord kwam de rijkswacht met de bewuste krantenartikelen. De klap kwam keihard aan bij Geert en hij was helemaal ontsteld. Geert had een liefdesrelatie met Anja en werd op een schandalige manier verraden door haar. Nadat de rijkswacht Geert confronteerde met het schandalige krantenartikel stortte de wereld voor hem in en bekende hij vier aanslagen en bekende hij Anja’s betrokkenheid bij 2 brandstichtingen op de Mc Donalds.

Achteraf bleek dat Anja, die hevig onderdruk stond van de rijkswacht, last had van psychische aandoeningen. In de nacht van 6 op 7 september 2000 ging Geert op pad om zijn slag te slaan bij het vleesverwerkende bedrijf Damar om de verschrikkelijke praktijken van de dierenuitbuiters te doen stoppen. Anja Hermans was op de hoogte van de actie en belde de rijkswacht. Ze vertelde dat er iets ging gebeuren bij Damar in Temse. Op miraculeuze wijze wist Geert, uit naam van het ALF, brand te stichten bij een daar geparkeerde vleestruck. Het vuur sloeg over op het gebouw en brandde volledig af. De schade bedroeg 250 miljoen Belgische Francs en 26 mensen waren werkloos na de actie. Het uitbuiten van dieren werd een halt toe geroepen. Undercover agenten stonden aan de voorkant terwijl het ALF aan de achterkant toesloeg. De rijkwacht stond voor joker en het aangeven van Geert door Anja was niet gelukt!

Op 27 april verraadde Anja Hermans Geert persoonlijk, Ze trouwde, uit het niets, met een voormalig crimineel Frank Smidt. De trouwerij vond plaats in de gevangenis en maakte het mogelijk dat Frank, (die niet vast zit, maar wel heeft gezeten) Anja kon opzoeken. Een week ervoor nog, had Anja voor de vierde keer geprobeerd om zichzelf van het leven te beroven!

(Deze informatie is niet bedoeld om Anja zwart te maken, het geeft slechts aan wat voor effect het op Geert Waegemans heeft. Anja Hermans heeft dringend psychische hulp nodig, wat zij zelf en haar vader ook aangeeft. Het Belgisch gerecht negeert haar geestelijke conditie en heeft haar zelfs enkele malen in een isolatiecel gestopt)

Geert Waegemans is aangeklaagd voor zowat alle ALF-acties die er hebben plaatsgevonden in België. Hij heeft vier aanslagen bekend en er lopen nog onderzoeken naar zijn betrokkenheid bij meerdere ALF-acties. Zo zijn er twee personen die verklaringen over Geert en Anja hebben afgelegd. Ook is er ene Tuur, een undercover agent die infiltreerde in het ALF, en het een en ander op papier heeft gezet over de betrokkenheid van Geert en Anja bij ALF acties. Ze vertrouwden Tuur en hebben teveel gezegd.

Momenteel lopen er drie verschillende zaken tegen Geert.

Aanklachten:

1.Geert heeft op 20 maart 2001 een gevangenisstraf van 4 jaar opgelegd gekregen in verband met de brandaanslag op de auto van een onderzoeksrechter. Zijn partner, Anja Hermans, kreeg 5 jaar opgelegd. Beiden gaan in hoger beroep.

2.Geert moet nog voorkomen voor het bekladden van het koning Boudewijn monument. Anja Hermans heeft in begin 2000 aan de politie verklaard dat Geert hierbij betrokken was. Wanneer hij voor moet komen is nog niet bekend.

3.Geert heeft vier brandaanslagen bekend met betrekking tot het ALF. Geert heeft voor miljoenen Belgische Francs schade aangericht bij de vleesverwerkende industrie en de Mc Donalds

Geerts situatie in de gevangenis van Antwerpen

Geert zit in een overbevolkte gevangenis in Antwerpen. Hij zat eerst met een medegevangene op cel maar is overgeplaatst naar een cel waar hij in zijn eentje zit. Hij heeft de beschikking over een televisie en radio, maar kan helaas niet zijn eigen muziek ontvangen. Hij heeft een baantje in de gevangenis waar hij wat extra geld mee verdient om zodoende zijn televisie en radio te kunnen betalen. Er waren concerten in de gevangenis maar die zijn opgeschort. Hij kan drie keer in de week bezoek ontvangen van slechts 45 minuten per keer. Geert staat op goede voet met medegevangenen wat natuurlijk erg belangrijk is. Geert’s moeder deelde ons mede dat brieven van (dierenrechten) activisten hem door de moeilijke tijd sleept. Elke dag (behalve zondag) ontvangt hij post. Geert schrijft iedereen terug en heeft daardoor contact met de buitenwereld. Geert is erg begaan met de sociale strijd en vast regelmatig in solidariteit met anarchistische gevangenen in Spanje. Er bevinden zich zo’n 49 verschillende nationaliteiten in een overbevolkte gevangenis wat extra spanningen met zich mee brengt. Zo hebben de bewakers het werk al een keer neergelegd na een gewelddadig incident, waardoor al de activiteiten voor onbepaalde tijd werd uitgesteld. In België hoef je 1/3e van je eerste gevangenisstraf uit te zitten, voor de daarop volgende straffen 2/3e. De vraag is in hoeverre Geert voor alles (i.v.m. drie rechtszaken) 1/3e hoeft uit te zitten.

"Zo slecht is het hier nog niet. Daarmee bedoel ik de omstandigheden in deze gevangenis. Ik heb nu contact met een anarchistische groepering in Spanje die ik heb kunnen bereiken via Anarchist Black Cross en door de informatie die ik gekregen heb over het gevangenissysteem heb ik besloten dat de Antwerpse bajes een Hilton is in tegenstelling tot Spanje. Ik heb aan deze mensen mijn solidariteit al getoond door op vastgestelde weekends mee te vasten als zij het doen. Is ook zowat het enige dat ik kan doen. Het is mijn plicht, omdat ik zowat in hetzelfde schuitje zit, deze vooral politieke gevangenen te steunen. Uiteindelijk zijn we allemaal het slachtoffer van een repressief systeem."

De Antwerpse gevangenis heeft in de eerste en tweede wereld oorlog nog dienst gedaan voor politieke gevangenen en is zelfs aan deze politieke gevangenen opgedragen! De geschiedenis blijkt zich te herhalen!

Schrijf:
Geert Waegemans
Begijnenstraat 42
2000 Antwerpen