Vårt TIF genom åren…

Några mindre försök under 1920-talet i att tämja den urkraft de lokala ungdomarna i Töllsjönejden besatte föranledde 1932 års igångsättning av Töllsjös idrottsförening.

Det var Lördagen den 2 april 1932 som traktens av fysisk träning intresserade karlar samlades i NTO:s lokaler i syfte bildande av idrottsförening. De rådiga och handlingskraftiga deltagarna å mötet tillsatte skyndsamt en provisorisk styrelse. Därnäst beslutades i fullt språng om arrende av mark till en idrottsplan med årsavgiften två kronor.

Efter ytterligare sex år av ivrigt förbättrande av föreningslivet i Töllsjö har idrottsföreningen vuxit till ett väloljat instrument i danandet av grannskapets ungdom. Som vedergällning för hårt arbete och strävan efter en än friskare ungdom beviljas nästa år inträde i Svenska Kungliga Riksidrottsförbundet. Året är 1937 och ord som lojalitet och laganda frodas i landskapet.

Trots den stränga ekonomin som råder både i förening och i Sveriges land som sådant bidrar Töllsjö Idrottsförening med tre kronor för varje A- och B-lagsspelares fotbollsskoinköp.

I den så kallade "framåtserien" spelar under senare hälften av 1930-talet herrarna och damerna huserar fritt och ledigt i "Damernas Vandringspokal".

Under krigsåren 1939-1945 slipper var medlem, som för kung och fosterland erbjuder sina tjänster, betala medlemsavgift. Vid pass att Berlin intagits och fredens lovord skallar över jorden blir Töllsjö Idrottsförenings ekonomi bättre och ekonomisk skadeersättning införs.

Vid denna tidpunkt i historiens gulnande skrift föddes tankarna på en egen idrottsanläggning. Rådigt skred man, som det heter, till verket. Efter att hela dagen i fysiskt verksamhet förvärvat sitt levebröd gav man sig som medlem ner till platsen för uppförandet av anläggningen. 1951 stod verket klart, komplett med omklädningsrum och allt, byggt av män som personifierade frivilligheten och upphöjde vikten av det ideella arbetet.

1953 anskaffas vårat stolta klubbmärke och i början av 1960-talet passeras 100-strecket av medlemmar. I slutet av femtiotalet kastas Töllsjö IF för första gången in i den turbulenta spelarmarknaden då målvakten Leif Andersson säljs till Gerdsken BK.

1960-talet är en utav våra sportsligt mest framgångsrika perioder. I fem år tillhörde man division fyra och gästspel i samma division för bordtennislaget. Nya sektioner som bandy och ishockey nekas tillträde i klubben då man ej uppfyller kraven på sportslig soliditet.

Redan1964 inleds det fruktbara samarbetet med bingospelet och Ruwis Skjortfabriks lokaler köps upp i syfte att tjäna som nya föreningslokaler.

Under 1970-talet och det kommande glada 80-talet formas Töllsjö IF till dagens storverk och ytterligare funktioner tillskansas föreningen. Den grönvita stolta lokalen uppförs och färdigställs 1983. Bingolokal, Café, konferenslokal, kansli, solarium, tvättsuga är bara några av de faciliteter som Holmängen inrymmer.

Dagens Töllsjö IF är ett resultat av snart 70 års hårt arbete och sunt förnuft, allt inrymt i en grönvit lokalitet på en vindpinad nejd i behagfulla Töllsjö.

 

 

I Töllsjö Idrottsförenings stadgar kan man läsa:

§ 1. "Föreningen stiftad 1 april 1932 har till uppgift att genom övandet av idrott höja intresset för densamma och utbilda goda idrottsmän, samt verka för en god kamratanda".

Det mina vänner är en mening, fylld av solidaritet och renlighet.

Daniel Andersson.

Tillbaka <<