Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

AKUPUNKTURCENTRUM

Vad är akupunktur
enligt traditionell kinesiskt medicin


Akupunktur ingår i den traditionella kinesiska medicinen och har använts i Kina i över 3000 år. Den lärobok, som ligger till grund för vår kunskap i dag, skrevs drygt 200 år f.Kr. och heter Huang Di Nei Jing - den gule kejsarens inre klassiker. Den är en sammanställning av tidigare kunskap och erfarenheter.

Den kinesiska medicinen har ett annat sätt att se på människan än vi är vana vid. Människan är en fysisk , psykisk, andlig helhet och kan inte delas upp i kropp och psyke. Psyket påverkar kroppen och dess organ och dessa påverkar psyket.

Här följer några grundläggande begrepp.

Qi - energi

Qi översättes enklast till energi och är samma ord som finns i Tai qi och Qi gong. Qi är rörelse och genomsyrar allt; kosmos, jorden, naturen. Det är livskraften i allt levande (läs mer)


Yin - Yang

Detta är en symbol för att helheten inom sig rymmer motsatser. Dessa är beroende av varandra, samverkar med varandra och strävar mot jämvikt och harmoni (läs mer)


De fem elementen (rörelserna) och andra faktorer

Detta är ytterligare begrepp inom den kinesiska medicinen för att beskriva sammanhang och som man tar hänsyn till i sin bedömning (läs mer)
LÅNGHOLMSGATAN 21
T-bana HORNSTULL
Mobil: 073/648 6887
home