Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag

April 2000

Gang van zaken betreffende de MAG-test. (de uitslag van de MAG-test wordt geregistreerd bij de W,K.Hirschfeldstichting en komt dus op de stambomen(VR) van eventuele nakomelingen.) 5 april jl. is de commissie karaktertesten van de WHVN bij Mw Leijtens geweest. Mw Leijtens is officieel gedragskeurmeester van de Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland. Zij liet ons weten dat De MAG-test alleen maar afgenomen kan worden door Nederlandse gedragskeurmeesters die aangewezen zijn door deze Raad. We hebben met haar alle voors en tegens besproken en daarvan is een samenvatting naar het bestuur gestuurd. Zo gauw we hier een uitslag over hebben zullen we die op deze pagina publiceren. Indien u toch nu al een officiële MAG-test met uw hond wilt doorlopen is hier een beperkte mogelijkheid voor bij andere rasverenigingen. Er worden momenteel nog niet zo veel karaktertesten uitgeschreven, aangezien de MAG-test nog een protocol is en dus nog in ontwikkeling. Hieronder vindt u een samenvatting van het reglement van de gedragstest en het complete protocol van de MAG-test. Zodat u zich er alvast wat in kunt verdiepen.

Juni 2000

De WHVN wil geen MAG-test organiseren alleen omdat wij dat nu eenmaal kunnen. We hebben een MAG-commissie in het leven geroepen die zich terdege op de hoogte heeft gesteld van alle voor- en nadelen. We zijn immers liefhebbers van een klein ras met een smalle fokbasis. Het is momenteel zo dat de honden alleen goed of afgekeurd kunnen worden. Een afkeuring van een fokhond blijft drie generaties op de stamboom vermeld staan. (waarschijnlijk zal deze hond niet meer voor de fok gebruikt worden) Deze wijze van beoordelen vindt de WHVN veel te streng, omdat de hele nieuwe insteek van het centraal fokbeleid is zoveel mogelijk genen te blijven gebruiken. Na contact te hebben gehad met verschillende rasverenigingen met soortgelijke rassen blijkt uit hun ervaring dat een afkeuring zeer gemakkelijk plaatsvindt. Een hond kan wel prachtige karakters vererven, maar slecht ingeprent zijn. Dit is natuurlijk geen excuus voor slecht maatschappelijk gedrag, maar met onze smalle fokbasis moeten we wel met verstand met dit soort honden omgaan. In de rasvereniging kan men dan in geval van een bijzondere bloedlijn en/of een slechte inprenting toch toestemming geven om met dit dier te fokken, maar geen fokker zal deze hond gebruiken en/of geen pupkoper zal hier een pup van willen hebben. Immers op de stamboom staat vermeld dat het ouderdier afgekeurd is op karakter. Wantrouwen is snel gewekt. Dus beste hondenliefhebbers bedenk uzelf goed voor u in zee gaat met de MAG-test zoals hij nu wordt beoordeeld, wacht liever even, want in de nabije toekomst zal de Hirschfeld stichting een nieuwe manier van beoordelen invoeren. Er zal een schaalverdeling komen, als voorbeeld kunt u de Hd gradaties in gedachten nemen. In deze manier van beoordelen kan de WHVN zich wel vinden en zal u dan ook volop de kans geven de officiele MAG-tast te doorlopen.

Uiteraard zullen wij eerst een proef test organiseren. Ook beoordeeld door gedragskeurmeesters van de Raad van Beheer met door ons geselecteerde honden. De uitslag wordt als testcase behandeld zowel door de WHVN als door de Hirschfeld Stichting. De WHVN gaat nooit impulsief te werk en heeft vanzelfsprekend voor u zijn huiswerk gedaan.

Uittreksel Reglement gedragstest

(een complete uitgave is te bestellen bij de W.K.Hirschfeldstichting. Inlichtingen bij WHVN) Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen.

Artikel 1.5 Certificaat

Elk aan een gedragstest deelnemende hond krijgt een certificaat namens de Raad vanBeheer verstrekt. Tegelijk met het certificaat wordt een afschrift van het beoordelingsformulier toegezonden. De organiserende rasvereniging ontvangt een afschrift van het beoordelingsformulier.

Artikel 1.6 Herkansing

Honden die reeds een keer getest zijn, kunnen na het verstrijken van een periode van minimaal zes maanden één maal opnieuw aan een gedragstest deelnemen. Hoofdstuk 3 Voorwaarden voor organiseren gedragstesten.

Artikel 3.1 Organiserende Rasvereniging

Indien de eigenaar van een hond aan een gedragstest wenst deel te nemen, terwijl de rasvereniging welke de belangen van het ras behartigt, deze test niet wil organiseren, kan toestemming tot deelname bij een andere rasvereniging worden verleend, indien beide betreffende rasverenigingen hiertegen geen bezwaren hebben.

Hoofdstuk 4 Functionarissen

Artikel 4.7 Gedragskeurmeester

Gedragstesten voor een bepaald ras worden verricht door twee gedragskeurmeesters van wie er één door de Raad van Beheer voor het betreffende ras benoemd dient te zijn. De tweede gedragskeurmeester kan vervangen worden door een aspirant gedragskeurmeester. Bij een test waaraan meerdere rassen deelnemen, dient minimaal één gedragskeurmeester door de Raad van Beheer benoemd te zijn voor al de te testten rassen. Hoofdstuk 5 Inschrijving en toelating

Artikel 5.1 Stamboom

Voor een gedragstest kunnen alleen honden deelnemen die zijn ingeschreven in het Nederlandse hondenstamboek. (voor ons dus alleen VR honden)

Artikel 5.3 Leeftijd

Voor de in dit reglement opgenomen MAG-test kunnen slechts honden worden ingeschreven die op de dag van de MAG-test de leeftijd van 18 maanden hebben bereikt en die geen 6 jaar of ouder zijn. In overleg met de commissie kan hierop een uitzondering worden gemaakt. Hoofdstuk 7 Slotbepalingen

Artikel 7.1 Straffen

Indien de geleider tijdens een gedragstest in strijd met het Kynologisch Reglement van de Raad van Beheer, met de krachtens dat reglement door de commissie vastgestelde reglementen of de ter uitvoering daarvan gestelde bepalingen dan kan/kunnen de gedragskeurmeester(s) de combinatie van verdere deelname aan de gedragstest uitsluiten. Indien het in het eerste lid bedoelde handelen aan de geleider verweten kan worden, dan kan de commissie na betrokkenen te hebben gehoord, besluiten om een klacht in te dienen bij de Raad van Discipline na overleg met de Raad van Beheer.

Protocol Maatschappelijk aanvaardbaar gedrag-test

A) TESTONDERDELEN MET EIGENAAR

Testonderdeel KENNISMAKING

Een testhelper loopt met uitgestoken hand naar hond en eigenaar toe, begroet de eigenaar. Als de hond niet zelf niet de naderende persoon contact maakt, aait deze de hond om de passief vriendelijkheid te testen. Test niet langer dan 30 sec. laten duren. De testhelper geeft de flexilijn met stevige leren halsband (GEEN SLIPKETTING) aan de eigenaar om de hond om te doen.

Testonderdeel VOORWERP 1 (grote lap)

De eigenaar loopt met de hond aan een flexilijn naar de pion die op een afstand van 1,5m voor de prikkel staat. Als hij daar staat, wordt een grote lap b.v. jasschort van grond omhoog getrokken en valt vervolgens weer op de grond. De eigenaar blijft staan om de hond de gelegenheid te geven zelf op onderzoek uit te gaan. Na 10 sec. geeft de testhelper een teken en dan gaat de eigenaar naar het voorwerp toe en lokt de hond, als deze niet zelf komt. Dit mag 10 sec. duren en op teken van de testhelper loopt de eigenaar door naar de volgende pion

Testonderdeel VOORWERP 2 (bewegend vreemd voorwerp)

De eigenaar loopt met de hond aan een flexilijn naar de pion die op een afstand van 1,5m. voor de prikkel staat. Als hij daar staat, wordt een groot voorwerp langs getrokken. De eigenaar blijft staan om de hond de gelegenheid te geven zelf op onderzoek uit te gaan. Na 10 sec. geeft de testhelper een teken en dan gaat de eigenaar naar het voorwerp toe en lokt de hond, als deze niet zelf komt. Dit mag 10 sec. duren en op teken van de testhelper loopt de eigenaar door naar de volgende pion.

Testonderdeel GELUID 1 (alarmsignaal, toeter)

De eigenaar loopt met de hond aan een flexilijn naar de pion die op een afstand van 1,5m. voor de prikkel staat. Als bij daar staat wordt, gaat gedurende 10 sec. een alarmsignaal De eigenaar blijft staan om de hond de gelegenheid te geven zelf op onderzoek uit te gaan. Na 10 sec. geeft de testhelper een teken en dan gaat de eigenaar naar het voorwerp toe en lokt de hond, als deze niet zelf komt. Dit mag 10 sec. duren en op teken van de testhelper loopt de eigenaar door naar de volgende pion.

Testonderdeel GELUID 2 (harde klap door blikken op metalen ondergrond)

De eigenaar loopt met de hond aan een flexilijn naar de pion die op een afstand van 1.5m voor de prikkel staat. Als hij daar staat, valt een flink blik met kiezels gevuld, op een metalen plaat. De eigenaar blijft staan om de hond de gelegenheid te geven zelf op onderzoek uit te gaan. Na 10 sec. geeft de testhelper een teken en dan gaat de eigenaar naar het voorwerp toe en lokt de hond, als deze niet zelf komt. Dit mag 10 sec. duren en op teken van de testhelper loopt de eigenaar door naar de plaats van het volgende onderdeel.

Testonderdeel INSLUITING(3 personen)

Hond en eigenaar staan zo voor een muur/afrastering/hek, dat de hond ruimte heeft om achter de eigenaar weg te kruipen. Aan de muur, afrastering of hek zit een daarvoor geschikt bevestigingspunt met daaraan een lijn van 2m., waaraan de eigenaar de hond vastmaakt. De flexilijn heeft de hond ook aan de halsband. De eigenaar gaat naast de hond staan en neemt de flexilijn in de hand. De extra bevestiging is een veiligheidsmaatregel. Als achtergrond mag geen verstek gebruikt worden, maar alle andere mogelijkheden (houten of stenen muur, katoenen of canvas scherm, afrastering of hek e.d.) De testhelpers gaan op uitgangspunt op een afstand van ong. 6 m van de hond staan. Met normale pas (dus niet vertraagd of versneld) wordt de eigenaar en hond door 3 personen ingesloten. De testhelpers zwijgen en kijken naar de hond die zover wordt genaderd dat hij net niet bij de helpers kan komen. (het einde van de lijn markeren met een kalkstreep op grond is handig, anders aangeven met pionnen). De testhelpers blijven 5 sec. staan, doen daarna een pas achteruit. Dan pas draaien zij zich om en lopen in het zelfde tempo terug. De hond wordt NIET aangehaald en de testhelpers blijven zwijgen.

Testonderdeel VERSNELDE INSLUITING (3 personen)

Direct als de testhelpers weer op het uitgangspunt zijn, gaan ze zwijgend en in looppas op de eigenaar en hond af. Ze kijken de hond aan. De testhelpers sluiten de eigenaar en hond in tot zover dat, de hond net niet bij hen kan komen (kalkstreep). De testhelpers blijven 5 sec. staan doen daarna een pas achteruit. Dan pas draaien zij zich om en lopen in het zelfde tempo terug. De hond wordt NIET aangehaald

B) TESTONDERDELEN ZONDER EIGENAAR

De hond wordt vastgemaakt aan een geschikte lijn van 2m, op een plek waarbij hij naar links, rechts en naar achter kan uitwijken. De eigenaar gaat uit zicht (in kantine, achter verstek aan andere kant van het terrein of iets dergelijks). Zorg ervoor, dat de eigenaar de hond kan zien, zonder dat deze de eigenaar ziet! De testhelper gebruikt bescherming bij het aanhalen van de hond b.v. door gebruik van een kunsthand of iets dergelijks (GEEN PAKWERK of JUTMOUW).

Testonderdeel PASSERENDE HOND

De eigenaar van een van de andere te testen honden, of een testhelper met een daarvoor geschikte hond, loopt met een aangelijnde hond van het zelfde geslacht als de te testen hond in de (kijk)richting van de laatste tot de pion op afstand van 2m. van de alleen gelaten hond. Hij blijft 20 sec. staan en gaat weer weg, De geleider zegt niets tegen zijn hond (geen appèl).

Testonderdeel VRIENDELIJKE BENADERING

De testhelper loopt op een vriendelijke manier recht op de hond af. Hij wacht 10 sec. als de hond zelf geen contact zoekt en probeert hierna de hond te aaien met zichzelf beschermende maatregelen (kunsthand). Hij blijft met zijn lichaam buiten de 2m.-lijnafstand van de hond (kalkstreep), stapt naar achter en draait zich om en loopt weg. Testonderdeel BENADERING MET LAWAAI

De testhelper loopt op de hond af, blijft net voor de 2m.-lijnafstand van de hond staan en ratelt 20 sec. Hij stapt naar achteren en gaat weg.

Testonderdeel BENADERING MET VOORWERP

De testhelper loopt op de hond af, blijft net voor de 2m.-lijnafstand van de hond staan en doet een paraplu open en dicht (20 sec.). Er mag geen automatisch openende plu gebruikt worden, maar een met ouderwets handbediening. Hij stapt naar achteren en gaat weg.

Testonderdeel KINDERFIGUUR

Een kinderpop van ong. 70-80 cm. hoog wordt zover in de, kijk-richting van de hond getrokken dat deze de pop gemakkelijk kan bereiken. Dan de pop 10 sec. stil laten staan. Hierna wordt de pop weer van de hond weggetrokken (buiten de 2m-lijnafstand).

Testonderdeel TESTHELPER MET KINDERFIGUUR

Hierna loopt de testhelper met de pop voor zich vastgehouden naar de hond en probeert contact tussen de pop en de hond te maken (20 sec.).

Testonderdeel FIXERENDE BENADERING

Een andere testhelper als bij vorig onderdeel loopt op een sluipende manier naar de hond toe en kijkt daarbij de houd strak aan. Hij blijft net voor de 2m.-cirkel van de hond staan (kalkstreep) en kijkt 20 sec, de hond strak aan (dreigen door fixeren). Als de hond met kop en/of lijf wegdraait, loopt de helper met de hond mee. Na 20 sec . stapt bij naar achter, draait zich om en gaat weg

Testonderdeel VRIENDELIJK BENADEREN NA STRESS

Dezelfde testhelper als bij onderdeel fixerende benadering loopt op een vriendelijke manier recht op de hond af. Hij wacht 10 sec. als de hond zelf geen contact zoekt en probeert hierna de hond te aaien met zichzelf beschermende maatregelen (kunsthand). Hij blijft met zijn lichaam buiten de 2m.-lijnafstand van de hond (kalkstreep), stapt naar achter en draait zich om en loopt

Testonderdeel EIGENAAR MET KINDERFIGUUR

De eigenaar wordt teruggeroepen, pakt de pop aan het armpje en loopt met de pop naast zich naar zijn hond en laat zijn hond met de pop kennismaken (20 sec.). Einde MAG-test

16 testonderdelen: 8 met eigenaar en 8 zonder eigenaar

Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!