Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
Üç 'y'nin -yürütme, yasama ve yargı- hegemonyasına aldığı 'kuvvet' olgusu, postmodern zamanlarla birlikte dönüşerek bir kuvvetler pastişi haline geldi. Bu dönüşümün de sonucunda 'kuvvet'in formulasyonu değişti. Eskiden y+y+y+-=kuvvet olan formulasyon popüler konumlanışın adeta sezeyanla doğurttuğu popüler kültür kasırgasının da etkisiyle M+y+y+y=Kuvvet şekline dönüştü.

Arif olan okurun hemen anlayacağı gibi bu büyük 'M' anglo-sakson dilinden dilimize transfer ettiğimiz Medya.

Her 'gelişim'in kaynağında olduğuı gibi yine kaynağını 1839'da bulan medya, 20.yüzyılın getirdiği -ancak ülkemize bir hayli gecikmeli gelen- yeni ifade / iletim ortamlarının da (işitsel, görsel, sanal, vs.) büyüyerek, biraz da birbirlerine doğurttukları popüler kültürle eklemlenerek bugün 'kuvvet'in odağı haline geldi.

Böyle olunca da internet ortamında rüzgara karşı yürüyen bir düşün sitesi olma iddiasıyla ortaya çıkan biz gizliyüzler,

Medya ve popüler kültür'ü düşünmeye yöneldik.

İşte sonuçları.

?????????? YAZDIKLARIMIZ??????????
Yazıların tamamını okumak için başlıklara tıklayın.
Pop ile Popüler   ? Efendisiz
Popüler kültürü, bugünkü yapısı olarak addettiğimiz görüntüsünden ötürü hep yerdik, aşağıladık. Ancak popüler kültür, demokratik gelişimin olmazsa olmaz koşullarından birisidir aslında. Galiba bizim popüler kültür diye bugüne dek yerdiğimiz şey aslında popüler kültür değil de başka bir "şey" idi. İsterseniz önce kültürünü bir yana bırakıp popülerlik üzerinde biraz duralım.
27 Ocak 2000
-----0-----
Kültürel Pezevenklik ve Popüler Kültür   ? Olvido
Brecht iki tür 'pezevenklik'ten bahsetmişti: Birincisi bildiğimiz 'et' satmaya yönelik cinsel pezevenklik, ikincisiyse politik pezevenklik.
20 Ocak 2000
-----0-----
Kuştepe'yi Okumak   ? Efendisiz
90'lı yıllarda ortaya çıkmaya başlayan vakıf üniversitelerinden Bilgi Üniversitesi'nin 1997 yılında Kuştepe'ye yerleşmesiyle birlikte burası hem sosyolojik hem politik ve hem de mimari incelenim açısından oldukça zengin bir kaynak haline geldi.
13 Ocak 2000
-----0-----
Konumlanış Kitleselleşince   ? Efendisiz
Frekans uyumunun bireylerarası paylaşımın en belirleyici faktörü olduğu yadsınamaz. Çünkü paylaşımın gerçekleşmesi gönderilen mesajın algılanması gibi bir şarta bağlı. Algılamadığımız ve içselleştiremediğimiz bir mesajı paylaşmamız söz konusu bile değil. Konumlanışımız da bunun bir sonucu olarak ortaya çıkar. Zira paylaşımın nasıl ve kiminle olduğu, bizim öz(n)elliğimizin göstergesidir. Acaba medyanın kitleselleşmesiyle birlikte bu konumlanışların oluşumu nasıl bir pozisyona dönüştü?
29 Aralık 1999
-----0-----
Prefabrik Hayat(2.Bölüm)     Ceyhun Muhsin Işık
Prefabrik hayata alışmaya çalışırken bir de bakkala gereksinim duydum her normal insan gibi. Sora sora Bağdat'ı bile bulmuşlardı zamanında ama ben bir bakkala razıydım.Sonunda buldum prefabrik bakkalı. İçeri girdiğimde bambaşka bir ortam beni bekliyordu...
22 Aralık 1999
-----0-----
Prefabrik Hayat(1.Bölüm)     Ceyhun Muhsin Işık
Mahallem... 17 yılımı geçirdiğim evimden ayrılıyordum. Yeni bir hayata doğru toplayıp yükledik eşyalarımızı kamyonete. Ben kamyonetin arkasına oturdum. Mahallemi son ana kadar izlemek istiyordum. Eşyaların arasına kuruldum. Kamyonet ilerlemeye başladı.
15 Aralık 1999
-----0-----
İletişim Üzerine     Ayşegül Engin
Artık dünyamıza "Küçük bir köy" diyoruz. Bu köyde yaşayan insanların birbirlerinden haberleri var. Ne giyinip, ne yediklerini bile biliyorlar. Zaten, neredeyse herkes aynı şeyleri giyiyor, aynı, beş dakikalık yemekleri yiyor. Ancak, neylersiniz ki, kapı komşusunu bile tanımıyor.
8 Aralık 1999
-----0-----
Paşa Paşa   ? Efendisiz
Biz burda yırtınmaya devam edelim, egemen kafalar "paşa paşa" yazmaya devam ediyorlar. Bakın şu İsmet Solak'ın yazılarına. Bu kadar Paşalık olmaz!
8 Aralık 1999
-----0-----
Üç Saniyede Devri Alem     Ceyhun Muhsin Işık
En kısa sürede,en çok yeri nasıl gezebilirim diye düşünüm kendi kendime. Bunun en kolay yolunun da rüya görmek olduğuna karar verdim.Yatmadan önce evin bütün pencerelerinden dışarı baktım,televizyondaki bütün kanalları birer dakika izledim ve uyumadan önce binbir türlü saçma sapan şey düşündüm.
1 Aralık 1999
-----0-----
Körlerle Sağırlar   ? Efendisiz
Geçtiğimiz günlerde biliyorsunuz Muhterem Çevik Bir Efendi -çok lazım olduğunu hissetmiş- cumhurbaşkanlığına aday olacağı yönünde bazı açıklamalar yaptı. Bu açıklamaları yaptığı toplantının niteliği hakkaten bizim çok ilgimizi çekti.
1 Aralık 1999
-----0-----
Kod Adı: Entel   ? Olvido
Bu küreselleşme ve postmodernist söylemine karşı, dünyanın her yerinde şiddetli bir marksist muhalefet vardır ve bunların savları günü gününe göğüslemektedirler. Ama ne yazık ki Türkiye entelijansiyası, Türkiye'nin kültür adamları, burada gerekli tepkiyi gösteremiyorlar.
24 Kasım 1999
-----0-----
Medya, Etik Ve Popüler Kültür   ? Efendisiz
Bilindiği gibi medyanın kamusal bir görevi vardır.Ancak medyaya ve medya konusuna biraz eleştirel gözle bakan birisi bile görür ki,medya ikinci bir görevi daha yerine getirmektedir:Egemenlerin sözcülüğü görevi.İşte hem kamu hem de egemenlerin sözcülüğünü yapma görevi birbiriyle çakışıyor ve bahsettiğimiz "ikilem" meydana gelmiş bulunuyor.Bu kompleks yapıyı çözümleyebilmek de epeyi zor görünüyor tabii.
3 Kasım 1999
-----0-----
Yaşamlarımızın Öznesi Olma Hakkımız elimizden alınıyor   ? Olvido
Bu laf dikkate alınmalıdır; çünkü bu tespit/feryat günümüz hayatının popüler konumlanışıyla 'biricik birey'e dönüşmemizi güçleştirmesine ve hatta imkansızlaştırmasına parmak basmaktadır.
3 Kasım 1999
-----0-----
İmajımla Sana Bir Ses...   ? Efendisiz
Tehlikeli bir görüntü bu.Bilgisi ve dolayısıyla da fikri olmayan,sadece dili olan insanlar."Konuşan Türkiye"si "Boş boş konuşan"a dönüştü Demirel'in.Bu "boş"luğun başında da o var şüphesiz.
3 Kasım 1999
-----0-----
Ne görüyorsunuz?   ? Efendisiz
"Eleştirel bakış", bir beyin cimnastiği ve sorgulama yapmayı gerektiren zor bir bakıştır. Çünkü üzerinde durduğunuz konunun "ne ve nasıl" olduğunun ötesinde "neden" olduğunu da aramak gerekir eleştirel olabilmek için.
3 Kasım 1999
ÜANA SAYFA
ÜMEDYA VE POPÜLER KÜLTÜR
ÜSİNEMA
ÜFELSEFE VE EDEBİYAT
ÜSİYASET
ÜKONUK YAZAR

Biz kimiz?
Linkler &
destekleyenler
Link Değişimi
Konuk Yazar Formu
Sohbet Odası
Deftere Yaz
Defteri Oku
E-posta