Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
UDRUZENJE PROFESORA I ISTRAZIVACA
Djure Jaksica 5/1; 11000 Beograd

Beograd 28.11.1998.

Postovani dekane,

     Sa iznenadjenjem i tugom smo primili vest da ste se veoma aktivno pridruzili represijama koje nad profesorima Univerziteta u Beogradu, ali i ostalih univerziteta u Srbiji, sprovode rektori-namesnici, i ministar prosvete dr jovo Todorovic, zasnovanim na iskrivljenom tumacenju Zakona o Univerzitetu.

     Studenti fakulteta prirodnih nauka zeleli su da im se obrati nekolicina ljudi veoma dobro upoznatih sa duhom, sadrzajem i posledicama primene novog Zakona o Univerzitetu. Zeleli su da razumeju i shvate koji su koreni nesporazuma i izuzetno negativnih pojava na nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu. Uputili su poziv da im se obrate i sve to objasne dr Jagos Puric, dr Milovan Bojic, dr Ratko Markovic, dr Ivan Micovic, dr Neda Bokan, dr Ivica Radovic, dr Nikola Tucic, dr Zoran Lucic i drugi. Dobili su saglasnost, od dekana Hemijskog fakulteta dr Petra Pfendta, kao domacina zgrade Studentski trg 12-16., dase rasprava na tu temu odrzi u Velikom hemijskom amfiteatru, dana 26.11.1998. u 18 sati.

     Dva dana nakon nakon sto je javna rasprava odobrena, odluku da se ona zabrani obznanio je dekan Hemijskog fakulteta dr Petar Pfendt. Kao savetodavno telo za ovaku pojavilo se nekakvo neformalno Vece fakulteta prirodnih nauka (verovatno skup dekana?) dakle i Vi medju njima. Da bi zabrana bila ubedljivija u vreme zakazano za raspravu VHA je bio zakljucan, pred njim su dezurala 4(cetiri) naoruzana lica u civilu, a jos 2(dva) su se nalazila na dva bliska stepenista. Te naoruzane osobe nisu bili policajci, niti su bili cuvari zgrade Studentski trg 12-16. Ko su bili ti ljudi?

     Nije nam poznat razlog iz kog je zakazana i odobrena javna rasprava zabranjena. Slutimo da je do toga doslo po necijem naredjenju. Vi ste, medjutim, potureni pod nazivom "Vece" da preporucite donosenje odluke, i kao izvrsilac poturen je dekan Hemijskog fakulteta. Sramno ste se poneli i poslusali naredjenje! Vi ste, kao profesori fakulteta prirodnih nauka i njihovi imenovani dekani (ne izabrani!), po onome sto je poznato iz istorije zgrade Studentski trg 12-16.,

prvi put dozvolili ulaz nezvanicnih naoruzanih lica

     u tu zgradu. A ta lica su imala zadatak da sprece studente i profesore u njihovom okupljanju i javnoj raspravi o Zakonu o Univerzitetu! Podaci o tom dogadjaju nisu se zzustavili na ulaznim vratima zgrade Studentski trg 12-16. Oni su vec otisli u ceo svet. Za to ce cuti svi studenti koji su znanje i zvanje stekli u toj zgrad, na nekadasnjem Prirodno-matematickom fakultetu, ma gde se nalaze. Ovde u SRJ ili negde u svetu

     Vi ste ucestvovali aktivno u sprecavanju zbora i dogovora, u sprecavanju slobode misli, misljenja i razmene misljenja. A to su slobode koje priznaju sve medjunarodne organizacije, priznaje Ustav SRJ i priznaje Ustav RS. Vi ste time prekrsili najvise pravne akte ove zemlje. Ovim svojim ucescem u donosenju protuzakonitih odluka Vi ste se za uvek upisali crnim slovima u istoriju Univerziteta u Beogradu, i posebno u istoriju fakulteta prirodnih nauka. A istorija se belezi, i na duzu stazu ne moze biti falsifikovana!

     Vi biste trebali nastaviti svoju strucnu aktivnost na mestu gde se nalazite. Ali, ni za trenutak ne treba da zaboravite da ste okruzeni kolegama koje su vas prozrele i prezrele, medju studentima kojima vise nikada necete biti uzor. Jer, pored znanja koje kao profesori treba da prenosite na mladju generaciju, Vi isto tako treba njima da budete i uzor postenja, istinoljublja, pravicnosti i moralne cistoce. Vi takav uzor vise nikome ne mozete biti.

Apelujemo na ostatak Vase savesti

da odmah podnesete ostavku na polozaj dekana

     jednog od fakulteta Univerziteta u Beogradu. Nemojte vise dozvoliti, sebe radi, da budte puki izvrsilac necijih necivilizacijskih naredbi. Nemojte vise biti saucesnik u nastojanjima da se svi profesori i saradnici Univerziteta u Beogradu pretvore u puke poslusnike rezima, kome, to je sada vec sasvim ocigledno, do visokog skolstva i do nauke uopste nije stalo.

Za UPI, predsednik

Prof. dr Milan Kurepa

Primedbe:

     Ovo pismo upuceno je dekanima fakulteta prirodnih nauka, i to:

dr Ivici Radovicu, dekanu Bioloskog fakulteta;
dr Nedi Bokan, dekanu Matematickog fakulteta;
dr Branislavu Atanackovicu, dekanu Geografskog fakulteta;
dr Dragomiru Krpicu, dekanu Fizickog fakulteta;
dr Draganu Markovicu, dekanu Fakulteta za fizicku hemiju;
dr Petru Pfendtu, dekanu Hemijskog fakulteta.

     Ovo pismo je isto tako, sredstvima elektronske poste, poslato na sve poznate adrese osoba koje su diplomirale na Prirodno-matematickom fakultetu u Beogradu, odnosno fakultetima koji su nastali njegovim raspadom, uz molbu da ga posalju svim drugim kolegama.

Akademik Milan Kurepa drzi govor na strajku studenata uz prisustvo novinara


UDRUZENJE PROFESORA I ISTRAZIVACA
Djure Jaksica 5/1, 11000 Beograd

Beograd 04.12.1998.

Postovana gospodo i kolege,

     Novi zakon o Univerzitetu bitno je promenio organizaciju univerziteta i fakulteta, kao i nacin izbora profesora i saradnika. Sva prava odlucivanja su prenesena na dekane fakulteta, a njih vise ne biraju profesori i saradnici kao jednog medju jednakima, vec ih postavlja Ministar prosvete Srbije. Isto tako rektore ne biraju predstavnici Nastavno-naucnih veca svih fakulteta i instituta u okviru univerziteta, vec ih isto tako imenuje Ministar. Uspostavljen je time u potpunosti lanac nadcinjenosti i podcinjenosti, koji na vrhu ima vladajuce partije u Srbiji. Od slobode univerziteta gotovo da nije ostalo nista.

     Pogubne posledice ovakvog Zakona, ali i njegovog iskrivljenog tumacenja, ovih se dana pojavljuju na nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu. Nadamo se da ste bar delimicno u toku sa skandalima koji su sve cesci na Elektrotehnickom fakultetu, na Pravnom fakultetu i na Filoloskom fakultetu. Ponasanje dekana tih fakulteta tesko je opisati, jer takve pojave kod nas nikada, za svih 160 godina od kada postoji Univerzitet u Beogradu, nisu ni vidjene ni zabelezene. Represije uvedene na tim fakultetima ne mogu se meriti ni sa onim koje su postojale za vreme okupacije u toku Drugog svetskog rata.

     Na ostalim fakultetima dogadjaji jos nisu dostigli nivo skandala kao na pomenuta tri, ali na to ne treba dugo cekati. Naredbom Ministra prosvete, prof. dr Jova Todorovica, profesori i saradnici svih fakulteta dobice otkaze u roku od 15 (petnaest) dana ukoliko ne potpisu UGOVOR O LOJALNOSTI. Ministar im je dao rok od 15 dana, iako je taj rok po Zakonu istekao 06.06.1998. Ministar je dao sebi slobodu da odlucuje mimo Zakona koga bi trebao prvi da se striktno pridrzava, stavljajuci sebe i iznad Zakona i iznad Skupstine koja je taj zakon donela.

     U narednih 15 (petnaest) dana ocekuje se da ce negde oko 150 (stopedest) profesora i saradnika Univerziteta u Beogradu dobiti otkaze!

MOLIMO VAS

     da kao udruzenje koje okuplja strucnjake odredjenog profila uputite ZAHTEV SKUPSTINI SRBIJE da pod hitno ucini sledece:

     1. da ukine ili bitno izmeni Zakon o univerzitetima;

     2. da odmah ukloni sa polozaja rektora i dekana sve osobe koje su po tom Zakonu, imenovanjem, dospele do tih polozaja mimo misljenja Nastavno-naucnih veca fakulteta;

     3. da ukine sve odluke koje su doneli ti rektori i dekani;

     4. da vrati na radno mesto sve profesore i saradnike uklonjene odlukama dekana.

     Molimo vas, takodje, da nam posaljete kopiju dopisa koju ste uputili Skupstini Srbije, da bismo u UPI imali uvid koje je strucno udruzenje stalo u zastitu nastave na Univerzitetu u Beogradu, ali i ostalim univerzitetima u Srbiji, u odbranu razvoja novih kadrova za ovu zemlju, kao i za zastitu demokratije na univerzitetima.

za Udruzenje profesora i istrazivaca

Prof. dr Milan Kurepa

Home