Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Dopisi profesora ETFa


Sadrzaj

       Na gasite matematiku, trebace vasim unucima, ako ne treba vama (Pismo ministru prosvete povodom projektovanog gasenja katedre za matematiku).

       Ne gasite matematiku, trebace vasoj deci ako vama ne treba (dopis Upravnom odboru u vezi sa projektovanim gasenjem katedre za matematiku).

       Ko nije potpisao neka prepisuje - fotokopiranje zabranjeno

       Zahtev za odobrenje prekovremenog rada u naucnom centru (!?)

       Naucni centar - rasadnik nauke bez kljuceva

       Popularna predavanja iz nepopularnog naucnog centra

       Iskreno govoreci, na glavu nam se vec popeo (Dopis sindikata - o dekanu i oko dekana)

       Dopis Upravnom odboru - sta je dekan sve uradio (9.11.98). Zanimljivo stivo!

       Propalo naucno-nastavno vece! Otpor dekanu ipak postoji! (3.11.98)

       Osramocen jubilej-1

       Osramocen jubilej-2

       Nije lako preseliti se u naucni centar, pogotovo ako je ovaj u osnivanju!

       Ko nije potpisao ugovor skupljace pikavce po dvoristu ... mozda jednog dana i to padne na pamet nasem Vodji.

       Fakultet, to sam JA! uzviknu vodja... (O statutu ETF-a)

       Ako nisam stvarao ogromnu larmu, bar sam pristojno kaznjen... (Prigovor na resenje dekana o novcanom kaznjavanju)

       Sindikat protiv gorila itd.

       Strajk upozorenja pocinje 2.11.98, a sta na to kaze dekan?

       Matematika nam treba, dekan nam smeta - Pismo upravnom odboru (27.7.98)

       Protivzakonite aktivnosti dekana (pismo vladi Srbije)

       Primedbe na Statut (pismo predsedniku upravnog odbora, g. Smiljkovicu), 28.9.98.

       Cirkus u naucnom centru (pismo inspekciji rada, 6.11.98)

       HOT! Cuvena odluka o postavljenju Milosa Labana za profesora, sa izvodima iz izvestaja komisije od pre 8 godina.

       Primedbe na statut (pismo ministru prosvete)

       Labana dole, profesori mole (Zahtev za razresenje Teodosica, Labana i dva studenta iz UO, podnet upravnom odboru 27.7.98.)

       Zahtev za razresenje Teodosica i Labana - upucen Vladi Srbije

       Ima nesto trulo u drzavi Danskoj... (protest dekanu u vezi sa udaljenjem iz nastave)

       Od dekanluka nema leka, ne pomaze apoteka ... (protest dekanu u vezi sa rasporedjivanjem u nepostojeci naucni centar)

       Ako zakon ne moze da ih kazni, ima ko moze... (pismo potpredsedniku vlade i ministru prosvete u vezi sa proizvoljnim kaznjavanjem nastavnika od strane Dekana)

       Primedbe na Statut i na Zakon o univerzitetu od strane Katedre za Elektroniku (pismo ministru prosvete)

       Da nam je neko juce pricao, ne bismo verovali... (ili: kako su se na ETF-u pojavile gorile, 22.10.98)

       Hladan naucni centar u osnivanju

       HOT! HOT! Za ovaj dopis ministra prosvete Laban je javno tvrdio da ne postoji. - Dopis ministra i nalaz inspekcije iz koga se vidi da LABAN NIJE PROFESOR i da je CAJA NEZAKONITO SUSPENDOVAN

       Dopis katedre za matematiku Dekanu u vezi sa pojavom gorila - Labana udaljiti iz nastave.

       Similis simili... O imenovanju novih sefova katedri

       Plan angazovanja Katedre za Elektroniku koji je predlozen Dekanu na pocetku skolske godine.

       Radi od jutra do sutra ... (O radnom vremenu u naucnom centru u osnivanju itd..)

       Primedbe na Statut ETF-a (Vladi Srbije, 16.10.98)

       Neko je razbio staklo - to ne moze biti cuveni prof. Laban

       Da nam je neko juce pricao, ne bismo verovali (kako su gorile izvrsile prvu transportaciju u istoriji Univerziteta, 22.10.98)


Ministru prosvete Republike Srbije,
Prof. dr Jovi Todorovicu

Postovani gospodine ministre Todorovicu,

     Prema predlogu novog statuta Elektrotehnickog fakulteta u Beogradu, koji ce biti podnet Upravnom odboru na usvajanje u utorak, 28. jula 1998, predvidjeno je gasenje Katedre za primenjenu matematiku. Ova katedra spada medju najstarije, najproduktivnije i najuglednije katedre Elektrotehnickog fakulteta.

     U toku pripreme novog Statuta kolektiv nije konsultovan, mada je, koliko nam je poznato, Zakonom predvidjeno da Naucno-nastavno vece donosi misljenje o statutu. Ukidanje Katedre za primenjenu matematiku bi nanelo veliku stetu Elektrotehnickom fakultetu, jer od svih tehnickih nauka, elektrotehnika ima najvise interakcija sa matematikom. Uostalom, na svim drugim tehnickim fakultetima u Beogradu postoje posebne katedre za matematiku.

     Nalazeci se u opasnosti da nasa Katedra bude ugasena i da nam se time ubuduce onemoguci koherentno i zajednicko delovanje na razvoju matematike na Elektrotehnickom fakultetu, slobodni smo da Vas zamolimo da svojim ugledom i autoritetom sprecite usvajanje ovakvog statuta od strane Upravnog odbora.

     U prilogu Vam dostavljamo na uvid pismo koje smo uputili Upravnom odboru Elektrotehnickog fakulteta i njegovom predsedniku, g. Srdjanu Smiljkovicu. Kopije ovog pisma dostavljene su i ministru za nauku, kao i rektoru Beogradskog univerziteta.

U Beogradu, 27. 7. 1998.

Za Katedru za primenjenu matematiku,
Prof. dr Ivan Lackovic, sef katedre


     EPILOG: Upravni odbor na sednici od 28. jula 1998. usvojio je Statut ETF-a. Katedra za Primenjenu matematiku preimenovana je u Katedru za matematiku PIMENJENU U ELEKTROTEHNICI i dobila je nekoliko novih clanova, predavaca stranih jezika, organizacije rada i sociologije.


Sadrzaj


Upravnom odboru Elektrotehnickog fakulteta u Beogradu
Predsedniku, g. Srdjanu Smiljkovicu

Postovani gospodine predsednice Upravnog odbora,

     Prema nasim saznanjima, u predlogu novog Statuta Elektrotehnickog fakulteta u Beogradu nije predvidjeno postojanje Katedre za primenjenu matematiku. Predlog Statuta je licno delo dekana, prof. Vlade Teodosica, a kolektivu do sada nije ostavljena nikakva mogucnost da se o predlogu izjasni (pa cak ni da ga vidi pre usvajanja), u zakonom predvidjenoj redovnoj proceduri (po zakonu, Vece fakulteta daje misljenje o statutu). Sa osecajem neverice u samu mogucnost ukidanja ugledne katedre kao sto je nasa i izrazavajuci nase energicno neslaganje sa ovakvim potencijalnim resenjem slobodni smo da se obratimo Upravnom odboru i Vama licno, nadajuci se da cete uvaziti cinjenice i nase argumente.

     -Nema oblasti elektrotehnike u kojoj se matematicki modeli ne koriste u razvojnom i naucno istrazivackom radu. U skladu sa znacajem Matematike za razvoj Elektrotehnike i katedra za primenjenu matematiku ETF-a je bila uvek najaktivnija i najuglednija matematicka katedra medju tehnickim fakultetima. Pojedine oblasti Elektrotehnike kao sto su elektromagnetika, teorija elektricnih kola i sistema, teorija automatskog upravljanja, racunarska grafika, digitalna obrada signala, teorija telekomunikacija, razvijaju se u tesnoj saradnji sa Katedrom za primenjenu matematiku.

     -Nigde u svetu se matematika ne izucava niti razvija na katedri za opste predmete, zajedno sa stranim jezicima, sociologijom i organizacijom rada. Na Beogradskom univerzitetu svi tehnicki fakulteti imaju svoje katedre za matematiku.

     -Istorija i tradicija Katedre za primenjenu matematiku Elektrotehnickog fakulteta u Beogradu direktan je nastavak tradicije nastave matematike na Tehnickom fakultetu Velike skole u Beogradu, osnovane 1863. godine. Naime, Katedra za matematiku ETF-a, u momentu formiranja 1948. godine, preuzela je nastavno osoblje Katedre za matematiku dotadasnjeg Tehnickog fakulteta (sa cuvenim profesorom Radivojem Kasaninom kao sefom), sa zadatkom da pokriva nastavu matematike na svim novoformiranim tehnickim fakultetima. U narednim decenijama, a narocito u vreme kada je prof. Dragoslav Mitrinovic bio na celu Katedre, ovaj ugled i tradicija su ne samo ocuvani vec i obogaceni mnogim novim sadrzajima i vrednostima.

     -Katedra je osnovala i formirala biblioteku sa nekoliko desetina hiljada naslova, medju kojima su mnoge vredne i retke knjige, kao i dragoceni matematicki casopisi iz raznih zemalja.

     -Katedra izdaje casopis medjunarodne reputacije koji se stampa na engleskom jeziku - Publikacije Elektrotehnickog fakulteta - serija Matematika. Od 1956. godine, kada je pokrenut, do sada, u ovom casopisu je objavljeno nekoliko hiljada novih matematickih rezultata, od kojih su mnogi citirani kao vodeci rezultati u svetskoj literaturi. Mnogi ugledni matematicari iz inostranstva su se pojavljivali kao autori na stranicama Publikacija. Zahvaljujuci prodaji i razmeni ovog casopisa, ETF je obezbedio gotovo celokupnu matematicku casopisnu literaturu, tako da je jedno vreme Katedra bila jedino mesto u bivsoj Jugoslaviji gde su se mogli naci pojedini casopisi.

     -Danasnja katedra za primenjenu matematiku ima 14 clanova: 5 redovnih (od kojih je jedan akademik) i dva vanredna profesora, kao i 7 asistenata}. Nastavnici Katedre su afirmisani naucni radnici, sa radovima u poznatim svetskim matematickim casopisima, dobri i cenjeni predavaci, autori brojnih udzbenika i monografija, zapazeni ucesnici na projektima koje finansira Ministarstvo za nauku. Medju njima ima kako cistih matematicara tako i inzenjera koji se profesionalno bave teorijskom i primenjenom matematikom, sto Katedri daje poseban i jedinstven kvalitet, kakvog nema na drugim tehnickim fakultetima.

     -Katedra za primenjenu matematiku ima istaknutu ulogu u izdavackoj delatnosti ETF-a. Do sada su clanovi Katedre izdali blizu 200 udzbenika, monografija, prirucnika i zbirki zadataka (sa Katedrom kao neposrednim izdavacem ili uz inicijativu i sa odobrenjem Katedre). Nastavnici Katedre su do sada rukovodili izradom preko 60 doktorata iz primenjene matematike, od cega 22 neposredno na ETF-u (u dugom periodu kada je ETF, jedini pored PMF-a bio matican za doktorate iz matematike). Na nasoj katedri je do sada odbranjeno preko 150 magistarskih radova i nekoliko stotina diplomskih radova iz primenjene matematike. Veliki broj doktorata, magistratura, diplomskih i seminarskih radova iz inzenjerskih oblasti izradjen je na ETF-u i na mnogim drugim fakultetima sirom zemlje, uz neizostavno ucesce clanova Katedre.

     -Veliki broj vitalnih strucnih projekata ETF-a radjenih za potrebe JNA, VJ, SUP, MUP i DB, ostvaren je uz saradnju clanova Katedre.

     -Nastavnici Katedre svrstavaju se u red najboljih nastavnika ETF-a, sto se moze ustanoviti i iz studentskih anketa. Asistenti Katedre takodje spadaju u istu kategoriju i birani su uz visoki stepen selekcije i saradnju sa Matematickim fakultetom. Sam Matematicki fakultet smatra da je ova katedra od izuzetnog znacaja za razvoj matematike i obrazovanje tehnicke inteligencije u Srbiji.

     -Studenti ETF-a su zahvaljujuci kvalitetu nastave matematike pobrali mnoga domaca i svetska priznanja. Katedra preko 25 godina istrajno radi na dodatnom obrazovanju posebno talentovanih studenata, u okviru tzv. Specijalne grupe za matematiku na prvoj i drugoj godini. Bivsi studenti ovih grupa danas rade kao cenjeni inzenjeri na istaknutim i odgovornim mestima u raznim oblastima privrede i drustva. Svrseni studenti Elektrotehnickog fakulteta, kao doktoranti na najpoznatijim svetskim skolama dobijaju priznanja za izvanredno poznavanje Matematike. Zahvaljujuci tim studentima i beogradski Elektrotehnicki fakultet ima medjunarodni renome kao jedna od najboljih ustanova za osnovne studije elektrotehnike.

     -Od 1948. do danasnjih dana clanovi Katedre su za sve svoje delatnosti i uspehe dobijali mnogobrojna domaca drustvena priznanja, kao sto su sedmojulska nagrada, oktobarska nagrada Beograda, itd., kao i naravno, mnogobrojna naucna priznanja u domacoj i stranoj matematickoj javnosti.

     -Do ovog trenutka, Katedra nikada i nigde u javnosti nije pominjana u bilo kakvoj negativnoj konotaciji.

     Nadamo se da bilo ciji privatni motivi nece biti dovoljan razlog za destrukciju nase katedre. Ne mozemo da verujemo da cemo svoj veliki jubilej ove godine - 50 godina postojanja Katedre - proslaviti njenim ukidanjem.

     U Beogradu, 27. 7. 1998.

Za Katedru za primenjenu matematiku,
Prof. dr Ivan Lackovic, sef Katedre


     EPILOG: Upravni odbor na sednici od 28. jula 1998. usvojio je Statut ETF-a. Katedra za Primenjenu matematiku preimenovana je u Katedru za matematiku primenjenu u elektrotehnici i dobila je nekoliko novih clanova, predavaca stranih jezika, organizacije rada i sociologije.


Sadrzaj


UNIVERZITET U BEOGRADU ELEKTROTEHNICKI FAKULTET
11120 BEOGRAD, Bulevar revolucije 73, Postanski fah 3554
Tel. 011-324-8464, Telex 71071 ETFBGD YU
Fax 011-324-86-81

Predsedniku Upravnog odbora Srdanu Smiljkovicu

Dekanu Elektrotehnickog fakulteta Prof. Dr Vladi Teodosicu

Postovani Gospodine Smiljkovicu,

     Danas 27.10.1998. oko 9.45 casova bilo mi je potrebno da iskopiram jedan clanak iz casopisa "Ericsson Review". Kada sam dosao u kopirnicu Fakulteta sa zaprepascenjem sam ustanovio da mi je Dekan, u njegovom uobicajenom maniru bez ikakvog obrazlozenja, zabranio upotrebu kopirnice. Kako je to na kraju dvadesetog veka elementarna potreba za one koji treba da se bave nastavom i naucnim radom na univerzitetu, molim Vas da preduzmete odgovarajuce mere i urazumite Dekana da omoguci normalno odvijanje nastavnog procesa i nesmetani naucni rad.

U Beogradu, 27.10.1998.

Dr Milenko Cvetinovic, docent, sr


Sadrzaj


UNIVERZITET U BEOGRADU ELEKTROTEHNICKI FAKULTET
11120 BEOGRAD, Bulevar revolucije 73, Postanski fah 3554
Tel. 011-324-8464, Telex 71071 ETFBGD YU
Fax 011-324-86-81

Dekanu Elektrotehnickog fakulteta

Predmet: Zahtev za prekovremeni rad

Gospodine Dekane,

     Vasim resenjem broj 2826 od 3.11.1998. premesten sam na poslove naucno- istrazivackog rada u "Naucnom centru" Elektrotehnickog fakulteta. Kako mi samo preseljenje, izbacivanje obimnog otpada prethodnog korisnika prostorije, sindikalna aktivnost i nemogucnost koriscenja biblioteke, racunarske i druge opreme, znacajno smanjuju raspolozivo vreme i efikasnost u naucnom radu, molim da mi dozvolite prekovremeni rad.

     Napominjem, da ne postavljam zahtev za dodatnim placanjem prekovremenog rada.

U Beogradu
7.11.1998.

Dr Milenko Cvetinovic, docent


Sadrzaj


UNIVERZITET U BEOGRADU ELEKTROTEHNICKI FAKULTET
11120 BEOGRAD, Bulevar revolucije 73, Postanski fah 3554
Tel. 011-324-8464, Telex 71071 ETFBGD YU
Fax 011-324-86-81

Dekanu Elektrotehnickog fakulteta

Predmet: Raspored u "Naucni centar"

     Posto sam na zidovima i oglasnim tablama Fakulteta video resenje po kome sam rasporeden na poslove naucno-istrazivackog rada u, prema Statutu, nepostojecem "Naucnom centru", dosao sam u Kadrovsku sluzbu i 30.10.1998. godine primio pomenuto resenje. Iako je Resenje, potpuno nezakonito i besmisleno, na sta sam ulozio prigovor, trazio sam kljuceve od prostorije u koju bi po Resenju trebalo da se preselim. Posto u Kadrovskoj sluzbi nisu mogli da mi o tome daju nikakvo obavestenje uputili su me u Vas kabinet. Konacno sam shvatio da u okviru svoje funkcije jedino Vi posedujete i sva znanja o "Naucnom centru", ukljucujuci i njegovu lokaciju, kao i kljuceve uz pomoc kojih se tom uzvisenom mestu moze pristupiti. No i pored ljubaznosti sekretarica i meni nepoznate osobe koja se predstavila kao "Dekanovo licno obezbedenje" (koju, verujem, Dekan licno placa, mada smatram da to treba da plati Fakultet iz fonda za reprezentaciju), i vise pokusaja, nisam uspeo da doprem do Vas.

     Dakle, posto sam shvatio da ste veoma zauzeti, a ja ne zelim da Vas ometam u plodotvornom radu, obavestavam Vas da cu moci da pocnem sa preseljavanjem kada mi dostavite kljuc od prostorije u okviru "Naucnog centra", u koju treba da se preselim, i preciznih objasnjenje sta spada u inventar i opremu koju tamo smem da koristim.

U Beogradu 2.11.1998.

Dr Milenko Cvetinovic, docent


Sadrzaj


UNIVERZITET U BEOGRADU ELEKTROTEHNICKI FAKULTET
11120 BEOGRAD, Bulevar revolucije 73, Postanski fah 3554
Tel. 011-324-8464, Telex 71071 ETFBGD YU
Fax 011-324-86-81

Poziv na predavanje

     U cilju afirmisanja (genijalne?) ideje o stvaranju "Naucnog centra" njegovi prvi clanovi organizuju seriju popularnih predavanja, u kojima ce studentima i ostalim zainteresovanim, predstaviti oblasti kojima se bave.

clanovi naucno istrazivackog centra


Sadrzaj


UNIVERZITET U BEOGRADU ELEKTROTEHNICKI FAKULTET
11120 BEOGRAD, Bulevar revolucije 73, Postanski fah 3554
Tel. 011-324-8464, Telex 71071 ETFBGD YU
Fax 011-324-86-81

Sindikatima na Univerzitetu u Beogradu

Predmet: Podrska Sindikatu ETF

     Drage kolege,

     Iz sredstava javnog informisanja ste sigurno obavesteni o dogadanjima na Elektrotehnickom fakultetu. Ovim pismom zelimo da Vas o tome direktno obavestimo.

     Dekan Elektrotehnickog fakulteta je doneo citav niz protivzakonitih odluka. U ovom pismu ogranicicemo se samo na tri najdrasticnija primera posmatranih sa stanovista Sindikata:

     Svojim resenjima od 3.11.1998. Dekan je zabranio "duze i neopravdano zadrzavanje u glavnoj zgradi Fakulteta" za 11 nastavnika i saradnika, cime je povredio Ustav i medunarodne konvencije o ljudskim pravima.

     Na legalno organizovan strajk upozorenja, zbog udaljavanja iz nastave 11 nastavnika i saradnika i dovodenja neidentifikovanog obezbedenja u zgradu tehnickih fakulteta, Dekan je 5.11.1998. odgovorio zabranom ulaska u zgradu za 11 nastavnika i saradnika cime im je oduzeo i pravo na strajk.

     Dekan 4.11.1998. donosi odluke o kaznjavanju, maksimalnom novcanom kaznom predvidenoj zakonom, 6 nastavnika, bez sprovodenja bilo kakvog disciplinskog postupka, i ta resenja lepi po zidovima Fakulteta.

     Molimo Vas da razmotrite sadrzaj ovog pisma i, ukoliko smatrate opravdanim, da nam pruzite podrsku.


U Beogradu
9.11.1998.

Izvrsni odbor Sindikata ETF


Sadrzaj


UNIVERZITET U BEOGRADU ELEKTROTEHNICKI FAKULTET
11120 BEOGRAD, Bulevar revolucije 73, Postanski fah 3554
Tel. 011-324-8464, Telex 71071 ETFBGD YU
Fax 011-324-86-81

Upravnom odboru

Nadzornom odboru

Dekanu

     Postovana Gospodo,

     Upozoravamo Vas na najnovija krsenja zakona i moralnih normi od strane dekana Elektrotehnickog fakulteta i njegovih najblizih saradnika.

     Dekan ogranicava kretanje u javnoj ustanovi, zgradi tehnickih fakulteta, zaposlenima na Fakultetu, sto je, verujemo, suprotno Ustavu i medunarodnim normama.

     Dekan sprecava ucestvovanje pojedinim nastavnicima i saradnicima u legalno organizovanom strajku upozorenja, sto je krivicno delo.

     Dekan donosi odluke o kaznjavanju, maksimalnom novcanom kaznom predvidenoj zakonom, bez sprovodenja disciplinskog postupka, sto je protivzakonito i ta resenja lepi po zidovima Fakulteta, sto je po nasem misljenju, amoralno.

     Dekan ignorise clan 104 stav 2 Zakona o univerzitetu i Poslovnik o radu Veca (clanovi 10 i 13, na primer) kao i osnovne civilizacijske norme vodenja skupova, cime je izazvao otpor Veca tako da ni jedna od predlozenih tacaka nije usvojena.

     Dekan rasporeduje 11 nastavnika i saradnika u "Naucni centar u osnivanju" koji ne postoji ni u jednom opstem aktu Fakulteta.

     Dr Milos Laban komanduje pripadnicima sluzbe obezbedenja i izdaje naredbe sluzbenicima Fakulteta, a da akt po kome on na to ima pravo, nije dostupan zaposlenima na Fakultetu. Razlog je, verovatno, sto bi takav akt bio u suprotnosti sa Statutom, posto je Dr Milos Laban stalno zaposlen sa punim radnim vremenom u drugoj ustanovi.

     Clan Upravnog odbora Dr Milos Laban, na oglasne table, na kojima je raspored casova za studente, licno postavlja kopije clanka iz novina i izvestaja finansijske inspekcije cime pokusava da diskredituje pojedine nastavnike Fakulteta.

     Ne zeleci da trpi maltretiranje, redovni profesor Dr Dragan Vasiljevic je vec napustio Fakultet i nastava koju je on izvodio se ne drzi. Njegovim odlaskom, i verovatnim odlaskom jos nastavnika i saradnika Fakulteta, ukoliko se ovakve aktivnosti Dekana i njegovih saradnika nastave, znacajno ce biti ugrozen kvalitet nastave i renome Fakulteta.

     Za svaku od navedenih tacaka imamo pisani dokaz ili ocevice.

U Beogradu
9 .11.1998.

Dr Milenko Cvetinovic, docent
Dr Jovan Radunovic, red. prof.


Sadrzaj


    

PROPALA SEDNICA VECA

     Danas 3.11.1998. sa pocetkom oko 12 casova i trideset minuta pocela je sednica Nastavno-naucnog veca Elektrotehnickog fakulteta. Na dnevnom redu je bilo:
-Usvajanje zapisnika o odbranjenim magistarskim tezama
-Imenovanje komisija za ocenu i odbranu doktorskih disertacija
-Imenovanje komisija za ocenu uslova i prihvatanju tema doktorskih disertacija
-Odobravanje tema i odredivanje mentora doktorskih disertacija
-Izvestaji komisija o pregledu i oceni magistarskih teza
-Imenovanje komisija za ocenu i odbranu magistarskih teza
-Odobravanje tema i odredivanje mentora magistarskih teza
-Promena mentora za izradu magistarskih teza
-Usvajanje zapisnika sa prethodne sednice
-Razno

     Sednica je pocela Dekanovim odbijanjem da se u skladu sa Poslovnikom o radu Veca usvaja dnevni red ("Ko nije zadovoljan moze da se zali Upravnom odboru."), iako po Zakonu o univerzitetu nema pravo odlucivanja na sednicama Veca.

     Zatim je prva tacka skinuta sa dnevnog reda jer prilog na koji se poziva nije bio u stampanom materijalu za Vece.

     U okviru druge tacke su odbijeni predlozi za sve predlozene komisije (od 95 prisutnih za je glasalo od 24 do 30 a potrebno je bar 64).

     Tacke 3, 4,5,7 i 8 odlozene su na predlog prof. Dr Dorda Paunovica, da kandidati ne bi bili ozbiljnije osteceni.

     U okviru tacke 6 odbijeni su svi predlozi za komisije (od 95 prisutnih za je glasalo od 31 do 36 od potrebnih 64).

     Tacke 9 i 10 Dekan skinuo sa dnevnog reda.

     Dakle, ni jedna jedina odluka nije donesena po predlogu Dekana.

     Naravno, glasanje na Vecu nije bilo takvo zbog sastava komisija vec iskljucivo posledica nezadovoljstva radom Dekana i njegovim, najblaze receno, samovoljnim vodenjem sednice Veca. U pokusaju da pomogne Dekanu, Dr Milos Laban, za koga vecina misli da nije profesor ovog Fakulteta, je dva puta predlagao da se uobicajeni redosled glasanja (za, protiv, uzdrzan) promeni na "protiv", "uzdrzan" a "za" su svi ostali, posto prilican broj uopste nije hteo da podize ruke, sto, za cudo Dekan nije prihvatio. Na kraju sednice Dekan je izjavio da ce za sledecu sednicu promeniti nacin glasanja (bice poimenicno po prozivci) i obecao da ce sednica biti sa promenjenim sastavom Veca. Takode je za sutra pre podne najavio otvaranje "Naucnog centra".

3.11.1998.

Milenko Cvetinovic


Sadrzaj


Redakcionom odboru
za izdavanje jubilarne publikacije Elektrotehnickog fakulteta
Prof. Dr Dusan Drajic
Prof. Dr Husnija Kurtovic

Predmet: Zabrana koriscenja licnih podataka

     Postovana Gospodo,

     U znak protesta zbog nesuvislih odluka dekana Elektrotehnickog fakulteta Prof. Dr Vlade Teodsica, koje nanose veliku stetu ugledu Fakulteta, zabranjujemo da se nasa imena u bilo kom kontekstu pojave u publikaciji Elektrotehnickog fakulteta povodom pedeset godina od osnivanja Fakulteta. Istovremeno Vas molimo da nam vratite sve materijale koje smo predali za Publikacije.

U Beogradu
11.11.1998.

Dr Jovan Radunovic, red. prof.
Dr Srbijanka Turajlic, vanr. prof
Dr Milenko Cvetinovic docent
Dr Borivoj Lazic, vanr.prof.
Dr Dejan Zivkovic, red. prof.


Sadrzaj


Redakcionom odboru
za izdavanje jubilarne publikacije Elektrotehnickog fakulteta
Prof. Dr Dusan Drajic
Prof. Dr Husnija Kurtovic

Predmet: Zabrana koriscenja licnih podataka i likovnih resenja

     Postovana Gospodo,

     U znak protesta zbog nesuvislih odluka dekana Elektrotehnickog fakulteta Prof. Dr Vlade Teodsica, koje nanose veliku stetu ugledu Fakulteta, zabranjujem da se moje ime u bilo kom kontekstu pojavi u publikaciji Elektrotehnickog fakulteta povodom pedeset godina od osnivanja Fakulteta.

     Istovremeno zabranjujem koriscenje znaka za proslavu pedesetogodisnjice ETFa u Beogradu, koji sam dizajnirala sa Srdjanom Popovicem, kao i resenje korica za jubilarnu ediciju. Ukoliko budete koristili navedeno resenje znaka i korica, tuzicu vas sudu za povredu autorskog prava i traziti odgovarajucu odstetu prema pravilniku autorske agencije.

U Beogradu
13.11.1998

Dr. Vladana Likar-Smiljanic


Sadrzaj


UNIVERZITET U BEOGRADU ELEKTROTEHNICKI FAKULTET
11120 BEOGRAD, Bulevar revolucije 73, Postanski fah 3554
Tel. 011-324-8464, Telex 71071 ETFBGD YU
Fax 011-324-86-81

Dekanu Elektrotehnickog fakulteta

Predmet: Preseljenje u prostoriju "Naucnog centra"

     Obavestavam Vas da, i pored namere da ispunim Vas nalog o preseljenju svojih stvari iz kabineta i laboratorija, to nisam mogao da ucinim iz dva pojedinacno dovoljna razloga: U prostoriji, u koju treba da se preselim, jos se nalaze stvari prethodnog korisnika koje ja, bez Vase pismene naredbe, ne mogu da izbacim. Prilikom pokusaja da udem u glavnu zgradu Fakulteta, sa ciljem da prenesem bar najnuznije stvari, bio sam sprecen od strane neidentifikovanih lica koja su mi pokazala Vasu odluku da mi se zabrani ulaz u glavnu zgradu Fakulteta. Molim da me u pisanom obliku obavestite sta treba da ucinim da bi se opisani problem resio.

U Beogradu
7.11.1998.

Dr Milenko Cvetinovic, docent


Sadrzaj


     U Zakonu o univerzitetu, isto kao i u Statutu ETF-a naznaceno je da su nastavnici u obavezi da potpisu ugovor o radu, ali nisu predvidjene kaznene mere za one koji to ne ucine. Dekan se, u sprovodjenju represije prema kolegama koje nisu potpisale Ugovor, oslanja na izjave ministra prosvete, g. Todorovica, objavljene u vise navrata u novinama, da oni koji nisu potpisali Ugovor ne mogu da drze nastavu. Medjutim, ovakvo tumacenje nije zasnovano ni na kakvom zakonu ili bilo kakvom pravnom aktu i potpuno je proizvoljno. Ministar je isto tako mogao da izjavi da oni koji nisu potpisali Ugovor moraju biti kaznjeni zatvorskom kaznom ili da, na primer, moraju da ciste hodnike Fakulteta.

     Prema tome, dok god odgovarajuci organ Republike Srbije ne usvoji zakonske mere represije prema nastavnicima koji nisu potpisali ugovor, njihovo udaljavanje sa nastave, premestanje na druga tzv. radna mesta i sl. predstavljaju prosto nacine sikaniranja, ponizavanja i odmazde i takve proizvoljne mere su lisene bilo kakvog zakonskog osnova.


Sadrzaj


    

FAKULTET, TO SAM JA!

     Statutom Elektrotehnickog fakulteta u Beogradu dekan je dodelio sebi vlast nad kolegama daleko iznad one propisane Zakonom o univerzitetu. Na primer:

     Clan 7: Fakultet zastupa i predstavlja dekan Fakulteta, kao poslovodni organ, BEZ OGRANICENJA (velika slova iz statuta). Da li se dvema poslednjim recima dekan uspostavja kao omnipotentni, infalibilni, deifikovani, supernaturalni...gospodar? Mi, profesori, kao misici, ostajemo zavuceni u svojim (misjim) rupama.

     Clan 15: Dekan ima pravo da propise i druge ispitne rokove jednokratno za pojedine predmete. Na preko 300 predmeta dekan ima moc da nalozi odrzavanje ispita usred nastave bez stava veca katedre ili nastavno -naucnog veca, kao strucnih organa fakulteta. Opet, bozanski prerogativ! Makar da u clanu 46, stav 3, Zakona, jasno stoji da se statutom mogu propisati i drugi ispitni rokovi, dakle, statutom, a ne po volji dekana.

     Clan 9: Sefove i zamenike sefova ...katedara...imenuje dekan. Rok trajanja BEZ OGRANICENJA tj. po volji dekana, kako bi se videlo ko kosi a ko vodu nosi.

     Clan 82: Stav Katedre utvrduje sef Katedre posle odrzanog sastanke Veca katedre. Pa kad se Sef katedre usudi da zauzme pogresan stav clanova svoje katedre dekan ce se snaci za novog sefa.

     Clan 29: Na ispitu pored profesora i ispitivanog studenta moraju da prisustvuju bar jos dva studenta. Kog fakulteta, bice utvrdjeno Pravilnikom o izboru dezurnih studenata na ispitima, koji dekan trenutno sastavlja.

     Dekan se potrudio da one odredbe Zakona kojima se makar malo krnje njegova prava jednostavno ne primeni, kao na primer, (Clan 105): Vece fakulteta daje misljenje o predlogu statuta fakulteta tako sto je prethodno to isto vece ukinuo, a novo nije odredio. Sada s pravom moze da uzvikne: Fakultet, to sam ja!, pa ako zatreba i svog konja postavi za (vanrednog) profesora. Neka vidi Kaligula da ima dostojnog naslednika.

25. avgust 1998.

Dr Slavoljub Marjanovic,
redovni profesor


Sadrzaj


UNIVERZITET U BEOGRADU ELEKTROTEHNICKI FAKULTET
11120 BEOGRAD, Bulevar revolucije 73, Postanski fah 3554
Tel. 011-324-8464, Telex 71071 ETFBGD YU
Fax 011-324-86-81

Upravnom odboru Elektrotehnickog fakulteta

Predmet: Prigovor na resenje Dekana broj od 4.11.1998.

Postovana Gospodo,

     Dana 4.11.1998. godine oko 16 casova primio sam resenje broj 2847 od 4.11.1998. godine. Iako je Resenje pravno neispravno, posto nema pouke o pravnom leku, verujem da ste Vi drugostepeni organ kome mogu da uputim ovaj prigovor.

     U dostavljenom Resenju, Dekan me optuzuje i osuduje na novcanu kaznu sa obrazlozenjem da sam "vikao po hodnicima Fakulteta i ucestvovao u grupi od nekoliko desetina studenata koji su duvali u pistaljke i stvarali ogromnu larmu vikom i drekom, koja je ometala normalno odvijanje nastave u ucionicama i amfiteatrima".

Izjavljujem
PRIGOVOR
Na resenje broj 2847 od 4.11.1998.

     Izjavljujem da sam sve vreme trajanja strajka upozorenja zajedno sa ostalim ucesnicima iz reda zaposlenih stajao u holu ispred centralnog stepenista u zgradi tehnickih fakulteta i da nisam pravio nikakav nered za sta imam dovoljan broj svedoka. Nikakav disciplinski postupak nije sproveden, tako da sam iz Resenja saznao da sam ucinio neki prekrsaj. Resenje ne sadrzi pouku o pravnom leku.

     Kaznu shvatam kao kaznu za ucesce u legalno organizovanom strajku upozorenja i u tom smislu obraticu se za pomoc Sindikatu i odgovarajucim drzavnim organima.

U Beogradu
6 .11.1998.

Dr Milenko Cvetinovic, docent


Sadrzaj


UNIVERZITET U BEOGRADU ELEKTROTEHNICKI FAKULTET
11120 BEOGRAD, Bulevar revolucije 73, Postanski fah 3554
Tel. 011-324-8464, Telex 71071 ETFBGD YU
Fax 011-324-86-81

Potpredsednik Vlade Prof. Dr Milovan Bojic
Ministar prosvete Prof. Dr Jovo Todorovic
Predsednik Upravnog odbora Srdan Smiljkovic
Dekan Elektrotehnickog fakulteta Prof. Dr Vlada Teodosic

Postovana Gospodo,

     Sindikat Elektrotehnickog fakulteta je 23.10.1998. odrzao sastanak povodom nemilih dogadaja na Fakultetu koji su posledica samovoljnih i nezakonitih postupaka Dekana fakulteta, gospodina prof. Dr Vlade Teodosica.

     Nastavnici i saradnici Elektrotehnickog fakulteta sa ogorcenjem protestvuju protiv prisustva neidentifikovanih lica u prostorijama Fakulteta koja primenjuju fizicku silu prema nastavnicima Elektrotehnickog fakulteta. Ovim su ugrozene sve elementarne civilizacijske norme i srozan ugled Univerziteta i nastavnika Univerziteta. Ako se pomenuta lica odmah ne uklone sa Fakulteta nastavnici i saradnici Fakulteta ce razmotriti uslove prelaska u generalni strajk u skladu sa Zakonom o strajku. Ovo je, smatra se, jedini nacin da se brane licni integritet i dostojanstvo nastavnika Univerziteta.

     Sindikat je konstatovao da je u vezi sa primenom Zakona o univerzitetu gospodin Dekan nacinio nekoliko ozbiljnih povreda Zakona o univerzitetu, Zakona o radnim odnosima i Kolektivnog ugovora. Sindikat ce, u skladu sa svojim zakonskim nadleznostima i obavezama, zatraziti zastitu zakonitosti od nadleznih institucija.

     Molimo Vas da imate u vidu ozbiljnost i hitnost ovih stvari i delujete u skladu sa svojim nadleznostima.

U Beogradu
23.10.1998.

Predsednik Sindikata ETF
Prof. Dr Jovan Nahman


Sadrzaj


     Na svom sastanku odrzanom 30.10. o.g. nastavnici i saradnici, clanovi sindikata Elektrotehnickog fakulteta, odlucili su da otpocnu

DESETODNEVNI STRAJK UPOZORENJA

sa zahtevom Dekanu, prof. Vladi Teodosicu:

     1. Da sa Fakulteta ukloni sluzbu obezbedjenja koja primenjuje fizicku silu prema nastavnicima i saradnicima fakulteta

     2. Da ponisti resenja kojima se zabranjuje ucestvovanje u nastavi i drzanju ispita nastavnicima i saradnicima ETF koji nisu potpisali Ugovor o radu, do donosenja autenticnog tumacenja njihovog radno-pravnog statusa od strane nadleznog republickog organa.

     Ovom odlukom, donetom u skladu sa Zakonom o strajku, nastavnici i saradnici ce biti na Fakultetu, ali ce svakog radnog dana od 3.11. o.g. do 16.11. o.g. prekidati sve svoje aktivnosti u vremenu od 11h do 12h.

Beograd, 2.11.1998.

Izvrsni odbor Sindikata ETF

     Ukoliko je ovaj strajk legalan, upozoravam da je minimum rada tokom strajka (za one koji se opredele za strajk) trajanje svih skolskih casova od 30 min. (mesto redovnih 45 min.).

Beograd, 2.11.1998. god.

Dekan
Elektrotehnickog fakulteta
Prof. dr Vlada Teodosic


Sadrzaj


Otvoreno pismo
Srdanu Smiljkovicu, predsedniku Upravnog odbora Elektrotehnickog fakulteta

Uvazeni gospodine Smiljkovicu,

     Prema nasim saznanjima, clanovima Upravnog odbora Elektorotehnickog fakulteta dostavljen je predlog Statuta na usvajenje koji su u najvecoj tajnosti pripremali Dekan prof. Vlada Teodosic i clan Upravnog odbora Dr Milos Laban. U predlogu je sadrzano novo resenje organizacije katedara na Fakultetu po kome se ukidaju dve postojece katedre: Katedra za primenjenu matematiku i Katedra za tehnologiju elektrotehnickog materijala, tako sto se prva spaja sa ranijom Katedrom za opste obrazovanje, a druga sa Katedrom za tehnicku fiziku i mikroelektroniku. Ukazujemo na cinjenicu da je Katedra za matematiku osnovana jos u proslom veku pri Tehnickoj velikoj skoli, a na Elektrotehnickom fakultetu, danom nastanka Fakulteta. Pod dugogodisnjim rukovodstvom profesora Dragoslava Mitrinovica procula se sirom sveta po rezultatima iz teorije nejednakosti. Nastavnici i saradnici ove katedre aktivno su ucestvovali u realizacijama brojnih kako naucnih tako i strucnih projekata na Fakultetu. Zadatak Katedre je pruzanje naucne podrske svim strukama koje se tu neguju: digitalnom procesiranju signala, automatskom upravljanju, racunarskim naukama, telekomunikacijama, teoriji prenosa elektricne energije. Zato je matematika u nastavi na ETF zastupljena mnogo vise nego na bilo kom drugom tehnickom fakultetu. Na Katedri za primenjenu matematiku predaju pored diplomiranih matematicara i diplomirani inzenjeri elektrotehnike, kao na primer prof. Dr Dragos Cvetkovic, redovni clan SANU, sto pokazuje koliko su obrazovanja iz matematike i elektrotehnike bliska jedno drugom. Po broju iskolovanih kadrova, po znacaju naucnih rezultata desiminiranih sirom sveta preko sopstvenih Publikacija na engleskom jeziku, po intenzitetu prozimanja sa naucno-strucnim okruzenjem Katedra za primenjenu matematiku je, nema sumnje, jedna od vodecih katedara na ETF. Njena integracija, stoga, sa stranim jezicima, sociologijom i osnovima ekonomije i transformacija u Katedru za opste predmete predstavlja izrugivanje zdravoj pameti. Ovo "avangardno" resenje, sva sreca, nije prihvatio niti jedan od preostalih sedam tehnickih fakulteta Beogradskog univerziteta niti ce to, nadamo se, uciniti.

     Molimo vas, gospodine Smiljkovicu, da predlog Statuta, pre usvajanja, a u skladu sa Clanom 105 Zakona o univerzitetu, dostavite na uvid Nastavno-naucnom vecu kako bi se nastavnicima i saradnicima pruzila prilika da se upoznaju sa odredbama sadrzanim u ovom, za zivot na fakultetu, najznacajnijem dokumentu. Tim pre sto ne postoji opravdanje ni za kakvim tajnovitim radnjama na inace javnom spisu. Da bi izbegli da iz novina saznamo da se umesto matematike na prijemnom ispitu polaze engleski jezik, na primer.

Beograd, 27. jul 1998.

Nastavnici ETF-a
M. Stojic, red.prof.
B. Kovacevic, red.prof.
M. Popovic, red.prof.
Z. Radosavljevic, vanred.prof.
S. Turajlic, red.prof.
M. Savic, red.prof.
D. Zivkovic, red.prof.
S. Marjanovic, red.prof.
M. Cvetinovic, docent
I. Lackovic, red.prof.
B. Lazic, vanred.prof.
J. Radunovic, red.prof.
M. Merkle, red.prof.
J. Nahman, red.prof.


Sadrzaj


UNIVERZITET U BEOGRADU ELEKTROTEHNICKI FAKULTET
11120 BEOGRAD, Bulevar revolucije 73, Postanski fah 3554
Tel. 011-324-8464, Telex 71071 ETFBGD YU
Fax 011-324-86-81

Vlada Republike Srbije
Nemanjina 22-24
Beograd

Predsednik Vlade Mirko Marjanovic
Potpredsednik Vlade Prof. Dr Milovan Bojic
Ministar prosvete Prof. Dr Jovo Todorovic
Ministar za nauku i tehnologiju Prof. Dr Branislav Ivkovic

Predmet: Protivzakonite aktivnosti Dekana ETF

     Postovana Gospodo,

     Verujem da imate ozbiljnijih i vaznijih problema koje treba da resavate ali i ovo spada u kompetenciju Vlade pa Vam sa zato obracam. Na Elektrotehnickom fakultetu smo suoceni sa nizom samovoljnih i protivzakonitih aktivnosti Dekana Prof. Dr Vlade Teodosica pa Vas molim da preduzmete mere za koje nadete da su svrsishodne. Navodim Vam jedan skup protivzakonitih aktivnosti Dekana koje sam uocio i spreman sam, ukoliko je potrebno, da za svaku tacku dostavim odgovarajuci dokaz.

     Predlog Statuta nije dao na misljenje Nastavno naucnom vecu sto je obaveza po clanu 102 stav 1 tacka 1 Zakona o univerzitetu (ZU);

     Ukinuo je dve katedre i postavio nove sefove katedri u sladu sa Statutom na koji nema saglasnost Vlade Republike Srbije za sta je predvidena kazna u clanu 155 stav 1, tacka 3;

     Suspenduje nastavnike bez bez navodenja bilo kakve krivice, vodenja ikakvog postupka, i bez davanja bilo kakve mogucnosti za zalbu;

     Izbacio je iz nastave na Fakultetu nastavnike i saradnike koji sa njim nisu potpisali Ugovor o radu;

     Angazovao je Dr Milosa Labana da izvodi redovnu nastavu iako nije zaposlen na univerzitetu sto je suprotno clanu 93 i 94 ZU;

     Nije doneo Godisnji program rada u zakonskom roku (clan 137 stav 3 ZU);

     Odreduje da jedan nastavnik drzi nastavu iz vise od dva nastavna predmeta sto je suprotno clanu 92 ZU;

     Zabranjuje rad Sindikatu elektrotehnickog fakulteta;

     Samovoljno (ili u skladu sa Statutom koji nije vazeci) je uveo novi ispitni rok;

     Razresava i postavlja rukovodioce sluzbi bez ikakvog obrazlozenja i prava zalbe;

     Donosi akt kojim sebi daje pravo da tumaci zakone;

     Ne saziva sednice Nastavno-naucnog veca cime blokira normalno odvijanje nastavnog procesa.

     Osvrnuo bih se dodatno samo na zadnju tacku. Od izbora do danas Dekan je zakazao samo jednu sednicu Nastavno-naucnog veca. Na toj sednici za predlozeni dnevni red od preko 100 prisutnih clanova Veca za usvajanje dnevnog reda je glasalo samo 23 clana sto direktno potvrduje koliki ugled medu clanovima Veca ima Dekan. To je i verovatni razlog nezakazivanja sednica Veca.

     Za razresenje stanja na Fakultetu ja vidim dva moguca resenja:

     Da date nalog Dekanu da otpusti sve nastavnike i saradnike koji nisu potpisali Ugovor o radu i time ojacate autoritet Dekana. Naravno, takva odluka takode moze da ima i negativnih posledica koje ja ne bih zeleo da elaboriram.

     Druga mogucnost je da zamenite sadasnjeg Dekana licnoscu koja je prihvatljiva za kolektiv i time postignete da se prakticno eliminise otpor Zakonu o univerzitetu na Elektrotehnickom fakultetu. Zajedno sa Dekanom mislim da treba da zamenite Dr Milosa Labana u Upravnom odboru jer on predstavlja jedinog Dekanovog savetnika, i po misljenju velikog broja zaposlenih na Fakultetu, glavnog inicijatora svih nezakonitih aktivnosti Dekana. Takode, mislim da treba da promenite studente imenovane u Upravni odbor jer, bar ja tako verujem, da su tu dosli necijom omaskom. Jedan student za cetiri godine nije uspeo da polozi ispite iz druge godine Fakulteta a drugi se upisao na Fakultet 1985 (Nije stamparska greska, 1985.) pa je svaki komentar o njegovim studijama i statusu studenta izlisan. Rekonstrukciju Upravnog odbora ionako treba da radite posto su tri profesora koje ste postavili iz reda zaposlenih odbili da ucestvuju u radu takvog Upravnog odbora a cetvrti, iz reda zaposlenih, je napustio Fakultet.

     Moguce je da postoje i bolja resenja od pomenutih ali verujem da zadrzavanje postojeceg stanja nanosi najvise stete Fakultetu.


Sadrzaj


Predsednik Upravnog odbora Elektrotehnickog fakulteta
Gospodin S. Smiljkovic

Predmet: primedbe na Statut

     Postovani gospodine Smiljkovicu,

     verujem da Vam nije najveca briga statut Elektrotehnickog fakulteta tako da Vam u ovom faksu dajem samo dva propusta u tekstu Statuta koji je Dekan predlozio. U predlogu statuta je dato: Clan 82. Nastavno-naucno vece Fakulteta cine svi nastavnici i asistenti Fakulteta. Dekan i prodekani su clanovi Nastavno-naucnog veca Fakulteta po funkciji, bez prava odlucivanja. Nastavno-naucnim vecem Fakulteta predsedava dekan Fakulteta.

     Stavovi 1 i 2 su prepisani iz Zakona o univerzitetu. Stav 3 ovog clana je protivzakonit (i suprotan stavu 2 ovog clana) iz bar dva razloga: Prema ZU (clan 104 stav 3) "nacin izbora predsednika i clanova veca fakulteta" se definise Statutom. Prema osporenom stavu Dekan sebe postavlja na to mesto, dakle ne postoji izbor. Drugo, prema istom clanu (104 stav 2) "Dekan i prodekani su clanovi veca bez prava odlucivanja". Na polozaju predsednika veca dekan direktno odlucuje samim tim sto on dozvoljava ili ne diskusije, daje i oduzma rec, odlucuje kada ce neki predlog da stavi na glasanje, formulise pedlog o kome se glasa...

     Predlog: "Predsednik Nastavno-naucnog veca se bira na dve godine iz redova profesora Fakulteta tajnim glasanjem. Kandidate za predsednika Veca predlazu Veca katedri. Ukoliko nijedan kandidat ne dobije vecinu, glasanje se ponavlja za dva kandidata sa najvecim brojem glasova."

     Clan 93. Upravni odbor Fakulteta ima devet clanova. Cetiri clana Upravnog odbora imenuju se iz reda zaposlenih na Fakultetu, koji imaju najmanje pet godina radnog staza stecenog na Fakultetu, a dva clana iz reda studenata, koji su najmanje godinu dana studirali na Fakultetu. Mandat clanova Upravnog odbora iz stava 1. ovog clana traje pet godina, a clanova iz reda studenata dve godine, pocev od dana konstituisanja.

     U tacki 18 primedbi Ministara prosvete na prethodnu verziju ovog clana stoji: "potrebno je urediti kako se utvrduje predlog clanova Upravnog odbora iz reda zaposlenih i studenata...". Ja prosto ne mogu da verujem da je predlozena izmena ovog clana odgovor na prethodnu primedbu. Umesto nacina utvrdivanja predloga za clanove Upravnog odbora Dekan ovim Statutom ogranicava pravo Vladi kod imenovanja clanova Upravnog odbora. Smisao primedbe je da se Vladi pruzi pomoc kod izbora clanova Upravnog odbora. Stoga treba da se ovim clanom specificira nacin predlaganja i broj kandidata za clanove Upravnog odbora. Dakle predlazem da se sadrzaj clana 93 zameni sa: "Na predlog katedri glasanjem na NN vecu se utvrduje lista kandidata za clanove Upravnog odbora iz reda zaposlenih. Vladi Republike se prosleduje predlog za 4 (6) kandidata sa najvecim brojem glasova clanova NN veca. Kandidati za clanove Upravnog odbora iz reda studenata su dva (tri) studenta Fakulteta koji dobiju najveci broj glasova tajnim glasanjem studenata. Pravo da biraju i budu birani imaju svi studenti Fakulteta."

     Posto Vi treba da potpisete Statut nadam se da ce Vas ovo podstaci da detaljno razmotrite i ostale primedbe na tekst Statuta koje ce Vam u pismenoj formi uputiti nastavnici i saradnici Katedre za elektroniku.

U Beogradu
28. septembar 1998.

Dr Milenko Cvetinovic,
docent


Sadrzaj


UNIVERZITET U BEOGRADU ELEKTROTEHNICKI FAKULTET
11120 BEOGRAD, Bulevar revolucije 73, Postanski fah 3554
Tel. 011-324-8464, Telex 71071 ETFBGD YU
Fax 011-324-86-81

Inspekciji rada grada Beograda
Odsek - zastita na radu
11000 Beograd
27 mart 43-45

Predmet: Zalba na uslove rada

     Resenjem dekana Elektrotehnickog fakulteta Univerziteta u Beogradu donetim pod brojevima 2825 do 2835 dana 3.11.1998. godine jedanaest nastavnika i saradnika Elektrotehnickog fakulteta je rasporedeno na rad pocev od 5.11.1998. u "Naucni centar u osnivanju" u zgradu Zavoda za fiziku tehnickih fakulteta (Ruzveltova broj 2) u prostoriju gde je bila biblioteka za fiziku i matematiku.

     Dodeljena prostorija je slobodne povrsine poda 9,5 x 4,5m, sto iznosi 42,75m2, sa starom instalacijom grejanja koja ne funkcionise, ispunjena neadekvatnim inventarom nekadasnje biblioteke. Umesto radnih i laboratorijskih stolova postavljene su skolske klupe. U prostoriji ne postoji telefonska veza kao ni prikljucak na racunarsku mrezu Elektrotehnickog fakulteta. Prozori sa drvenim okvirima su dotrajali i ne obezbeduju toplotnu zastitu prostorije. Na zidovima su vidljivi tragovi vlage. U prostoriji nema vode a prikljucci za struju su neadekvatni za prikljucivanje racunara i laboratorijske opreme. Ovakvi uslovi ne zadovoljavaju ni minimalne opste mere za gradevinske objekte namenjene za radne i pomocne prostorije propisane Pravilnikom (Sl. glasnik SRS br. 29/87). Za naucno-istrazivacki rad neophodna je i laboratorijska oprema, a ovakva radna prostorija ne omogucava smestaj ni najosnovnijeg inventara, a kamo li savremene opreme.

     Iz navedenih razloga molimo inspekciju rada da izade na lice mesta, proveri tacnost navoda i utvrdi stvarno stanje i na osnovu utvrdenog stanja da preduzme mere u okviru svoje nadleznosti.

U Beogradu 6 .11.1998.


Akademik Dr Branko Popovic, red. prof.
Dr Borivoj Lazic, v.prof.
Dr Dejan Zivkovic, red. prof.
Dr Srbijanka Turajlic, v.prof.
Dr Slavoljub Marjanovic, red. prof.
Dr Milenko Cvetinovic, docent
Dr Dusan Velasevic, red. prof.
Dr Vladana Likar-Smiljanic, str.savetnik
Dr Jovan Radunovic, red. prof.
Mr Milan Ponjavic, asistent
Tepavcevic Predrag, dipl.inz., asistent pripravnik


Sadrzaj


Na osnovu clana 81., 91. i 95. Zakona o univerzitetu (Sluzbeni Glasnik PS broj 20 od 28. maja 1998. g.), donosim:

O D L U K U

     O izboru dr Milosa Labana u zvanje i na radno mesto vanrednog profesora za predmet-oblast Matematika.

OBRAZLOZENJE

     Dr Milos Laban se prijavio na objavljeni konkurs kao jedini kandidat. Komisija sastavljena od cetiri redovna i dva vanredna profesora podnela je referat (u prilogu) u kome ga predlaze za izbor u zvanje vanrednog profesora za predmet-oblast Matematika.

     NAPOMENA: Prava i obaveze iz radnog odnosa dr Milos Laban pocinje da ostvaruje po zakljucenju ugovora o radu sa Elektrotehnickim fakultetom u Beogradu.

     Odluku dostaviti: dr Milosu Labanu, Opstem odseku i Arhivi.

U Beogradu,
30. juna 1998. g.

DEKAN ELEKTROTEHNICKOG FAKULTETA
Prof. dr Vlada Teodosic


Prilog: Izvestaj Komisije (izvodi)


Izbornom Vecu Elektrotehnickog fakulteta

     Izborno Vece Elektrotehnickog fakulteta odredilo nas je za clanove Komisije za pisanje referata za izbor jednog nastavnika za predmet- oblast Matematika. Na konkurs objavljen 1. 04. 1990. prijavio se jedan kandidat

dr Milos Laban, docent ETF-a

     koji je u konkursnoj prijavi naveo da konkurise za zvanje vanrednog profesora. Na osnovu prilozenih materijala i na osnovu poznavanja rada kandidata podnosimo Izbornom vecu sledeci

R E F E R A T
... ... ...

Naucni rad iz Matematike:

     Kandidat ima objavljena 5 rada i 1 prihvacen za stampu u naucnim casopisima (domacim) - sve pre izbora za docenta, takodje ima jedan rad na domacem kongresu pre izbora u zvanje docenta i 1 rad (koautor) na domacem kongresu posle izbora u zvanje docenta.

     Iz geologije ima 4 rada na medjunarodnim konferencijama (kao koautor) - pre izbora u zvanje docenta. Na domacim kongresima ima 3 rada (kao koautor) pre izbora u zvanje docenta i 2 (koautor) posle izbora u zvanje docenta.

     Iz tehnologije novih materijala ima 2 rada (koautor) na domacim kongresima - posle izbora u zvanje docenta.

     M. Laban je rukovodioc projekta iz vestacke inteligencije koji je u prethodnom periodu finansirala RZ Nauke Srbije.

Zakljucak i predlog

     Dr Milos Laban je u poslednjem periodu drustveno veoma angazovan i obavljao je odgovorne i visoke funkcije u SR Srbiji. U tom periodu objavio je i vise udzbenika. Sve ovo je ocigledno uticalo na to da u periodu od izbora za docenta DR MILOS LABAN NEMA PUBLIKOVANIH RADOVA IZ OBLASTI ZA KOJU SE BIRA. Kandidat dr M. Laban je uspesno izvodio nastavu iz Matematike o cemu svedoce visoke ocene u studentskim anketama.

     Imajuci sve ovo u vidu, Komisija se saglasila da predlozi Izbornom vecu ETF-a da dr Milosa Labana izabere za vanrednog profesora za predmet-oblast Matematika.

KOMISIJA
1. dr Petar M. Vasic, red. prof
2. dr Slavisa Presic, red. prof.
3. dr Dobrilo Tosic, red. prof.
4. dr Zoran Markovic, vanr. prof.
5. dr Radovan Janic, red. prof.
6. dr Zarko Mijajlovic, vanr. prof.


     NAPOMENA: Ovaj izvestaj Komisija je podnela Vecu, ali ga Vece nije usvojilo. Posle nekoliko neuspelih ponovljenih glasanja, ukljucujuci i glasanje za zvanje docenta, Milos Laban je prestao da bude nastavnik ETF-a.


Sadrzaj


Ministru prosvete Prof. J. Todorovic

Predmet: Statut Elektrotehnickog fakulteta

     Postovani gospodine ministre,

     Verujem da Vam je vec poznato da je na nezakonit nacin (bar po mom misljenju), pripremljen i usvojen statut Elektrotehnickog fakulteta. (Nije postovan clan 105 Zakona o univerzitetu, prema kome Nastavno-naucno Vece daje misljenje o Statutu. Ali, iako je mozda pod znakom pitanja postojanje Nastavno-naucnog Veca u sadasnjem trenutku, smisao tog clana je, kako ga ja razumem, da se pruzi mogucnost i ostalim nastavnicima i saradnicima da doprinesu kvalitetu Statuta. Ovde ne samo da to nije slucaj vec je Statut jos uvek tajni "radni materijal" i posle njegovog usvajanja od strane Upravnog odbora i treba da bude obznanjen tek kada ga Vlada Srbije usvoji, sto mislim da je vredno Riplijeve rubrike.)

     Posto su se na fakultetu juce ipak pojavile kopije Statuta (mislim bez znanja dekana) slobodan sam da Vam ukazem na neke, opet po mom misljenju, bitne nedostatke zbog kojih, sem prethodno pomenutog ne bi trebao da bude potvrden.

     Statut predstavlja najvecim delom dekanov izbor clanova iz Zakona o univerzitetu (i u tom delu Statut je svakako beskoristan jer je Zakon stariji) umesto da razraduje delove koji su specificni za nas fakultet.

     Fakultet je u duzem periodu imao prihod od "trecih lica" skoro jednak prihodima za nastavnu delatnost koja se finansira preko Ministarstva prosvete, a toj problematici je posvecen samo clan 96 Statuta koji predstavlja prepisani clan 135 Zakona. Dakle, sve ostalo direktno regulise dekan, sto znaci da se ta aktivnost gasi. Naime, Dekan je to vec pokazao time sto nije hteo da potpise jedan ugovor iz oblasti akustike tvrdeci da to nije posao za nas fakultet, mada na nasem fakultetu postoji izvanredna laboratorija za akustiku, sto Dekanu verovatno nije ni poznato.

     Sefove katedri imenuje dekan (clan 9) a "stav katedre utvrduje sef katedre posle odrzanog sastanka veca katedre". I pored toga sto je za sefa imenovan covek od dekanovog poverenja i on sam utvrduje stav katedre, katedri nije dato pravo ni da predlaze koji nastavnika za predmete koji pripadaju katedri. Izgleda da dekan, kao i za ostale stvari iz domena rada fakulteta, smatra da i to bolje zna nego svi ostali zajedno.

     Raspodela predmeta po katedrama, svi pravilnici o studiranju i nagradivanju spadaju u iskljucivu nadleznost dekana. Nema potrebe da trazi ni saglasnost Upravnog odbora. Dakle, moze da ih pravi za jednokratnu upotrebu, sto ne znam da li je, kao princip, poznato u svetu.

     Uvodi zvanje "savetnika za pojedine oblasti iz reda nastavnika i asistenata" u Statut i to zvanje (za poslove finansija koje je do sada obavljao prodekan za finansije) jos pre stupanja na snagu Statuta dodeljuje asistentu tako da ce samo dekan i njegov savetnik imati pravo da potpisuju finansijska dokumenta. Dvojica prodekana to pravo nemaju. U clanu 5 Statuta dat je izvod iz sudskog registra za sta je sve registrovan Fakultet. To verovatno treba da stoji u sudskom registru, ali, najblaze receno, smesno je da u Statutu stoji da se Elektrotehnicki fakultet bavi izdavanjem "muzickih knjiga" i "trgovinom na malo knjigama, novinama i pisacim materijalom".

     U stilu ponasanja "drzava sam ja" je i clan 7 u kome stoji: "Fakultet zastupa i predstavlja dekan Fakulteta, kao poslovodni organ,bez ogranicenja." Takode u clanu 15 stoji: "Dekan ima pravo da propise i druge ispitne rokove jednokratno za pojedine predmete."

     Sasvim je logicno da se u Zakonu o univerzitetu za nastavnika trazi "sposobnost za nastavni rad". Statutom bi tada trebalo precizirati na koji nacin se ta sposobnost ocenjuje. Ponovivsi samo tu tacku, dekan sebi ostavlja pravo da za bilo koga od nastavnika i saradnika ocenjuje po subjektivnim kriterijumima da li tu sposobnost imaju ili ne. A kakvi su njegovi subjektivni kriterijumi vidi se i po tome sto je prethodnog upravnika racunskog centra smenio "zbog nekompetentnosti", jer je nastavnik iz oblasti automatike i na to mesto postavio novog docenta iz oblasti tehnologije materijala tvrdeci da je u disertaciji radio sa "bazama podataka" a da o tome u disertaciji nema ni reci.

     Prepisao je clan 92 Zakona bez ikakvih objasnjenja ("Nastavnik se bira za najvise dva nastavna predmeta"). To je mozda moguce u nekim disciplinama koje se sporo menjaju i za osnovne predmete. Kod nas u zavrsnim godinama postoji veliki broj "izbornih predmeta" preko kojih se uvode najnovija saznanja iz pojedinih oblasti. Nastava se izvodi samo ukoliko za to ima dovoljan broj zainteresovanih studenata. Takve predmete su predavali nastavnici koji su bili izabrani za "oblast-predmet" po kriterijumu da se u strucnom i naucnom radu time bave.

     Verovatno bi se pazljivijim citanjem naslo jos nedostataka i ja se nadam da cete se zaloziti da ovakav Statut ne bude odobren od strane Vlade.

Sa postovanjem
Milenko Cvetinovic,
Docent ETF


Sadrzaj


PREDSEDNIKU UPRAVNOG ODBORA ELEKTROTEHNICKOG FAKULTETA

     Postovani gospodine Smiljkovicu,

     U cilju sprecavanja degradiranja kvaliteta nastave, naucnog i strucnog rada na Elektrotehnickom fakultetu u Beogradu molimo Vas da u Vladi Srbije pokrenete postupak da:

     1. Razresi duznosti novopostavljenog dekana, dr Vladu Teodosica, i da na mesto dekana postavi profesora koji u poslednjih 10 godina ima bar prosecne naucne, strucne ili nastavne rezultate.

     2. Razresi duznosti clana upravnog odbora Fakulteta dr Milosa Labana i da na njegovo mesto postavi strucnjaka elektrotehnicke struke koji nije javno pokazao da zeli da se sveti profesorima ETF time sto je u javnosti iznosio izmisljene "spijunske delatnosti" profesora i neosnovano podnosio krivicne prijave sudu protiv profesora ETF.

     3. Razresi duznosti dva clana Upravnog odbora iz redova studenata i da na njihova mesta postavi studente koji svojim radom pokazuju da zasluzuju da im studije budu finansirane iz budzeta.

     Obrazlozenje:

     Ad.1. - Dr Vlada Teodosic do sada (dve godine do penzije) nije napisao ni jednu monografiju, ni jednu knjigu, pa cak ni skripta iz predmeta koji predaje.

     - Od 1985. g. (od kako se vodi evidencija) nije ucestvovao ni rukovodio ni jednim naucnim ni strucnim projektom na Fakultetu niti na projektima koje finansira Ministarstvo za nauku i tehnoloski razvoj Republike Srbije.

     - Poslednjih 10 godina je rukovodio izradom samo jedne doktorske disertacije, dve magistarske teze, i dva diplomska rada (najmanje od svih profesora).

     - U poslednjih 10 godina nije objavio ni referisao na konferenciji ni jedan naucni ili strucni rad, ni u zemlji, ni u inostranstvu.

     - Prilikom poslednjeg izbora u zvanje je obmanuo Komisiju za izbor i Izborno vece ETF-a navodeci netacne podatke o broju i obimu svojih naucnih radova.

     Odgovorno tvrdimo da dr V.Teodosic, u periodu od izbora za profesora do danas, ima ubedljivo najslabije naucne i strucne rezultate u poredenju sa svim profesorima ETF-a.

     Ad.2. - Dr Milos Laban je bio najpre asistent, a zatim docent na ETF. Pre 8 godina nije reizabran za docenta (ranije je imao problema i sa reizborom za asistenta). O razlozima zbog cega nije ponovo izabran postoji obimna dokumentacija, a veci broj nastavnika je kao razlog naveo: "neubedljivi naucno-strucni i pedagoski doprinosi, kao i negativni ljudski kvaliteti". Zbog ove recenice dr Laban je tuzio sudu 10 redovnih profesora ETF-a. Tuzba je odbijena (resenje VI K.br. 232/93), a dr Labanu se sada, kao clanu Upravnog odbora, pruza prilika da se licno sveti svojim ranijim kolegama koji ga nisu izabrali. Takode je u intervjuu za casopis "Duga" (24.maj 1997.) izneo niz izmisljenih detalja o navodnom spijunskom radu pojedinih profesora, cime je pokazao do koje je mere ogorcen na saradnike ETF-a. Predlog da se ukine Katedra za matematiku je najverovatnije potekao od dr Labana, s obzirom da je za vreme dok je bio docent, bio u svadi sa svim matematicarima, pa je cak i promenio Katedru.

     Ad.3. - Kao clanovi Upravnog odbora iz redova studenata postavljeni su studenti koji su izgubili pravo da im skolovanje bude finansirano iz budzeta. Jedan od studenata se upisao na ETF 1985. god. ("studira" 13 godina !), a drugi je ponavljao prvu godinu, a zatim vec dve godine studira drugu godinu.

     - Obojica su sa istog odseka iako na ETF postoje cetiri odseka. Svojim radom (i neradom) Dekan ugrozava normalno funkcionisanje Fakulteta. Zbog nezakazivanja Nastavno-naucnog veca zaustavljene su sve aktivnosti oko odbrana magistarskih teza i doktorata. Sredstva koja je Ministarstvo za nauku i tehnoloski razvoj uplatilo za rad na projektima stoje zamrznuta itd. Donose se resenja o suspenziji nastavnika i sluzbenika protivzakonito i bez obrazlozenja. Dr Laban (kao samo jedan od 9 clanova upravnog odbora) daje sebi za pravo da poziva na razgovor zaposlene na Fakultetu, da licno postavlja i skida imena zaposlenih sa vrata pojedinih kancelarija i da uklanja razna obavestenja (koja mu se ne svidaju) sa oglasnih tabli fakulteta. S druge strane nisu nam jasni kriterijumi koje je Vlada Srbije primenila za izbor dekana i clanova Upravnog odbora. Medu spoljnim clanovima Upravnog odbora nema ni jednog inzenjera elektrotehnike iz institucija koje po definiciji zaposljavaju najveci broj elektroizinjera (Elektroprivreda Srbije, RTS, JPTT, Telekom - Srbija, Ei, Instituti "Mihajlo Pupin" i "Vinca" i sl.). Ni jedan od 9 clanova Upravnog odbora nije sa Odseka ETA (Elektronika, Telekomunikacije i Automatika) i pored cinjenice da se najveci broj studenata upisuje i diplomira na ovom odseku.

U Beogradu, 27.07.1998.god.

Nastavnici ETF-a


Sadrzaj


UNIVERZITET U BEOGRADU ELEKTROTEHNICKI FAKULTET
11120 BEOGRAD, Bulevar revolucije 73, Postanski fah 3554
Tel. 011-324-8464, Telex 71071 ETFBGD YU
Fax 011-324-86-81

Vlada Republike Srbije
Nemanjina 22-24
Beograd

Predsednik Vlade Mirko Marjanovic
Potpredsednik Vlade Prof. Dr Milovan Bojic
Ministar prosvete Prof. Dr Jovo Todorovic
Ministar za nauku i tehnologiju Prof. Dr Branislav Ivkovic

Predmet: Protivzakonite aktivnosti Dekana ETF

     Postovana Gospodo,

     Verujem da imate ozbiljnijih i vaznijih problema koje treba da resavate ali i ovo spada u kompetenciju Vlade pa Vam sa zato obracamo. Na Elektrotehnickom fakultetu, u Vase ime, protivzakonito vlada Dekan Prof. Dr Vlada Teodosic i njegova senka Dr Milos Laban. Mi verujemo da te dve licnosti predstavljaju osnovni generator problema na Fakultetu i predlazemo Vam da ih smenite. To nece biti pobeda "pobunjenih profesora" vec samo cin razuma Vlade Republike Srbije. Ukoliko je njihov zadatak bio da stvaraju probleme onda treba da budu premesteni na vise mesto gde mogu da svoju kreativnost pokazu generisanjem ozbiljnijih problema. Moguce je da postoje i bolja resenja od pomenutih ali verujem da zadrzavanje postojeceg stanja nanosi najvise stete Fakultetu.


Sadrzaj


UNIVERZITET U BEOGRADU ELEKTROTEHNICKI FAKULTET
11120 BEOGRAD, Bulevar revolucije 73, Postanski fah 3554
Tel. 011-324-8464, Telex 71071 ETFBGD YU
Fax 011-324-86-81

Dekanu Elektrotehnickog fakulteta Prof. Dr Vlada Teodosic

Predmet: Obrazlozenje za oduzimanje nastave

     Na osnovu rasporeda casova istaknutih na oglasnim tablama Fakulteta sa Vasim potpisom, zakljucio sam da ste me bez ikakvog obavestenja i bilo kakvog postupka udaljili sa redovne nastave na Fakultetu. Prethodne godine sam drzao predavanja iz predmeta "Impulsna i digitalna elektronika" i vezbe iz predmeta "Mikroprocesorska elektronika" i po predlogu Katedre za elektroniku to je trebalo da radim i ove skolske godine. Drzeci vise godina vezbe, jedne godine predavanja i radeci nebrojeno projekata iz oblasti digitalne elektronike i mikroprocesorske tehnike, smatram da sam kvalifikovan da tu nastavu izvodim.

     Smataram da je za oduzimanje nastave neophodno da mi date pismeno resenje sa odgovarajucim obrazlozenjem.

     U slucaju da ne dobijem obrazlozenu pismenu odluku bicu prinuden da se, radi zastite svojih prava obratim redovnom sudu.

U Beogradu
24.10.1998.

Dr Milenko Cvetinovic,
docent


Sadrzaj


UNIVERZITET U BEOGRADU ELEKTROTEHNIEKI FAKULTET
11120 BEOGRAD, Bulevar revolucije 73, Postanski fah 3554
Tel. 011-324-8464, Telex 71071 ETFBGD YU
Fax 011-324-86-81

Upravnom odboru Elektrotehnickog fakulteta

Predmet: Prigovor na resenje broj 2826 od 3.11.1998. godine

     Postovana Gospodo,

     Dana 4.11.1998. godine primio sam resenje broj 2826 od 3.11.1998. godine. Iako je Resenje pravno neispravno, posto nema pouke o pravnom leku, verujem da ste Vi drugostepeni organ kome mogu da uputim ovaj prigovor. Resenjem broj 2826 od 3.11.1998. godine rasporeden sam na poslove naucno- istrazivackog rada sa radnim mestom u okviru "Naucnog centra u osnivanju".
Izjavljujem

PRIGOVOR Na resenje broj 2826 od 3.11.1998.

     Rasporeden sam na rad u "Naucni centar u osnivanju" koji ne postoji u opstim aktima Elektrotehnickog fakulteta. Izabran sam u nastavniŠko zvanje, da drzim nastavu a ovim resenjem mi se oduzima pravo na rad bez utvrdjivanja bilo kakvog prekrsaja ili disciplinskog postupka. Neistinita je tvrdnja u obrazlozenju da sam odbio da potpisem Ugovor o radu. U svom pismu Dekanu broj 1787 od 22.07.1998. godine, ja sam pismeno izjavio da sam spreman da potpisem Ugovor o radu. Posto meni takav Ugovor od strane Dekana nije ponudjen, ja sam Dekanu ponudio Ugovor baziran na clanu 165. Zakona o univerzitetu, na sta nisam dobio nikakav odgovor. Ogranicenje slobode kretanja u okviru Fakulteta nije predvideno ni jednim opstim aktom Fakulteta i predstavlja povredu Ustavom garantovanih ljudskih prava. Resenje je nejasno, jer se zahteva objavljivanje dva naucna rada u medunarodnim casopisima godisnje, cega nema u opstim aktima Fakulteta. (Upitajte Dekana koliko je objavio takvih radova za zadnjih dvadeset godina.) Gde treba da se bavim eksperimentalnim radom kada mi je zabranjen pristup laboratorijama? Za nauŠni rad kojim treba da se bavim nisu obezbedeni ni najelementarniji uslovi: pristup literaturi i odgovaraju‘a oprema. Nejasno je koji su to "odgovarajuci zakoni" na koje se Dekan poziva u obrazlozenju a pogotovu je nejasan pravni status "javnog tumacenja Ministra prosvete". O kakvim smetnjama u odvijanju nastavnog procesa se radi sa kojima ja imam veze? Da li se prisustvo i kretanje hodnicima Fakulteta smatra ugrozavanjem nastave? Nenavodenje zvanja u koje sam izabran i isticanje Resenja po zidovima i oglasnim tablama Fakulteta predstavlja uvredu. Resenje ne moze biti izvrsno istog dana kada je izdato ukoliko postoji rok za zalbu.

U Beogradu
9.11.1998.

Dr Milenko Cvetinovic,
docent


Sadrzaj


UNIVERZITET U BEOGRADU ELEKTROTEHNICKI FAKULTET
11120 BEOGRAD, Bulevar revolucije 73, Postanski fah 3554
Tel. 011-324-8464, Telex 71071 ETFBGD YU
Fax 011-324-86-81

Vlada Republike Srbije
Nemanjina 22-24
Beograd

Potpredsednik Vlade Prof. Dr Milovan Bojic
Ministar prosvete Prof. Dr Jovo Todorovic

     Postovana Gospodo,

     Dekan Elektrotehnickog fakulteta, prof. Dr Vlada Teodosic, usmeno nas je obavestio da ne mozemo da ucestvujemo u nastavi na Elektrotehnickom fakultetu zato sto nismo sa njim potpisali Ugovor o radu. Obracamo Vam se sa pitanjem da li je to licni stav Dekana ili stav Vlade Srbije. Ukoliko je to stav Vlade ukazite nam na pravni osnov da bismo mogli da zastitimo svoja prava. Smatramo da studenti imaju pravo da slusaju predavanja kvalifikovanih, a ne samo, po Dekanu, podobnih nastavnika.

     Molimo da nas o ovome pismeno obavestite.

U Beogradu
15. 10. 1998.

Dr Jovan Radunovic, red. prof., sr
Dr Dejan Zivkovic, red. prof., sr
Dr Slavoljub Marjanovic, red. prof., sr
Dr Dusan Velasevic, red. prof., sr
Dr Dragan Vasiljevic, red. prof., sr
Dr Branko Popovic, red. prof., sr
Dr Borivoj Lazic, van. prof., sr
Dr Srbijanka Turajlic, van. prof., sr
Dr Milenko Cvetinovic, docent, sr
Dr Vladana Likar Smiljnic, visi strucni saradnik, sr
Mr Milan Ponjavic, asistent, sr
Predrag Tepavcevic, asistent pripravnik, sr


Sadrzaj


Za Ministra prosvete
Prof. Dr. Jovo Todorovic

Predmet: Primedbe na Statut elektrotehnickog fakulteta

     Postovani gospodine Ministre,

     Katedra za elektroniku je na svom sastanku 2.09.1998. razmatrala Statut elektrotehnickog fakulteta i zakljucila da je u sadasnjem obliku ima veoma ozbiljne nedostatke. Posto Dekan ne nalazi za shodno da nas konsultuje u vezi sa Statutom, mi Vama upucujemo nase stavove. Osnovne primedbe na Statut su date u prvom prilogu a detaljne primedbe na pojedine clanove su date u okviru teksta Statuta. Ujedno Vam dajemo nase sugestije sta bi trebalo modifikovati u Zakonu o univerzitetu kada to bude aktuelno.

U Beogradu
4.09.1998.

Sef Katedre za elektroniku
Dr M. Popovic, red.prof.


Stav Katedre za elektroniku o novom statutu Elektrotehnickog fakulteta


     Statut Elektrotehnickog fakulteta je pripremljen i usvojen protivzakonito. Nije postovan clan 105 Zakona o univerzitetu, prema kome Nastavno-naucno Vece daje misljenje o Statutu.

     Statut jos uvek tajni "radni materijal" i posle njegovog usvajanja od strane Upravnog odbora sto je potpuno neshvatljivo.

     Statut najvecim delom predstavlja prepisivanje clanova zakona umesto da blize odreduje ono sto je u zakonu nacelno definisano i kao takav je beskoristan.

     Sve sto je u Zakonu o univerzitetu ostavljeno da se definise statutom Dekan je stavio sebi u nadleznost da propise ili predlozi Upravnom odboru na usvajanje sto je neprihvatljivo.

     Kompetencije Nastavno-naucnog veca Dekan je sveo samo na ono eksplicitno definisano Zakonom brisuci tacku 7 clana 105 u kojoj stoji "obavlja i druge poslove utvrdene ovim zakonom i statutom fakulteta". Sem definisanog Zakonom neophodno je bar, da Nastavno-naucnog vece donosi pravilnike o studijama, donosi plan angazovanja, daje predloge o osnivanju i ukidanju katedri, formira komisije (za nastavu, poslediplomske studije, naucni rad), razmatra ostvarivanje plana i programa nastave, analizira uspeh studenata na ispitima.

     Funkciju predsednika Nastavno-naucnog veca fakulteta (clan 104 Zakona) zakonodavac ocigledno nije predvideo za dekana sto je slucaj u nasem Statutu.

     Kompetenciju katedre Dekan je takode sveo samo na zakonski minimum ignorisuci tacku 3 clana 107 ("obavlja i druge poslove propisane statutom fakulteta"). Po nasem misljenju kompetencije katedre treba da budu kao u prethodnom Statutu: organizuje predavanja, vezbe, seminare i druge oblike nastave; organizuje ispite; predlaze program osnovnih i postdiplomskih studija; predlaze clanove komisija za izbor nastavnika i saradnika; predlaze plan naucnih istrazivanja; predlaze plan angazovanja clanova katedre u nastavi; obavlja i druge poslove utvrdene statutom Fakulteta.

     Neprihvatljivo je da sefove katedri imenuje dekan (clan 9) a posebno je neprihvatljivo da "stav katedre utvrduje sef katedre posle odrzanog sastanka veca katedre"(clan 82). Sefa treba da bira katedra i on treba da reprezentuje misljenje vecine clanova veca katedre.

     Raspodela predmeta po katedrama, izmene i dopune novim predmetima treba da bude posao nastavno-naucnog veca.

     Protivzakonit je stav 7 clana15 ("Dekan ima pravo da propise i druge ispitne rokove jednokratno za pojedine predmete.") jer se po Zakonu dodatni ispitni rokovi definisu statutom a ne hirom Dekana.

     Logicno da se u Zakonu o univerzitetu za nastavnika trazi "sposobnost za nastavni rad". Statutom tada treba precizirati na koji nacin se ta sposobnost ocenjuje. Ponovivsi samo tu tacku, dekan sebi ostavlja pravo da za svakog od nastavnika i saradnika ocenjuje po svojim subjektivnim kriterijumima da li i kojoj meri tu sposobnost imaju.

     Prepisan je clan 92 Zakona bez ikakvih objasnjenja ("Nastavnik se bira za najvise dva nastavna predmeta"). Treba da stoji "oblast-predmet" posebno zbog izbornih i novih predmeta.

     Saradnji sa privredom je posvecen samo clan 96 Statuta koji predstavlja prepisani clan 135 Zakona. Dakle, sve ostalo direktno regulise dekan, sto ce imati negativne posledice na rad Fakulteta. O Pravilniku o saradnji sa privredom treba da daju misljenje katedre i Vece.

     Smatramo takode da u Statutu nedostaju odredbe:

     Svi opsti akti Fakulteta i posebno, obrazlozene odluke po konkursima moraju biti javni .

     Nije definisana "poslovna tajna" sto postoji u sadasnjem Statutu.

     Nije definisano kako se sprovodi upis na Odsek za vazduhoplovnu elektroniku.

     Nije definisano nista u vezi sa pravima i obavezama nastavnog osoblja i postupku utvrdivanja povreda obaveza. Izgleda da je to sve u nadleznosti Dekana u skladu sa poznatim principom "kadija te tuzi, kadija ti sudi".

     Uz jos veliki broj primedbi na pojedina resenja u Statutu smatramo da je predlozeni statut Elektrotehnickog fakulteta potpuno neprihvatljiv.


     Primedbe Katedre za elektroniku Elektrotehnickog fakulteta Univerziteta u Beogradu na Zakon o univerzitetu


     Novim Zakonom o univerzitetu aktuelna vlast je odlucila da poslovodne aktivnosti prenese u iskljucivu kompetenciju Dekana i Upravnog odbora fakulteta koje neposredno postavlja. Na osnovu javnih istupa politicara razumeli smo da se novim zakonom nije zelelo uplitanje vlasti u strucne poslove na fakultetima i univerzitetu. Medutim, Zakon sadrzi odredbe koje prenose vazne strucne poslove sa kolektivnih tela (fakultetskih komisija, katedara i nastavno-naucnog veca), na Dekana kao pojedinca. Time se kolektivno znanje, sposobnost i objektivnost zamenjuju odlukama pojedinca sto u domenu struke dovodi do stetnih efekata. U tom smislu stavljamo predlog da se izmene sledeci clanovi Zakona.

     Izbor nastavnika u zvanje, clanovi 88,89,90 i 91. Po novom zakonu Dekan obrazuje komisiju i vrsi izbor nastavnika u zvanje i postavlja na radno mesto. Predlazemo da se izbor nastavnika u zvanje vrati u kompetenciju odgovarajuce katedre, koja predlaze pokretanje postupka, nastavno-naucnog veca fakulteta i univerziteta koja formiraju komisije i tajnim glasanjem vrse izbor kandidata u zvanje. Dekan inokosno odlucuje o zaposlenju kandidata koji je izabran u zvanje. Na taj nacin kolektivna tela odlucuju o strucnosti kandidata, a poslovodni organ o njegovom zaposljavanju, pri cemu Dekan ne moze zaposliti lice koje kolektivna tela nisu izabrala u zvanje. Isto tako Dekan nema obavezu da zaposli izabrana lica.

     Nastavno-naucno vece, clanovi 104 i 105. Po novom Zakonu nastavno-naucno "vece fakulteta cine svi nastavnici i saradnici fakulteta ili njihovi predstavnici". Radi obezbedenja maksimalne strucnosti predlazemo da se brise deo "ili njihovi predstavnici". Takodje predlazemo da plan angazovanja, odnosno raspored, koji nastavnik ce da drzi nastavu iz kog predmeta bude u iskljucivoj nadleznosti veca katedre i nastavno-naucnog veca fakulteta. Time se obezbeduje da najstrucnije telo za jednu usku oblast (vece katedre) predlozi, a sire kolektivno telo (vece fakulteta) donese odluku u slucaju eventualnog spora.

Statut Elektrotehnickog fakulteta


Sadrzaj


UNIVERZITET U BEOGRADU ELEKTROTEHNICKI FAKULTET
11120 BEOGRAD, Bulevar revolucije 73, Postanski fah 3554
Tel. 011-324-8464, Telex 71071 ETFBGD YU
Fax 011-324-86-81

SVIM ZAINTERESOVANIM

-Neka vremena iz proslosti se izgleda vracaju-

     Obavestavam Vas da je danas 22.10.1998 u 8 casova obezbedenje, koje su cinili momci podsisani kod istog frizera, pod komandom Dr Milosa Labana fizickom silom sprecili ulaz u salu nastavnicima Dr Dejanu Zivkovic, redovnom profesoru i Dr Milenku Cvetinovic, docentu, koji su zeleli da prisustvuju predavanju novokomponovanog nastavnika iz predmeta "Imulsna i digitalna elektronika" Dr Marije Hribsek, redovnog profesora. Time je Dr Milos Laban, pored minorne ali isplative funkcije u Skupstini Republike Srbije, profesora Elektrotehnickog fakulteta izabranog 30. Juna ove godine po pre osam godina zavrsenom konkursu, angazovanog suprotno clanu 94 Zakona o univerzitetu preuzeo i funkciju sefa obezbedenja unutar zgrade Elektrotehnickog fakulteta koje do sada nije postojalo.

U Beogradu
22.10.1998.

Dr Milenko Cvetinovic, docent


Sadrzaj


UNIVERZITET U BEOGRADU ELEKTROTEHNICKI FAKULTET
11120 BEOGRAD, Bulevar revolucije 73, Postanski fah 3554
Tel. 011-324-8464, Telex 71071 ETFBGD YU
Fax 011-324-86-81

Dekanu Elektrotehnickog fakulteta

Predmet: Grejanje u "Naucnom centru"

     Gospodine Dekane,

     Obavestavam Vas da se prostorija "Naucnog centra" uopste ne greje a da je u toku grejna sezona. Stoga Vas molim da taj problem razresite. U protivnom smatracu Vas licno odgovornim za sve zdravstvene probleme koji zbog toga nastupe.

U Beogradu
7.11.1998.

Dr Milenko Cvetinovic, docent


Sadrzaj


Republika Srbija
MINISTARSTVO PROSVETE
Broj: 614-02-799/98-04
30.07.1998. godine
Beograd
ELEKTROTEHNICKI FAKULTET U BEOGRADU
-za dekana prof. dr Vladu Teodosica-
11000 Beograd
Bulevar Revolucije 73

     U prilogu ovog dopisa dostavljamo Vam Izvestaj Komisije o ostvarenom upravnom nadzoru nad radom Elektrotehnickog fakulteta u Beogradu.

     Molimo Vas da u roku od 8 dana izvestite ovo ministarstvo o preduzetim merama za svaku tacku posebno.

Prilog: 1

S postovanjem,
MINISTAR
Prof. dr Jovo Todorovic


     Prilog: IZVESTAJ O OSTVARENOM UPRAVNOM NADZORU NAD RADOM ELEKTROTEHNICKOG FAKULTETA U BEOGRADU (u izvodima).


...

     3. Odlukom dekana Fakulteta broj 1570 od 30.06.1998. godine, izvrsen je izbor dr Milosa Labana u zvanje i na radno mesto vanrednog profesora za nastavni predmet-naucnu oblast matematika. Prema navedenoj odluci dr Milos Laban se prijavio na objavljeni konkurs kao jedini kandidat, ali se u odluci ne navodi datum kada je konkurs raspisan, niti gde je objavljen. Prema clanu 88. stav 1. Zakona o univerzitetu ("Sluzbeni glasnik RS", broj 20/98) nastavnik stice zvanje i zasniva radni odnos na fakultetu na osnovu konkursa. Uvidom u dokumentaciju Fakulteta Komisija je zakljucila da je navedena odluka o izboru dr Milosa Labana doneta bez prethodno objavljenog konkursa i sprovedenog postupka za izbor nastavnika (cl. 87-95 Zakona o univerzitetu) i kao takva je nistava. Iz napred iznetog, ovako doneta odluka ne proizvodi pravno dejstvo. Komisija je utvrdila da dr Milos Laban nije zasnovao radni odnos na Fakultetu, odnosno nije zakljucio ugovor o radu sa dekanom Fakulteta.

     4. U odluci dekana fakulteta broj 1637 od 08.07.1998. godine utvrdjeno je da dr Slavoljubu Marjanovicu, redovnom profesoru, izabranom na nastavnim predmetima Elektronika I i Elektronika II prestaju sva prava i obaveze danom danom donosenja ove odluke, to jest 08.07.1998. godine. Takodje, odlukama dekana, br. 1638 i 1640 od 08.07.1998. godine, dr Milan

     Prokin preuzima sva prava i obaveze na nastavnom predmetu Elektronika I, a dr Predrag Pejovic, docent preuzima sva prava i obaveze na nastavnom predmetu Elektronika II, pocev od 08.07.1998. godine.

     Uvidom u dokumentaciju Komisija je utvrdila da je prof. dr Slavoljub Marjanovic odlukom Saveta Elektrotehnickog fakulteta broj 3699 od 03.11.1989. godine, izabran u zvanje redovnog profesora za naucnu oblast-nastavni predmet Elektronika.

     Prema planu angazovanja nastavnika i saradnika Fakulteta na osnovnim studijama u skolskog 1997/98 godini, koji je donelo Nastavno-naucno vece Fakulteta, prof.dr Slavoljub Marjanovic je zaduzen da obavlja nastavu na nastavnim predmetima Elektronika I i Elektronika II.

     U navedenoj odluci dekan se pozvao na clan 21. Zakona o radnim odnosima prema kome u slucajevima potrebe procesa i organizacije rada, dekan zaposlenog moze rasporediti na svako radno mesto koje odgovara stepenu i vrsti strucne spreme.

     U cl. 92. Zakona o Univerzitetu utvrdjeno je da nastavnik zasniva radni odnos za izvodjenje nastave iz najvise dva nastavna predmeta jedne naucne oblasti, sto znaci da ne postoji mogucnost rasporedjivanja nastavnika bez prethodno sprovedenog postupka izbora u zvanje za nastavni predmet za koji se rasporedjuje.

     Takodje u navedenoj odluci se ne odredjuje na koje radno mesto se rasporedjuje prof. dr Slavoljub Marjanovic, tako da je izreka odluke nepotpuna i suprotna odgovarajucim odredbama zakona. Sledstveno tome ovako doneta odluka dekana ne moze da proizvodi nikakvo pravno dejstvo.

...

VI. Zakljucak i mere

... Nalaze se dekanu Fakulteta da:

     1. Ponisti odluku o izboru dr Milosa Labana u zvanje vanrednog profesora za nastavni predmet Matematika

     2. Ponisti odluku kojom prestaju prava i obaveze prof. dr Slavoljuba Marjanovica.

     Dekan Fakulteta je duzan da ovaj izvestaj odmah dostavi Upravnom odboru i Nastavno-naucnom vecu Fakulteta i da u roku od 8 dana izvesti ovo ministarstvo o preduzetim merama za svaku tacku posebno.

U Beogradu,
28.07.1998. godine

Izvestaj sacinili:
Zoran Vorkapic
Radmila Damnjanovic
Radoje Cerovic


Sadrzaj


Dekanu Elektrotehnickog fakulteta u Beogradu

     Posle nemilih i uznemirujucih dogadjaja koji su se u cetvrtak, 22. 10.1998. desili na nasem fakultetu, trazimo od Vas da promenite plan angazovanja nastavnika u nastavi tako sto cete dr Milosa Labana iskljuciti iz nastave.

     Ovo trazimo zato sto je pomenutog dana dr Laban bio neposredni organizator i naredbodavac za primenu fizicke prinude nad profesorima ovog fakulteta, tako da smatramo da dr Laban nema legitimaciju da drzi nastavu studentima bez obzira na to po kom osnovu i po cijem ovlascenju je to radio i bez obzira na to ko je kriv za nastalu situaciju.

     Primena sile je izazvala uznemirenje svih nastavnika i studenata a potpisani su usled soka bili nesposobni za obavljanje tekucih aktivnosti. Jedan od nas je bio prinudjen i da zatrazi lekarsku pomoc. Uopste, smatramo da je upotreba sile protiv nastavnika u akademskoj ustanovi neprilican i sraman cin i da se fizickom silom ne moze zadobiti legitimitet za drzanje nastave.

     Podsecamo Vas da Vam je Katedra za matematiku primenjenu u elektrotehnici u dopisu od 16.10.1998., predocila da ne postoje strucni razlozi za angazman dr Labana. Pored toga, prema Vasoj izjavi na sednici Naucno-nastavnog veca, i ministar prosvete Vam je sugerisao da ponistite izbor M. Labana u zvanje vanrednog profesora.

     Ovo pismo dostavljamo takodje sefovima katedri Elektrotehnickog fakulteta i ministru prosvete.

KATEDRA ZA MATEMATIKU
PRIMENJENU U ELEKTROTEHNICI


Sadrzaj


Ministar prosvete
Prof. Dr Jovo Todorovic

Predmet: Nezakonite odluke Dekana

     Postovani gospodine Ministre,

     Obavestavam Vas da je Dekan elektrotehnickog fakulteta, suprotno Zakonu o univerzitetu, 4.09.1998. imenovao nove sefove katedri na sta nema pravo po vazecem Statutu. Time je povredio clan 155. tacka 3 Zakona (primenjuje statut na koji nije dobio saglasnost Vlade) jer je to pravo sebi dodelio novim Statutom na koji saglasnost jos nema. Molim da u skladu sa Vasim ovlascenjima preduzmete odgovarajuce mere

     U prilogu Vam saljem kopiju jednog od resenja o imenovanju.

U Beogradu
11.09.1998.

Sa postovanjem
Dr Milenko Cvetinovic
docent


SadrzajDEKANU ELEKTROTEHNICKOG FAKULTETA U BEOGRADU

     U prilogu Vam dostavljam predlog plana angazovanja nastavnika i saradnika na predmetima koji pripadaju Katedri za elektroniku, koji je Katedra za elektroniku usvojila na svom sastanku od 2.9.1998. godine. Predlog plana angadovanja za nastavu u VTA u Zarkovu dostavicemo Vam naknadno, kada budu bile poznate sve nase obaveze za odrzavanje nastave.

U Beogradu,
4.9.1998. god

Sef Katedre za elektroniku
Dr Miodrag Popovic, red. prof.

     Katedra za elektroniku
Predlog plana angazovanja nastavnika i saradnika za zimski semestar 1998/99. godine
Predmet
Nastavnik
Impulsna i digitalna elektronika (3+2)
P1 Zivkovic Dejan
P2 Cvetinovic Milenko
V1 Saranovac Lazar
V2 Aleksic Zeljko
V3 Saranovac Lazar
V4 Ponjavic Milan

Upravljacki rac. sistemi (3+2)
P1 Zivkovic Dejan
V1 Saranovac Lazar

Elektronika (EN) (3+2)
P1 Hribsek Marija
V1 Erakovic Ivan
V2 Erakovic Ivan

Elektronika 2 (3+2)
P1 Marjanovic Slavoljub
P2 Marjanovic Slavoljub
P3 Pejovic Predrag
V1 Aleksic Zeljko
V2 Djuric Radivoje
V3 Cosic Nebojsa
V4 Erakovic Ivan

Projektovanje digitalnih sistema (3+2)
P1 Vasiljevic Dragan
V1 Cosic Nebojsa

Mikroprocesorska elektronika (3+2)
P1 Prokin Milan
V1 Cvetinovic Milenko

Digitalna obrada signala (3+2)
P1 Popovic Miodrag
V1 Saranovac Lazar

Elektronska merenja (2+0)
P1 Pejovic Predrag

V1 Energetska elektronika 2 (3+2)
P1 Pejovic Predrag
V1 Pejovic Predrag

Programiranje u realnom vremenu (3+2)
P1 Vranes Sanja
V1 Vranes Sanja

Digitalna obrada slike (3+2)
P1 Popovic Miodrag
V1 Popovic Miodrag

Elektronska merenja i instrumentacija (3+2)
P1 Drndarevic Vujo
V1 Ponjavic Milan

Projektovanje elektr. sistema (1+2)
P1 Vasiljevic Dragan
V1 Cosic Nebojsa,,Ponjavic Milan

Projektovanje integrisanih kola (3+1)
P1 Pavasovic Aleksandra
V1 Popovic Jelena

Projektovanje digitalnih tel. centrala
P1 Cvetinovic Milenko
V1 Cvetinovic Milenko


Sadrzaj


UNIVERZITET U BEOGRADU ELEKTROTEHNICKI FAKULTET
11120 BEOGRAD, Bulevar revolucije 73, Postanski fah 3554
Tel. 011-324-8464, Telex 71071 ETFBGD YU
Fax 011-324-86-81

Upravnom odboru elektrotehnickog fakulteta
Dekanu Elektrotehnickog fakulteta

Predmet: Prigovor na resenje o premestaju

     Postovana Gospodo,

     Danas sam primio resenje Dekana o rasporedivanju na poslove naucno -istrazivackog rada u "Naucnom centru" za koga, iako sam na Fakultetu preko dvadeset godina, nisam znao da postoji. Pokusavajuci da ustanovim kakva su moja prava u odnosu na pomenuto resenje uocio sam dva bitna nedostatka pa molim da ih otklonite: U preambuli Resenja Dekan se poziva na clan 63 stavovi 1,2 i 3 Zakona o preduzecima (Sl. List SRJ br. 29 od 26.juna 1966. god.) i clanove 21, 25 i 137 Zakona o radnim odnosima (Sl. glasnik Republike Srbije br.55 od 31.decembra 1966. god.). Obavestavam Upravni odbor i Dekana da i pored najbolje volje pomenute propise nisam uspeo da pronadem obzirom da ni Savezna Republika Jugoslavija ni Republika Srbija, pod sadasnjim imenom nisu postojale a samim tim nisu mogli postojati pomenuti sluzbeni listovi i glasnici niti zakoni na koje se pozivate. U Resenju nedostaje deo, za koji pravnici tvrde da je neophodan, a to je "pouka o pravnom leku". Kako ona nedostaje, ja ne znam da li imam pravo zalbe na doneto resenje i ko je drugostepeni organ kome bih mogao da se zalim, sem redovnog suda. Toje razlog sto se istovremeno obracam i Dekanu i Upravnom odboru.

     Uocio sam, takode, da radno vreme odredeno resenjem nije primereno poslu koji treba da obavljam s obzirom da je u svim institutima sa kojima ja saradujem klizno radno vreme. Stoga ovakvo radno vreme smatram samo izrazom volje Dekana da ponizi saradnika Naucnog centra. Ukoliko to nije slucaj, molim da se radno vreme fleksibilnije definise.

     Nadam se da ce uocene greske biti otklonjene i novo, bar pravno korektno Resenje, doneseno.

U Beogradu
30.10.1998.

Dr Milenko Cvetinovic,
docent


Sadrzaj


UNIVERZITET U BEOGRADU ELEKTROTEHNICKI FAKULTET
11120 BEOGRAD, Bulevar revolucije 73, Postanski fah 3554
Tel. 011-324-8464, Telex 71071 ETFBGD YU
Fax 011-324-86-81

Vlada Republike Srbije
Nemanjina 22-24
Beograd

Potpredsednik Vlade Prof. Dr Milovan Bojic
Ministar prosvete Prof. Dr Jovo Todorovic

     Postovana Gospodo,

     Statut Elektrotehnickog fakulteta se ponovo nalazi kod Vas na odobravanju. Smatram da u njemu ima mnogo (i slucajnih i namernih) gresaka. Izdvajam samo dve na koje je upozorilo i Ministarstvo prosvete a koje nisu ispravljene. U prilogu Vam saljem i kompletan tekst Statuta sa mojim komentarima koje mislim da ima smisla da date nekom od Vasih pravnika da ih pogleda da se ne bi nepotrebno vodili sporovi oko stavova u Statutu koji su u suprotnosti sa Zakonom o univerzitetu.

     U primedbi Ministarstva prosvete br. 18 stoji: "potrebno je urediti kako se utvrduje predlog clanova Upravnog odbora iz reda zaposlenih i studenata". Resenje koje je Dekan stavio u novu verziju Statuta je: "

     Clan 93. Upravni odbor Fakulteta ima devet clanova. Cetiri clana Upravnog odbora imenuju se iz reda zaposlenih na Fakultetu, koji imaju najmanje pet godina radnog staza stecenog na Fakultetu, a dva clana iz reda studenata, koji su najmanje godinu dana studirali na Fakultetu. Mandat clanova Upravnog odbora iz stava 1. ovog clana traje pet godina, a clanova iz reda studenata dve godine, pocev od dana konstituisanja. " Dakle ovde nema nikavog postupka a ne mogu ni da verujem da se ovim Statutom mogu da ogranicavaju prava Vladi kod imenovanja clanova Upravnog odbora. U primedbi Ministarstva prosvete br.23 stoji: "nedostaje odredba kojom se propisuje da stupanjem na snagu ovog Statuta prestaje da vazi" prethodni Statut." Mislim da nije slucajno da ova odredba nedostaje i u novoj verziji Statuta. To je potpuno u skladu sa stavom Dekana da stupanjem na snagu Zakona o univerzitetu i njegovim postavljenjem na tu funkciju nastupa nova era i nista prethodno ne postoji.

U Beogradu
16. 10. 1998.

Dr Milenko Cvetinovic,
docent, sr


Sadrzaj


UNIVERZITET U BEOGRADU ELEKTROTEHNICKI FAKULTET
11120 BEOGRAD, Bulevar revolucije 73, Postanski fah 3554
Tel. 011-324-8464, Telex 71071 ETFBGD YU
Fax 011-324-86-81

Dekanu Elektrotehnickog fakulteta

Predmet: Prijava ostecenja oglasne table

     Postovani Gospodine Dekane,

     Obavestavam Vas da je sinoc, 29.10.1998. oko 18 casova i deset minuta razbijeno staklo na jednoj oglasnoj tabli Katedre za elektroniku. Neposredno posto se cuo lom stakla, ispred table je viden Vas Sef obezbedenja, Dr Milos Laban, sa jednim pratiocem. Ko je pomenuti pratilac nije mi poznato, ali je to jedna od osoba iz grupe koja obezbeduje ucionice od nepodobnih posetilaca, i sa kojima se Vi i Dr Milos Laban setate hodnicima Fakulteta, ukljucujuci, prema kazivanju ocevidaca, i posete toaletu. Verujem, da Dr Milos Laban o ovom vandalizmu, kao ocevidac, moze da Vam da detaljnije obavestenje.

     Posto je primeceno da je sa pomenute oglasne table uklonjena kopija jednog beznacajnog novinskog clanka, to mozda ukazuje da je deo sadrzaja na oglasnoj tabli bio uzrok vandalizmu. Na osnovu toga ja zakljucujem da je znacajan izdatak za zamenu brava na oglasnim tablama (umesto nabavke laboratorijske opreme), bio nekoristan, jer se protiv vandala moze boriti samo postavljanjem obezbedenja pored svake oglasne table. Trebalo bi, takode, da razmotrite da se postavi obezbedenje i na neka druga mesta na Fakultetu pre svega radi zastite studenata i zaposlenih ali i imovine Fakulteta.

     Nadam se da Vam nece biti veci problem da otkrijete pocinioca dela, obzirom na prisustvo pomenute gospode na mestu vandalizma i sveze otiske prstiju na razbijenom staklu. Primerno kaznjavanje pocinioca bi, takode, preventivno delovalo da se akti vandalizma ne desavaju.

     Zamolio bih Gospodina Dekana da kolektiv obavesti o rezultatima istrage i preduzetim merama.

U Beogradu
30.10.1998.

Dr Milenko Cvetinovic,
docent


Sadrzaj


UNIVERZITET U BEOGRADU ELEKTROTEHNICKI FAKULTET
11120 BEOGRAD, Bulevar revolucije 73, Postanski fah 3554
Tel. 011-324-8464, Telex 71071 ETFBGD YU
Fax 011-324-86-81

Potpredsednik Vlade Prof. Dr Milovan Bojic
Ministar prosvete Prof. Dr Jovo Todorovic
Predsednik Upravnog odbora Srdan Smiljkovic
Dekan Elektrotehnickog fakulteta Prof. Dr Vlada Teodosic

     Postovana Gospodo,

     Obracam Vam se sa molbom da obuzdate siledzijstvo Milosa Labana na Elektrotehnickom fakultetu.

     Danas, 22.10.1998. u 8 casova i deset minuta posao sam u salu 62 na Elektrotehnickom fakultetu sa namerom da prisustvujem predavanju iz "Impulsne i digitalne elektronike" koje je trebalo da drzi Prof. Dr Marija Hribsek. Ispred ulaznih vrata je pored studenata bio Milos Laban i jedna grupa kratko osisanih mladica. Kada sam dosao u blizinu ulaznih vrata Milos Laban im je rekao da mene ne puste unutra. Na to mi je jedan od njih prisao i kazao da ne mogu da drzim predavanje. Ja sam rekao da samo zelim da prisustvujem predavanju. Posto se momak zbunio Milos Laban mu je rekao da me ipak ne pusti. Posto sam zeleo da na tom mestu (oko dva metra od vrata) sacekam da dode predmetni nastavnik stao sam pored zida da ne ometam one koji zele da udu. Na to su me dvojica iz Labanove grupe napala i odvukla desetak metara od sale.

     Postovana Gospodo, molim da razmotrite ovakav nasilnicki postupak Milosa Labana, nezapamcen na Beogradskom univerzitetu i krivce za blacenje Beogradskog univerziteta odgovarajuce kaznite.

U Beogradu
22.10.1998.

Dr Milenko Cvetinovic,
docent, sr


Sadrzaj
Home